1464825_619477991446653_1704843484_n

Este unul dintre cele mai îndrăgite lucruri din viaţa unui student. Îl aşteptam de fiecare dată cu nerăbdare. Atunci când nu îl mai avem, parcă îl preţuim şi mai mult asemeni multor lucruri din viaţa noastră. Pachetul de acasă, pentru că despre el este vorba, poate capăta semnificaţii diferite pentru fiecare dintre noi. Desigur, studenţii care nu sunt din provincie nu vor înțelege foarte mult din cele spuse aici.

Pe frig sau pe ploaie, îl aşteptǎm mereu cu nerăbdare şi îl vedem uneori ca pe un colac de salvare, ca pe un element care ne dă siguranţă şi stabilitate. Ajungem în cameră şi începem să -l desfacem. Pachetul de acasă vine cu mâncare sau cu alte lucruri necesare nouă, dar cred că el vine în primul rând cu dragoste. Geanta, caserolele, borcanele, grija cu care sunt înfăşurate pungile, toate transportǎ dragoste. Zgomotul desfacerii unei caserole cu mâncare este zgomotul dragostei părinţilor faţă de noi. De multe ori poate pachetul este mult prea greu de cărat, iar când îl desfacem, observăm că sunt atât de multe feluri încât ar trebui să mâncăm tot timpul. Şi dragostea este uneori prea multă şi prea grea. În plus, există colegi de cameră.

Apoi, după ce l-ai primit, vorbeşti la telefon cu cei de acasă şi primeşti indicaţii precum : „vezi că în borcanul acela ai „x”, în punga aceea ai „y” şi vezi că ţi-am pus mai multă „z” să ai acolo. Să le mănânci şi să nu îmi mai arunci caserolele pentru că nu mai am în ce să îţi pun data viitoare”. În zilele ce urmează te simţi în siguranţă. Aproape că nimic nu ţi se poate întâmpla rău atât timp cât ai mâncare în frigider. Mâncarea este evident delicioasă şi este şi ceea ce îţi place ţie, pentru că nimeni nu îţi cunoaşte cel mai bine preferinţele precum propriul părinte. Pentru câteva minute îţi poţi imagina că te afli acasă în bucătărie şi nu într-o cameră de cămin la sute de kilometri distanţă. Poate singurul lucru urât în ceea ce priveşte pachetul de acasă este acela că trebuie să speli caserolele şi borcanele după ce le-ai terminat.

Dacă îţi doreşti să reprezinţi perioada facultăţii în cuvinte, unul dintre acestea trebuie să fie cu siguranţă şi pachetul primit periodic şi cu dragoste de la părinţi. Fără acesta trebuie să recunoaştem că ne este mult mai greu.

Fotograf: Ionuț Gighileanu