Voluntari, oraș de poveste!

0
131
Catedrala Orașului Voluntari

În trecut, Voluntari a fost o comună suburbană a municipiului București. Imaginea de atunci a Voluntariului era neplăcută, căci existau străzi neasfaltate și noroi peste tot. În 2004 acesta a fost declarat oraș. Domnul Primar Florentin Pandele și-a propus să facă un oraș frumos în care localnicii să aibă la dispoziție toate facilitățile. Zilele au trecut, iar orașul Voluntari a început să prindă culoare. Evoluția este una remarcabilă. Acum străzile sunt asfaltate, au trotuare și sunt foarte curate.

Orașul Voluntari are și o rețea de transport inițiată tot de domnul primar. Autobuzele sunt dotate cu aer condiționat, au o capacitate totala de 80 de persoane, dintre care 38 de locuri pe scaune. Societatea a modernizat periodic parcul auto, având astăzi în dotare 100 de autobuze urbane cu o capacitate maxima de 80 de persoane, autobuze destinate transportului public.

Primăria Voluntari a investit și în adăposturi pentru staţii de autobuze care au aer condiţionat, wi-fi şi priză pentru încărcarea telefonului. Stațiile de autobuz nu doar că sunt acoperite, ci au și uși care se pot închide. Astfel locuitorii care folosesc transportul în comun pot fi protejați împotriva frigului iarna și împotriva căldurii, vara.

Mii de copii a unei școli din oraș primesc, câte o masă caldă în fiecare zi. Aceștia au parte de un meniu divers, pregătit special pentru cei mici, iar părinţii sunt foarte fericiți și mulţumiţi.

Decizia i se cuvine primarului acestui oraş, Florentin Pandele, care spune că a vrut să elimine diferenţa dintre copiii nevoiaşi şi cei cu părinţi mai înstăriţi.

Primăria și-a propus să mai construiască încă trei cantine. Primarul a investit foarte mult în educație, construind și renovând școlile din oraș. În anul 2015 au fost extinse unitatea de învățământ de la Școala Gimnazială nr. 1 precum și la Școala Gimnazială nr. 2. Elevii sunt ajutați și recompensați prin burse și premii pentru olimpici la sfârșit de an școlar. Elevii din școli au beneficiat de burse de merit, de studiu, de performanță, sociale și premii pentru olimpici. Numărul celor premiați a crescut de la an la an,  ceea ce e un bun indicator pentru nivelul de pregătire și de motivație al elevilor din aceste unități școlare. Aceste rezultate arată că nivelul educațional din școlile din Voluntari este evident în creștere.

Voluntari are și un Spital Orășenesc care este de fapt o policlinică. Societatea Medicală Sfânta Cuvioasă Parascheva Voluntari a fost înființată în anul 2016. Când în întreaga Românie se închideau spitale, în Voluntari se începea construcția unuia nou, care în 2016 a fost finalizat și dotat cu echipamente și aparatură de specialitate.

Localnicii din Voluntari se bucură de toate aceste lucruri și îi sunt recunoscători domnului primar, care este asemenea unui împărat care a condus această împărăție. Oamenii sunt plini de mulțumire respirând aerul curat al acestui oraș. Pădurea Băneasa, Pădurea Stefănesti şi Pădurea Andronache oferă cea mai mare cantitate de oxigen, totodată, ele absorb o cantitate mare de CO2, contribuind în felul acesta la reducerea poluării și la adaptarea oamneilor în procesul îngrijorător al schimbărilor climatice.

Obiectiv turistic

CATEDRALA „INTRAREA DOMNULUI ÎN IERUSALIM” constituie un punct de atracţie pentru turiştii care vin în Voluntari. Ideea curajoasă a construirii unei catedrale în oraşul Voluntati, a luat formă, concretizându-se, odată cu punerea pietrei de temelie în 2007. Slujba de sfinţire a catedralei a fost săvârşită de către Preafericitul Daniel, Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, în prezenţa unui sobor de preoţi şi arhierei, precum şi a primarului oraşului, Florentin Costel Pandele, fondatorul marelui proiect. Reprezentanţi ai Consiliului Local şi o mulţime de locuitori s-au alăturat acestora, trăind cu emoţie un moment deosebit. Având o capacitate de peste 3000 de credincioşi, catedrala impresionează prin dimensiunile sale uriașe. Un alt simbol important îl constituie clopotele catedralei.