Joburi
Unsplash

Mulți se întreabă ce opțiuni de joburi pe timp de pandemie există după ce acest fenomen a reușit să frâneze mai multe domenii de activitate și a trimis o bună parte din populația activă a României în șomaj tehnic sau a lăsat-o fără venit. Printre cele mai afectate domenii sunt: turism, transportul de persoane, industria evenimentelor, cuprinzând și activitatea restaurantelor și localurilor. Locurile de muncă ce presupuneau un contat direct cu un număr mare de persoane, însă nu pentru a satisface nevoi elementare supraviețuirii precum hrană și asigurarea unor servicii de ordin medical, și-au mutat pe cât posibil activitatea online. Din nefericire, o parte din afacerile mici, medii și filialele unor sucursale mari au ajuns să dea faliment.

Cu toate acestea, economia începe să se adapteze condițiilor actuale de izolare, iar accentul trece de la munca face-to-face, la munca de acasă. Cererea personalului care să lucreze în aceste condiții este în creștere, iar numărul locurilor de muncă ce presupunea comunicarea prin telefon sau folosirea anumitor programe pe calculator este tot mai mare. Pe scurt, unele firme încearcă să își reducă personalul, pe când altele încearcă să și-l completeze.

 

Platformele de joburi

Mai multe platforme de căutare de joburi au analizat situația actuală și au oferit soluții și variante de locuri de muncă ce sunt la mare căutare în această perioadă și din care îți poți clădi o eventuală carieră pe viitor.

Conform platformei eJobs printre cele mai căutate joburi în această perioadă sunt: asistent medical, agent de vânzări, șofer, operator de call center, lucrător comercial și agent tele-marketing.

Fiecare dintre aceste domenii de activitate încearcă să suplimenteze lipsa personalului, iar unele dintre joburile prezentate pot fi realizate cu ușurință de acasă unde te vei simți cel mai în siguranță.

Dacă niciunul dintre aceste joburi nu iți surâde, atunci nu este nevoie să intri în panică. Există și metode clasice de a găsi un loc de muncă. Poți achiziționa un ziar local ce prezintă actualele oferte de muncă, sau poți lua legătura cu vechi prieteni care îți pot recomanda vreun loc.

În funcție de nevoile tale poți decide dacă te mulțumești și cu un job temporar care să îți acopere cheltuielile sau dacă preferi să folosești acest timp pentru a-ți găsi un loc de muncă de durată.

Sunt potrivit să lucrez de acasă?

Dacă dorești să ocupi unul dintre posturile enunțate mai sus doar pe durata pandemiei, atunci nu trebuie să te îngrijorezi cât de compatibil ești cu lucrul de acasă pe termen lung. Însă, dacă plănuiești să îți dezvolți o carieră în acest loc de muncă sau să lucrezi pe o perioadă nedeterminată, atunci ar fi bine să analizezi dacă ești o persoană care poate face față cu brio acestei provocări.

Platforma eJobs pune la dispoziția curioșilor câteva trăsături pe care ar trebui să le îndeplinească persoanele pentru a putea lucra de acasă fără să întâmpine probleme.

Printre acestea se numără firea extrovertită și ușurința de a comunica cu ceilalți chiar dacă nu te afli față în față cu ei. Este foarte important să poți menține legăturile cu alte persoane și să nu ajungi să te izolezi doar în muncă și activități casnice.

De asemenea, este foarte important să îți placă să petreci mult timp cu familia. Trebuie să te poți concentra foarte bine la ceea ce faci inclusiv în momentele de întrerupere din parte unuia dintre membrii familiei.

Avantaje și dezavantaje ale lucrului de acasă

Pe lângă aptitudinile pe care ar trebui să le îndeplinești trebuie să iei în calcul faptul că există avantaje și dezavantaje, la fel ca în cazul tuturor joburilor.

Printre principalele avantaje se numără faptul că poți lucra după un program propriu, în orice colț al casei și să petreci, totodată, și timp cu familia. De asemenea, ești scutit de cheltuielile de timp și de bani pentru transportul până la locul de muncă.

Cu toate acestea, trebuie să conștientizezi faptul că printre pricipalele dezavantaje sunt: singurătatea, posibile momente de neproductivitate și lipsa unei colaborări la nivel de echipă cu colegii de muncă ce îți poate aduce satisfacție.

Lucrul de acasă poate reprezenta o adevărată provocare la nivel de organizare. Este greu să îți programezi timpul când știi că poți lucra de acasă. Trebui totuși să îți faci și să respecți un program bine stabilit de muncă, împreună cu angajatorul, astfel încât să rezolvi task-urile jobului și să ai timp și pentru tine. Tentația de a amâna începerea programului de muncă poate fi mare atunci când muncești de acasă, iar o oră, două de somn în plus nu par a fi dezastruoase. Este însă foarte important să ții cont că programul este program și cu cât te apuci mai târziu, cu atât vei termina mai târziu.

Pregătirile pentru interviu în carantină

Chiar dacă te afli în spațiul tău intim de acasă, un interviu rămâne un interviu și trebuie tratat cu seriozitate. Atitudinea din timpul comunicării cu angajatorul este foarte importantă. Nu te lăsa cuprins te starea detașată de acasă. Fii serios și prezintă-te cum se cuvine pentru a obține acel job. Este foarte importantă imaginea. Alege o vestimentație corespunzătoare contextului și îngrijește-te înainte de a intra la interviul video. Nimeni nu este convingător în pijamale și cu părul ciufulit.

Această perioadă este complicată, însă încă este plină de posibilități. Este foarte important să tratezi aceste posibilități cu același grad de seriozitate ca pe oricare altele de dinaintea pandemiei.