Ziua de 1 aprilie are o origine destul de incertă, cert ar fi că în această zi toată lumea îşi face farse şi încearcă să se păcălească unul pe altul, găsind trucuri care mai de care mai originale.

Originea zilei Păcălelilor are mai multe ipoteze posibile. Una dintre acestea ar fi cea conform căreia  un bărbat i-ar fi făcut o farsă servitorului său într-o zi de 1 aprilie, aceasta fiind relatată într-un poem flamand din 1539, fiind considerate cea mai veche referire la această zi.

O altă ipoteză, de această dată legată de schimbarea calendarului iulian cu cel gregorian, dată care a derutat oamenii, are legătură cu schimbarea zilei de 1 ianuarie cu 1 aprilie, iar cei care sărbătoreau anul nou pe 1 aprilie au fost denumiţi nebuni de aprilie.

Cea mai nestruşnică ipoteză ar fi cea legată de previziunea unor astologi englezi, în secolul XVII, care au prevăzut decesul unor personalităţi politice ale timpului,care le erau nesuferite.

În Anglia, ziua de 1 aprilie se sărbătoreşte timp de 2 zile, iar cei care sunt păcăliţi trebuie să poarte o coadă, semn că au fost păcăliţi. Mass media se implică atât de mult, încât în fiecare an ştirile sunt din ce în ce mai originale şi amuzante.

Francezii care sunt păcăliţi trebuie să poarte o foaie prinsă cu ace de gămălie pe spate, pe care este scris peşte de aprilie (deoarece această lună stă sub semnul zodiacal al peştelui) şi trebuie purtată toată ziua.

În Spania cei păcăliţi poartă de numirea de nătărăi.

Japonezii atribuie ziua de 1 aprilie sărbătorii Zilei Păpuşilor sau Zilei bucuriei celor mici, care primesc în dar păpuşi de toate felurile.

În România acest obicei datează din sec. al XIX-lea şi includ farse de tot felul, de la un simplu, de genul eşti murdar pe faţă, până la farse mai elaborate precum, ai fost concediat. Iscusinţa celor care păcălesc creşte de la an la an şi farsele devin din ce în ce mai originale.

Se spună că farsele trebuie făcute pânâ la ora pranzului, pentru a nu avea ghinion, aşa că sunteţi liberi la farse.

O zi a păcălelilor cât mai interesantă vă doresc!

Alexandra Mihai

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here