Recent deschis publicului, după un amplu proiect de restaurare și reabilitare, Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi a fost înălțat la 1698 de Constantin Brâncoveanu, în al zecelea an de domnie, pentru fiul său cel mare, Constantin. La peste trei secole distanță, vizitatorii sunt invitați să descopere prima reședință domnească inaugurată de domnitor pentru fiii săi, după ce acesta a devenit primul domnitor român numit pe viață de către Imperiul Otoman.
Sâmbătă, 10 iunie 2017, de la ora 19.00, pe EnjoyTV.ro va fi transmisă o nouă ediție a manifestului cultural Arts District, dedicată Palatului Brâncovenesc de la Potlogi din județul Dâmbovița.
Istoria Palatului și motivele pentru care merită să fie reintegrat în circuitul turistic se vor contura prin dialogul purtat între doamna Irina Cîrstina, autor și muzeograf în cadrul Complexului Curtea Domnească din Târgoviște, și Sebastian Gheorghiu, inițiatorul proiecului Arts District.
Iar în a doua parte a transmisiunii va avea loc un recital jazz susținut de Alexandru Anastasiuși Irina Rădulescu, doi dintre cei mai apreciați artiști ai noii generații pentru activitatea susținută în promovarea instrumentelor inedite de percuție: vibrafon și marimbă. Alături de ei vor fi alți trei percuționiști de excepție: Camelia Andreea Vătui, Alexandru Teodor Sturzu șiClaudiu Purcărin.
Cu acest prilej, va fi prezentată o lucrare în primă audiție absolută dedicată Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi compusă de Gabriel Mălăncioiu special pentru acest concert:Rituel du Potlogi scrisă pentru vibrafon și marimbă.
Evenimentul face parte din proiectul Arts District – un manifest cultural dedicat conștientizării și reasumării spațiilor de patrimoniu și, totodată, reprezintă un efort de promovare al acestor locuri prin intermediul muzicii, prin capacitatea sa de a revitaliza istorii și de a trezi la viață emoții personale și arhetipale în conexiune cu spațiul ales. Arts District este o inițiativă UCIMR, proiect cultural co-finanțat de AFCN.
Următorul obiectiv promovat de Arts District va fi Vila Golescu de la Câmpulung Mușcel, cu o emisiune – concert difuzată pe 24 mai de la ora 19.00. Prima ediție a acestui sezon a fost un tur ghidat în Centrul vechi al Constanței, culminând cu un concert jazz în saloanele Cazinoului de la Constanța, iar, la cea de-a doua, a fost prezentată istoria Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi, prin poveștile ascunse în hărți apărute cu secole în urmă. Întreaga arhivă a evenimentelor poate fi urmărită pe canalul de YouTube al EnjoyTV Romania și pe EnjoyTV.ro
Stilul Brâncovenesc rezistă peste secole
Complexul monumental de la Potlogi constituie o emblemă a stilului brâncovenesc, sunt de părere istoricii. Născut ca un fenomen artistic de sinteză între elemente autohtone și cele de influență atât orientală, cât și occidentală, între tradiție și inovație artistică, stilul brâncovenesc a biruit peste timp.
Ansamblul Brâncovenesc Potlogi a fost reabilitat şi modernizat ca urmare a derulării proiectului „Restaurare şi valorificare durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe”, proiect realizat în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa prioritara 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului. Inaugurarea Complexului, după 4 ani de șantier, a avut loc în toamna anului 2015.
Cu o suprafaţă construită de 3.400 de metri pătraţi şi o curte de 23.000 de metri pătraţi, ansamblul se afla, înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, într-o stare avansată de degradare, prezentând fisuri pronunţate la nivelul structurii, arcelor, uşilor şi ferestrelor.
Palatul a fost dat în folosinţă în 1699, anul în care Constantin Brâncoveanu a devenit primul domnitor numit pe viaţă de către turci. Palatul a fost construit într-un loc strategic, la întretăierea drumurilor dintre Bucureşti şi vechea capitală Târgovişte.
După uciderea lui Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi, la Istanbul, în ziua Adormirii Maicii Domnului (15 august 1714), turcii au devastat palatul, căutând aurul şi comorile lui ’Altan bey’ – prinţul aurului, aşa cum îl numeau ei pe Constantin Brâncoveanu.
În 1791, stăpân peste întreaga moşie şi palat a ajuns nepotul lui Constantin Brîncoveanu, Manolache Brâncoveanu. După stingerea acestora, în posesia moşiei a intrat familia Bibescu. Palatul a fost devastat însă de localnici şi de către cei care au trecut pe aici. O încercare de restaurare a fost făcută de armatele ruseşti, care în 1848 şi-au stabilit cartierul general la Potlogi, unde au efectuat şi unele reparaţii la palat.
La începutul secolului XX, Palatul Brâncovenesc devenise o ruină, păstrând doar o parte din zidurile înconjurătoare ale incintei. În 1954 au început lucrări de renovare a clădirii, care au fost însă sistate în 1979, după o vizită inopinată a Elenei Ceauşescu.
Palatul nu numai că a fost reabilitat, ci şi mobilat. Astfel, aici pot fi descoperite obiecte autentice din patrimoniul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească, dar şi obiecte noi, precum baldachinul din dormitorul domnitorului. (Surse: Descoperă.ro, Muzee-dambovitene.ro)
Manifestul Arts District
Există spații culturale mai puțin accesibile publicului larg, clădiri istorice ce se degradează sub nepăsare ori locuri care au renăscut grație unor inițiative recente ce merită repuse în circuitul cultural.
Pornind de la aceste premise, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România(UCIMR) continuă seria emisiunilor – concert Arts District prin cel de-al doilea sezon, sub forma unui manifest prin muzică pentru revalorificarea spațiilor de patrimoniu.
În perioada mai – august 2017, tineri muzicieni pornesc într-un itinerariu format din 8 astfel de spații printre care se numără sate cu biserici fortificate, cetăți, palate sau conace cu istorii uitate, clădiri care au vrut să reziste în ciuda ignoranței epocilor care s-au succedat. Fiecare ediție va cuprinde o parte informativă despre spațiul ales și un recital de muzică clasică și jazz.
Proiectul Arts District, co-finanțat de AFCN, se va derula prin programul „Oportunități la tine acasă” dedicat tinerilor muzicieni excepționali din România, oferindu-le prilejul de a se afirma aici, în țară, printr-un efort de promovare susținută prin stagiuni independente, festivaluri sau proiecte culturale de anvergură.
La primul sezon Arts District au fost aduse în atenția publicului spații precum: Casa Filipescu – Cesianu, Muzeul de Artă Veche Apuseană din București, Cetatea Râșnov, sate cu biserici fortificate precum Alma Vii, Cloașterf, Mălâncrav, spații precum Domeniul Ion Ghica de la Ghergani, Jockey Club Român, Casa Maria Fortunatu.
Întreaga arhivă poate fi consultată pe canalul de YouTube al EnjoyTV România. Publicul este invitat să se aboneze la canalul de YouTube pentru a primi notificări în timp real despre apariția emisiunilor noi.