luni, octombrie 18, 2021
Recrutare IQool
AcasăParadoxuri studentesti: Presimtirea
Array

Paradoxuri studentesti: Presimtirea

premonitionPresimțirea le permite oamenilor să anticipeze emoțiile mult mai bine decât gândirea rațională. De exemplu, două grupuri de studenți de la Universitatea Națională de Arte iau parte la următorul experiment. Ele vor trebui să aleagă între două picturi după următoarele criterii. Un grup de studenți va alege pictura dintr-o perspectivă rațională – pe ei îi putem numi „gânditorii” -, iar celălalt grup, în funcție de sentimentele trezite de pictura respectivă. Ei bine, ce credeți? Cei care au ales pictura, urmându-și sentimentele au fost mult mai fericiți și mulțumiți de decizia pe care au luat-o. Față de cei care au stat să analizeze cele două picturi, luând în considerare fiecare detaliu și analizând dacă este sau nu o investiție bună de viitor.

După cum se poate observa, presimțirea le permite oamenilor să își anticipeze satisfacțiile viitoare mult mai bine decât în cazul „gânditorilor”.

Pe de altă parte, presimțirea are și ea limitele ei. Sentimentele pe care le au oamenii când își imaginează ceva nu sunt întotdeauna un bun indicator pentru stările pe care le vor avea în viitor. De exemplu, dacă un tânăr licențiat în comunicare dorește să facă masterul în publicitate, va analiza cât se poate de bine alegerea pe care o va face, deoarece este în joc viitorul lui. Însă sentimentele pe care le are acum ar putea să se schimbe în timp, în cazul în care realizează în decursul anilor că alegerea facută nu a fost una strălucită.

Cu alte cuvinte presimțirea are părțile ei bune și nu prea, însă, după cum spunea Larry Dossey, devino un observator mai bun. Acordă atenție sentimentelor, bănuielilor și intuiților care se revarsă în viața ta în fiecare zi. Dacă vei face asta, vei vedea ca presimțirile nu sunt rare, ci sunt lucruri naturale ale vieții noastre.

Bibliografie: Daniel Gilbert- În căutarea fericirii

Foto : wordpandit.com

Redactor: Anca Badea

RELATED ARTICLES

Most Popular