miercuri, noiembrie 13, 2024
Recrutare IQool
AcasăParadisul robotilor, la RoboChallenge 2013

Paradisul robotilor, la RoboChallenge 2013

robotiRoboChallenge a luat naștere în 2000 în Marea Britanie cu un grup de prieteni inspirați din emisiunea TV Robot Wars. În România, în momentul de față, concursul se află la cea de a șasea ediție și ca în fiecare an marea bătălie a roboților va avea loc la Universitatea Politehnica din București.

Concursul este organizat de studenții Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia informației, în parteneriat cu Echipa ETTI Robochallenge. Această ediție va debuta cu o premieră: vor exista șase probe de concurs. Așadar, probele sunt următoarele:

• Prima probă constă în competiția clasică de SUMO

• Cea de-a doua probă mini-sumo

• Următoarea probă constă în micro-sumo

• Proba cu numărul patru va avea un grad mai ridicat de dificultate și va fi de robo fotbal

• A cincea Line Follower Clasic

• Și ultima probă va fi de Line Follower Enhanced.

Primele trei probe se vor desfășura după regulamentul internațional. Proba de Robo Fotbal va pune față în față doi roboți într-o arenă în care se vor găsi 12 bile portocalii, iar ei vor trebui să marcheze cât mai multe goluri. Ultimile două probe, Line Follower și Line Follower Enhanced, se vor adresa în mod special elevilor de liceu.

Sebastian Stănescu, student la Facultate de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia informației, este unul dintre foștii participanți ai concursului RoboChallenge. Întrebat despre experiența sa la acest concurs, tânărul a răspuns: „Am putea spune despre concursul RoboChallenge că reprezintă multe nopți nedormite. Acest concurs este o experiență aparte în comparație cu tot ce se întâmplă în rest în facultate. Pe de o parte pentru că cei care participă sunt pasionați, sunt cei care vor sa facă ceva mai mult decat cei care se rezumă la a veni la cursuri, a învăța ce s-a predat și să spere la o notă buna în sesiune. Iar pe de altă parte, pentru că ajungi să aplici informații învațate de la o multitudine de materii, dar, chiar mai important decât asta, ajungi să înveți mult mai multe decât ceea ce se învață la cursuri. Ce este interesant la acest concurs, spre deosebire de alte concursuri unde concurenții pot avea tendința de a se sabota între ei, e ca în perioada premergătoare acestuia, atunci când fiecare își construiește robotul, dacă o echipă are o problemă și are nevoie de ajutor, membrii altor echipe vor ajuta cu plăcere. În cadrul facultății există un laborator destinat pregătirii roboților participanți la concurs. Aici în general se adună mai multe echipe, iar astfel ai ocazia să cunoști alți studenți cu pasiuni asemănătoare. În ultima noapte dinaintea concursului laboratorul și chiar și holul pe care se află acesta devin neîncăpătoare. Unele echipe încearcă pe ultima sută de metri să termine de construit roboții, în timp ce alte echipe, care au robotul pregătit, fac teste pe ringurile de concurs și fac ultimile ajustări. Din păcate nu toți reușesc să finalizeze, dar sunt sigur ca nimeni nu a regretat că a încercat să participe și că la anul o vor face din nou, fiind mai bine pregatiți.

Odată cu începerea concursului începe adevăratul spectacol, pentru public, și emoțiile pentru participanți. Roboții autonomi intră în funcțiune și încep să își facă treaba. Unii sunt facuți pentru a juca fotbal, alții pentru a parcurge un circuit urmând marcajul de pe acesta, iar alții, care participă la cele mai spectaculoase probe, sunt făcuți pentru a se lupta între ei și a-și scoate adversarul din ring.”

Aflând acum câteva mici detalii despre atmosfera din cadrul concursului și ce înseamnă de fapt să participi la RoboChallenge, cei cu adevărat pasionați și dornici să se remarce prin roboții pe care i-au construit sunt așteptați să se înscrie cât mai repede, întrucât etapa națională se va desfășura în perioada 23-24 noiembrie 2013. Iar înscrierile sunt deschise pentru participanți din toată țara până la data de 25 octombrie 2013. La concurs poate participa oricine dorește chiar și cei care nu sunt doar elevi sau studenți.

Pentru înscriere este necesară trimiterea unui e-mail la inscriere@robochallenge.ro în care praticipanții vor include informații referitoare la: numele echipei sau robotului, pentru fiecare membru: numele, orașul , facultatea, telefonul mobil și o adresă de e-mail la care vor putea fi contactați și proba sau probele de concurs la care vor participa.

Multă baftă concurenților!

Redactor: Anca Badea

Foto : china.org.cn

 

RELATED ARTICLES

Most Popular