panda-global-protection-2014

Scurtă prezentare

Antivirusul Panda Global Protection 2014 este unul dintre cele mai complexe programe antivirus de la Panda. Acesta oferă protecție completă împotriva virușilor si diverselor amenințări, indiferent de sistemul de operare sau de device-ul utilizat: PC, Mac, tablete sau smartphone-uri cu Android. Antivirusul are multiple opțiuni și diferite funcții, unele nu se regăsesc în cadrul Panda Antivirus Pro 2014 sau Panda Internet Security 2014. Astfel, acest program nu are nimic în minus, ci doar plusuri comparativ cu celelalte două programe antivirus din aceeași gamă.

Review

Am avut ocazia să testez Panda Global Protection 2014, așa că l-am instalat pe propriul calculator. Acesta este un sistem Desktop, cu următoarea configurație: Procesor Intel Core 2 Duo E7200 (2 nuclee, frecvență 2,53 GHz), memorie RAM 2 GB OCZ (2 x 1 GB DDR2 Kit, 800 MHz), Placă Video ATI Radeon 2600 XT (512 MB, DDR2, 128 Bit), Hard Disk Seagate 500 GB. Hard disk-ul este liber in proporție de aproximativ 75%. Sistemul de operare care rulează pe PC este Windows 7 Professional Service Pack 1 pe 32 biți.

Aspect, prima impresie

Instalarea programului antivirus nu a întâmpinat probleme și a durat destul de puțin. Interfața este plăcută și amintește de cea Metro a sistemului de operare Windows 8. Chiar dacă per ansamblu antivirusul este complex, nu este nevoie de mult timp pentru a vă obișnui cu interfața.

Scanare

La început am utilizat butonul Advanced Virus Detection pentru a realiza o scanare care poate detecta ceea ce o scanare clasică nu poate găsi întotdeauna. Pentru aceasta, a trebuit sa instalez Panda Cloud Cleaner, o unealtă nouă si eficientă, folosită pentru a elimina malware (orice formă de software periculos ce poate prelua controlul asupra calculatorului si provoca daune). În mod implicit, Panda Cloud Cleaner realizează o scanare rapidă. La mine a durat 11 minute această scanare.

Apoi am selectat opțiunea Full Scan. Aceasta realizează o scanare în profunzime a computerului. Teoretic, ar trebui sa dureze mai mult decât un Quick Scan sau decât prima încercare. Într-adevăr, a durat 34 minute, timp în care a scanat aproximativ 110.000 fișiere și a găsit 15 infectate, pe care le-a și exterminat.

Am încercat apoi și Quick Scan. Procesul de scanare a durat doar 2 minute. Au fost scanate 844 fișiere, timp în care nu a găsit nici o amenințare. Aceasta este o formă de scanare mai superficială, dar destul de eficientă dacă avem în vedere timpul scurt pe care îl ocupă. Scanează procesele care rulează, cookies, memoria.

Mai există o opțiune de a scana, Custom Scan, unde puteți selecta folderele unde considerați că există amenințări mai mari. De exemplu, ați putea scana o singură partiție sau un folder cu muzică sau mai degrabă un fișier executabil pe care îl suspectați că ar fi dăunător.

Pe panoul principal al antivirusului se află 10 butoane principale. Primul l-am dezbătut deja, este butonul Scan, care cuprinde cele patru modalități de scanare. Următorul este „Reports and quarantine”, care permite vizualizarea unui raport, ce implică o listă de evenimente, ce au apărut utilizând programul, cum ar fi amenințările găsite, atacurile blocate de firewall sau scanările realizate. În cadrul acestui buton principal se mai regăsesc si butoanele secundare Blocked Websites, care afișează site-urile blocate de Parental Control și View Statistics, ce afișează statisticile generale, dar și pe cele avansate. De exemplu, mie îmi arată 23 amenințări blocate, dintre care 22 sunt de tip Spyware, iar una este necunoscută.

Butonul Services cuprinde mai multe opțiuni. Un exemplu foarte important este reprezentat de opțiunea Rescue Disks, care permite crearea unui CD special ce trebuie introdus în unitatea optică în momentul pornirii computerului, în cazul în care virușii nu mai permit pornirea calculatorului în mod normal. Acest CD ajută la scanare automată si eliminarea virușilor în urma acesteia.

Butonul Backup Copies te ajută să îți protejezi fișierele, efectuând copii de rezervă pentru cazul în care se pot pierde accidental. Opțiunile sunt: Local Backup, pentru stocarea pe propriul hard disk, sau Cloud Backup, pentru a putea stoca online cu ajutorul unui spațiu oferit de către Panda, pe servere Internet securizate.

Antivirusul oferă protecție atât pentru viruși cunoscuți (detectează și elimină virușii și alte amenințări), cât și pentru viruși necunoscuți (viruși neidentificați încă).

Firewall-ul protejează computerul împotriva infiltrărilor neautorizate și asigură navigare web fără probleme. Panda Global Protection vă întreabă dacă doriți să permiteți o conexiune oricând un program încearcă să se conecteze la Internet. La fel se va întâmpla și în cazul în care un program sau o persoană va încerca să se conecteze la computerul dvs. din afară.

Opțiunea Identity Protection are rolul de a vă proteja împotriva numărului crescând de încercări de fraude de pe Internet.

Opțiunea anti-spam: Spam reprezintă un e-mail nesolicitat, care de regulă conține reclame, în general este trimis către un număr larg de utilizatori. Iar această protecție anti-spam vă va ajuta să țineți folderul de mesaje primite neatins de acest tip de mail-uri.

O opțiune foarte utilă este opțiunea Parental Control. Această caracteristică împiedică minorii să acceseze conținut web inadecvat, cum ar fi: violență, pornografie etc.

Antivirusul oferă și posibilitatea folosirii unei tastaturi virtuale, care poate ajuta foarte mult la securitatea conturilor, parolele sunt astfel mult mai puțin vulnerabile.

În partea de jos a ferestrei principale găsim o pictogramă cu o cheie, care se numește Password Manager. Printr-un click pe această pictogramă se va deschide o fereastră a unei aplicații, cu titlul Password Depot 7 – Panda Secure Vault Edition. Acestă aplicație este capabilă să stocheze un număr nelimitat de parole și alte informații private într-o bază de date securizată cu parolă. Puteți astfel să creați prin intermediul acestei aplicații parole foarte greu de spart și are numeroase proprietăți care face ca gestionarea parolelor să pară o treabă ușoară.

Concluzie

Acest sistem complex de securitate are o interfață ușor de accesat, intuitivă, are numeroase facilități. Cu siguranță este o opțiune demnă de luat în seamă de către cei ce au nevoie de un sistem de protecție puternic. Iar faptul că poate fi utilizat și pe un smartphone cu Android este un mare plus,mai ales că are și un sistem anti-furt, care vă permite să localizați, să blocați sau să ștergeți de la distanță datele importante din dispozitivele cu Android.

Sursă foto: genbeta.com

Produsul il gasiti pe site-ul partenerilor likeit.ro

logo