Ziua păcălelilor se sărbătorește în toată lumea pe data de 1 aprilie și este una dintre cele mai amuzante zile ale anului. Este ocazia de care profităm în fiecare an pentru a le putea face apropiaților farse, fără ca nimeni să se supere pentru că orice glumă e permisă.
Ca student trăiești sentimentul de păcăleală în mod constant. Și ai face orice să auzi „păcăleală de 1 aprilie!” atunci când încerci să ii adresezi o întrebare secretarei, la ora 10:58, iar ea îți spune că programul cu publicul începe „abia” la ora 11:00. Unul dintre beneficiile de care te bucuri atunci când urmezi cursurile unei facultăți este reducerea pentru călătoriile cu trenul. Ca orice alt student, am îndrăznit să vreau să mă bucur de drepturile mele. Așa că mi-am luat inima în dinți și am făcut ceva ce nu fac prea des: o vizită lasecretariat. Dar pentru că am ajuns cu două minute mai devreme, am primit drept răspuns la solicitarea mea o întrebare care m-a făcut să caut în jur camera ascunsă: „Cădea cerul dacă veneai să îți ridici cupoanele mâine?”
Știu că 14 ianuarie nu este 1 aprilie, dar de multe ori ți-ai dori să fie. Mai ales atunci când te regăsești pe lista celor propuși spre exmatriculare pentru neplata taxei, cu toate că tu ești la buget. Imaginează-ți că îți sună telefonul într-o zi și ești înștiințat că urmează să fii exmatriculat. Doar dacă nu ești slab de inimă apuci să ajungi la calendar și să verifici în ce dată te afli. Și chiar dacă reușești să verifici, tot există posibilitatea să faci infarct atunci când vezi că nu e ziua păcălelilor.
Ești la fel de confuz în ceea ce privește data calendaristică atunci când ajungi la facultate și împreună cu alți 20 de colegi îl așteptați ore în șir pe profesorul vostru. Momentul în care poți să bagi mâna în foc că e o farsă ceea ce vi se întâmplă e acela în care stimabilul dascăl vă anunță să mai așteptați un pic pentru că „a uitat de voi”.
Cuvântul „sesiune” sună a glumă proastă, dar când citești cerințele unui examen și realizezi că ai pierdut degeaba nopți la rând să înveți, te gândești dacă nu cumva cel care a formulat întrebările este pus pe șotii. Mi s-a întămplat și mie și sunt sigură că este o întămplare care te face să simți cu adevărat ce înseamnă studenția. Ai sute de pagini de parcurs și pentru că ești student știi cum să transformi trei zile normale în șase zile de studiu, lucru care te face să speri la o notă mare. Doar că există cineva care își dorește să repeți experiența și în toamnă, așa că te întrebabă despre subiectul discutat în chenarul din colțul paginii 96. Chenarul pe care nu l-ai văzut din cauza oboselii acumulate în zilele de studiu. În cazul acesta, tot ce îți rămâne de făcut este să te amuzi.
Cu toate că în niciunul dintre cazuri nu este vorba despre o farsă, nu ai voie să te superi pentru că ești doar un student.