miercuri, iunie 19, 2024
Recrutare IQool

Originea zilei de 8 martie

Ziua Femeii, cea pe care o serbăm în fiecare an pe 8 martie, își are originea în festivalul dedicat zeițelor, încă de pe vremea zeilor din Olimp.

Cea dintâi atestare a adoptării aceste zile ca sărbătoare în lume are la bază o comemorare. În urmă cu aproximativ 100 de ani, în urma unui incendiu dintr-o fabrică din New York au murit mai multe angajate. În urma acestei experiențe, angajatele acelei fabrici au declanșat un protest vis-a-vis de condițiile grele de muncă și riscurile la care sunt supuse. Această inițiativă a constituit punctul de plecare pentru a declara ziua de 8 martie ca fiind “Ziua Internaţionala a femeii“.Ulterior, în Copenhaga, s-a hotărât ca o zi pe an să fie consacrată sărbătoririi pe plan internațional a femeii muncitoare, iar în anul 1977, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a decis că această zi să fie 8 martie.

Ziua de 8 martie mai este asociată și cu lupta femeii moderne pentru emancipare, precum și celebrarea respectului, admirației și afecțiunii pentru  femeile din întreaga lume. Pe 8 martie 1913 a avut loc cel mai însemnat miting pentru pace oraganizat de femei. In anii 60′, acțiunile de tip feminist iau amploare.

În țările baltice, pe 8 martie se pune mai mult accent pe Ziua mamei, sărbătoare marcată prin oferirea de daruri și flori acestora.

Ziua este sărbătoare oficială în: Afganistan, Angola, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Fso, Cambogia, China, Cuba, Georgia, Guinea, Eritrea, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Laos, Macedonia, Madagascar, Moldova, Mongolia, Montenegro, Nepal, Russia, Tajikistan, Turkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam și Zambia, însă este sărbătorită și în alte state, precum Croația, România, Serbia sau Bulgaria.

În Rusia, această sărbătoare are o istorie cu tentă politică foarte clară și anume rebeliunea femeilor împotriva slavigismului la care erau supuse și eliberarea acestora de acest statut. În ziua de astăzi această conotație a dispărut și felicitări de 8 martie sunt oferite femeilor din întreaga țară.

În Italia, bărbații oferă femeilor mimoze galbene. Mimozele galbene și ciocolata sunt daruri oferite frecvent femeilor din Rusia și Albania, în ziua de 8 martie.

În multe alte state, femeile primesc flori și mici cadouri.

În Portugalia și nu numai, femeile sărbătoresc seara zilei de 8 martie în oraș, în grupuri formate numai din femei.

În Pakistan femeile celebrează în fiecare an, pe data de 8 martie, luptele acestora pentry drepturile femeii și încercările de natură culturală sau religioasă, prin care au trecut acestea.

Pe de altă parte, această controversată zi a ridicat și păreri mai puțin pozitive, care consideră că bărbații ar fi discriminați sau a avut ca urmare izbucnirea unor violențe în Iran, în anul 2007.

Anul acesta, tema ONU pentru Ziua Internațională a Femeii 2013 este „O promisiune este o promisiune: Timpul de acțiune pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor”.

Un 8 martie călduros tuturor femeilor!

 

 

Alexandra Mihai

 

 

 

 

 

 

Articolul precedent
Articolul următor
Ionut Mirea
Ionut Mireahttp://www.iqool.ro
Imi doresc sa contribui la dezvoltarea tinerilor si la ridicarea nivelului de cultura informand liber si neconditionat, impreuna cu generatiile nascute in capitalism ,dar mai ales sa incercam sa salvam presa, sa fie adevarata voce a oamenilor!
RELATED ARTICLES

Most Popular