Paradoxuri studentesti: cum sa fii productiv atunci cand inveti

0
1348

timthumb (1)

Sesiunea cea înfricoșătoare se apropie cu pași repezi, iar numai ideea că trebuie să citim sutele de pagini de curs și să rezolvăm aplicațiile de la seminar ne face să ne ascundem sub o pătură călduroasă, cu un laptop în brațe, urmărind sezoane întregi din serialul nostru preferat. Parcă nu a dispărut nici mirosul cozonacilor abia scoși din cuptor, ne vine o poftă nebună de vin fiert și ciocolată caldă cu bezele și privim cu nostalgie în urma zilelor de vacanță, când nu aveam nicio grijă.

Timpul nu are răbdare cu noi, prin urmare trebuie să ne punem pe treabă, să ne apucăm de lucru la acele proiecte ce ne așteaptă încă din toamnă și să ne pregătim pentru examenele stresante ale sesiunii. Spunem stop distracției și ne transformăm în studenți conștiincioși și dornici de note mari. Cum procedăm? Învățăm productiv! Cu siguranță nimeni nu își dorește să piardă mai mult timp decât necesar învățând, ba chiar caută acele soluții miraculoase prin care, într-un timp cât mai scurt, reușește să acopere cât mai multă materie. Iată care sunt recomandările mele:

1. Fii organizat, setează-ți priorități: alcătuiește-ți un plan de studiu, în care să evidențiezi examenele pe care trebuie să le susții, volumul de informație ce trebuie reținut și cerințele profesorului. În funcție de dificultatea examenului, alocă mai mult, respectiv mai puțin timp învățatului (îți poți face un calendar pe zile), caută materiale bibliografice, cere ajutorul colegilor, rezolvă subiecte din anii anteriori. Ține cont și de indicațiile primite de la profesorul de la curs pe tot parcursul semestrului și concentrează-te pe cerințele impuse. Nu uita să iei și o pauză atunci când simți nevoia, nu trebuie să îți pierzi focusul și să obosești rapid.

2. Evită să fii distras: fie că vorbim despre colegul de cameră, care ține neapărat să împărtășiți noi povești, de Internet (atenție la Facebook, Twitter, 9gag, Youtube etc.), de aplicațiile și jocurile de pe telefonul mobil, atunci când ai de învățat, toate aceste „elemente perturbatoare”, care ți-ar putea distruge concentrarea, trebuie eliminate. Primul pas este să îți dai tu seama cât de important este să ai parte de liniște atunci când înveți. Gândește-te ca la un mic sacrificiu pe care trebuie să îl faci, iar apoi vei avea tot timpul din lume să ieși cu prietenii în oraș, să fii activ pe facebook sau să treci la următorul nivel la Candy Crush. Fă acest efort, ca apoi să te bucuri de rezultate și să te distrezi cât mai mult!

3. Transformă învățatul în plăcere: poate părea dificil să te bucuri de orele petrecute în fața cărților însă, pe măsură ce parcurgi materia, vei observa că începi să înțelegi tot mai  mult, să găsești anumite legături între noțiuni, să simți că totul se leagă și are un sens. Astfel, devii tot mai interesat de ceea ce descoperi, ești captivat și vrei să cunoști și mai mult, de aceea nu te oprești până nu termini. Acesta este scenariul ideal, dar dacă nu ești tu cel care îl trăiește, încearcă măcar să privești partea plină a paharului și să consider itimpul pe care îl petreci cu nasul în cărți ca fiind momentul în care îți îmbogățești cunoștințele, te pregătești pentru o carieră de succes și te transformi într-un profesionist.

are-you-studying-properly

Cel din urmă sfat pe care vreau să ți-l dau este să încerci să pui în practică teoria pe care eu am înșirat-o și să înveți să fii productiv și să înveți productiv, de acum încolo. Astfel, vei putea supraviețui în sesiune, ba chiar vei ieși învingător și motivat de ceea ce ai obținut. Începe numărătoarea inversă… dă startul sesiunii stabilindu-ți niște țeluri cât mai îndrăznețe și străduiește-te să le atingi, fă-ți ție însuți o promisiune și nu o încălca! Nu ai cum să ajungi acolo unde îți dorești dacă nu muncești, nu ești serios, implicat și responsabil. Sesiunea e responsabilitatea ta-dă tot ce ai mai bun și nu doar că vei fi surprins de rezultate, ci îi vei surprinde și pe cei din jur!

 Sursă poze:

brightoncollege.com

findht.com