IMG_1785-2De câte ori nu ai auzit expresia „Vreau să-mi trăiesc viața”? Poate ai spus-o chiar și tu. Dar de câte ori te gândești la ceea ce înseamnă cu adevărat? Fiecare interpretează în modul lui, dar câți oare aleg să facă ceea ce e bine?

Să ai o viață fericită nu înseamnă să faci numai ceea ce îți place sau ceea ce te face fericit numai pe tine. Ai o familie, prieteni, colegi de facultate, de serviciu. Părinții se străduiesc să facă atât de multe sacrificii pentru tine și pentru viitorul tău, iar tu nu faci decât să te comporți ca un rebel. Și nu spun că ar trebui să faci numai ce le place părinților. Există și situații în care părinții își intră în rol mai mult decât e cazul și încearcă să-ți dirijeze viața, așa cum ar considera ei că e mai bine pentru tine. Sigur te-ai uitat măcar la o telenovelă când erai mic și ai observat că în viața tinerilor bogătași totul le este stabilit de dinainte. De ce fac ei asta? Invocă motivul „Facem totul pentru binele viitorului tău”, dar cred că mai mult decât atât, ei au tendința să fie egoiști, pentru că acel presupus viitor nu e decât continuarea muncii lor, de atâția ani de zile, pe care ar fi dispuși să o păstreze cu orice chip, chiar dacă asta ar însemna dezacordul lor. Mă îndoiesc că astfel de cazuri se mai întâlnesc în viața reală, că doar trăim într-o societate democratică, unde fiecare are libertatea de alegere. Cu toate acestea, alegerile sunt bune atâta timp cât nu îți încalcă principiile și moralitatea.

Pe de altă parte, mă gândesc la reversul situației, și anume, să lupți pentru un vis sau să urmezi ceea ce crezi că e potrivit sau corect să faci? Să nu uităm de celebra vorbă a părinților: „Iar vrei să-ți pierzi timpul?”. Ei preferă de obicei să faci ceva concret. Spre exemplu, unii cred că e mai bine să te angajezi, că doar ai nevoie de experiență. E bine și asta, și mai ales să ai câțiva bani în plus în fiecare lună. Dar dacă te angajezi, intri în starea de criză că nu mai ai timp de nimic și mă refer la lucrurile pe care ai visat dintotdeauna să ți le îndeplinești. Friedrich Holderlin spunea: „Când visează, omul e un zeu, când gândește, un cerșetor.” Atâta timp cât poți face ceva pentru ceea ce-ți dorești, chiar și pornind de la cel mai minuscul lucru, încearcă! Nu lăsa nimic să treacă pe lângă tine! Mai bine să ai conștiința împăcată că ai încercat, decât regretul că te-ai comportat ca un laș. Că nu îți iese din prima sau din a doua încercare, mergi mai departe. Ți se închide o ușă, încearcă să intri pe fereastră.

Gânduri precum: trebuie să citesc, să învăț, să merg la facultate, să merg la serviciu au devenit deja un clișeu. E ca și cum un robot ar fi setat pe aceeași bandă. Până când la unul dintre ei, acea bandă deodată se oprește. Așa și tu, ca să fii diferit, trebuie să te manifești, să pui stop monotoniei și să începi să iei cele mai bune decizii, gândind în egală măsura cu inima cât și cu creierul.

Cea mai bună cale pentru a-ți îndeplini visele este să te trezești.  (Paul Ambroise Valery)

 

Redactor: Ana Beatrice Boacăși

Fotograf: Dana Alecu