528356_488973334500085_1164057054_nCu toţii am călătorit măcar o dată cu trenul şi am întâlnit persoane total necunoscute. Este interesant modul în care, în decursul a câteva ore de călătorie, ajungi să stabileşti o relaţie de prietenie cu cineva cu care nu credeai că ai ceva în comun. Desigur, nu întotdeauna se întâmplǎ acest lucru. Este foarte posibil să întâlneşti şi persoane care îţi displac. Vorbesc aici despre cazurile în care urci în tren cu problemele şi nevoile tale, apoi cobori încărcat cu cele ale partenerilor de călătorie. Ajungi să îţi povesteşti întreaga viaţă, să dai detalii pe care nu le ştiu nici cei mai buni prieteni. Descoperi că împărtăşiţi aceleaşi pasiuni şi uneori chiar afli că persoană de lângă tine, din tren, locuieşte pe aceeaşi stradă. Se întâmplă să realizezi că viaţa pe care o ai este mult mai lipsită de griji faţă de cea a colegului de călătorie. Afli poveşti, întâmplări şi lucruri care te uimesc, intrigǎ sau te fac să priveşti altfel lucrurile. O călătorie de trei, patru ore, îţi poate schimba radical convingerile de până atunci.

Interesant este că de cele mai multe ori uiţi persoanele respective, uiţi poveştile auzite. Imediat după ce îţi urezi toate cele bune şi cobori din tren, persoana aceea se pierde undeva, și-ți mai aduci aminte de ea doar dacă o mai întâlneşti şi altă dată. De cele mai multe ori nu te vei mai întâlni cu acel om. În momentul în care vă despărţiţi, fiecare îşi reia drumul său. Ajungi acasă la familia ta de care îţi era probabil dor şi în acel moment toată întâmplarea din tren dispare ca şi cum nu ar fi existat. Subiectele de discuţie sunt dintre cele mai diverse, iar abordările mereu unice. Aflând că eşti student şi mergi spre casă, persoanele mai în vârstǎ se uită la tine cu o lumină în ochi, ceva între bucurie şi regret. Simţi că sunt nostalgici după tinereţea lor, dar zâmbesc mereu când îşi aduc aminte de aceasta. Te privesc din cap până în picioare şi ai impresia că te văd ca pe o variantǎ a lor mai tânără. Primeşti sfaturi, învăţăminte şi eşti atenţionat să nu faci aceleaşi greşeli pe care le-au făcut ei.

Trenul are un farmec aparte faţă de celelalte mijloace de transport. Există o serie de acţiuni aproape ritualice în timpul unei călătorii cu trenul: urcatul şi aşezatul bagajelor, verificarea biletelor şi vânzătorii muţi, care au aceleaşi produse mai mereu.

Cu siguranţă studenţii din provincie cunosc mai bine acest gen de întâmplări. Pentru ei, o călătorie rămâne întipărită în minte ca fiind o amintire a tinereţii, a perioadei studenţiei, un element de legătură între familie şi nouă viaţă pe care încearcă să şi-o construiască.

Redactor: Vlǎduţ Sasu

Fotograf: Oana Dobrescu