Parcul Natural Văcărești – de la un proiect comunist la un parc urban unic în Europa

0
392
Parcul Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărești – de la un proiect comunist la un parc urban unic în Europa

Lipsit de intervenția umană, Parcul Natural Văcărești s-a transformat dintr-un lac abandonat într-o oază verde în mijlocul unuia dintre orașele Europei, București.

La fel ca și Lacul Morii, care însă a fost finalizat, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au început în anul 1986, dar au fost sistate după revoluția din 1989. În prezent, a rămas unul din marile proiecte neterminate ale perioadei comuniste. Astfel, Lacul Văcărești reprezintă o parte a unui ambițios plan de infrastructură hidrologic, ce avea ca scop conectarea la Bucureștiului cu fluviul Dunărea.

Unul dintre cele mai diverse ecosisteme din România

Cu toate acestea, Lacul Văcărești s-a reinventat cu ajutorul naturii și faunei sălbatice, fară nicio intervenție umană. Acesta devenit una dintre cele mai diverse ecosisteme din România.
Parcul Natural Văcăreşti cuprinde 190 de hectare de spaţiu verde şi este găzduiește în jur de 97 de specii de păsări, dar şi mamifere precum: vidră (specie protejată), vulpe, nevăstuică, enot. De asemenea, aici se găsesc şi alte specii precum ţestoasa de uscat şi ţestoasa de apă. Alături de speciile floristice, acestea formează un ecosistem format din mai multe componente, aflat în stare de echilibru natural.

Parcul Natural Văcărești
Diversitatea peisajelor este fascinantă. Marginea de nord este o pajiște cu iarbă sălbatică, copaci de nuci, plopi și ulmi. Cu cât pătrunzi mai adânc în parc, vegetația devine mai densă. Aceasta este caracteristică zonelor umede și pot fi observate diferite tipuri de salcie, iarbă Johnson și nuferi.

Existența neobiștuită a vidrelor în Parcul Natural Văcărești arată calitatea bună a apei, așa cum afirmă Dan Bărbulescu – director executiv al Asociației Salvați Dunărea și Delta.

„Nu știm cum au ajuns vidrele în Văcărești, dar acest lucru demonstrează calitatea bună a apei”, a spus acesta.

Parcul Natural Văcărești
”Terasamentul din jurul lacului a protejat zona de bruiajul orașului. Și stratul de argilă din partea de jos a lacului arată că acesta este conectat la una dintre cele cinci acvifere principale ale Bucureștiului, oferind apă proaspătă – numai bună de băut”, a declarat pentru jurnaliștii de la The Guardian Cristian Lascu – geolog.

De-a lungul anilor, zona a reușit să se conserve într-un mod extraordinar, în ciuda ameninţărilor ivite la tot pasul. Cea mai mare amenințare o constituie pescuitului ilegal în lacuri, inclusiv cu plasa electrică. De asemenea, incendiile și cantitățile mari de deșeuri dăunează atât păsărilor, care pot confunda deşeurile cu hrană, cât şi faunei.

Parcul Natural Văcărești
Putem spune, astfel, că Parcul Natural Văcărești este demonstrația evidentă că natura este indistructibilă și poate creea locuri de poveste.

Surse info: theguardian.com, dcnews.ro

Surse foto: dcnews.ro, parculnaturalvacaresti.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.