Omagiu adus filozofului și antropologului Miguel León-Portilla

0
20
Miguel León-Portilla -afis
Ambasada Mexicului în România și Muzeul Național al Literaturii Române au onoarea de a aduce un emoționant omagiu istoricului Miguel León-Portilla pentru a comemora stingerea sa din viață la 1 octombrie 2019.
Astfel, marți, 12 noiembrie 2019, de la ora 18:00 va avea loc o conferință despre viața și opera antropologului mexican susținută de către E.S. Domnul Ambasador Guillermo Ordorica și găzduită de Muzeul Național al Literaturii Române (Calea Grivitei 64-66, parter, Sala Iosif Naghiu).
 
Miguel León-Portilla s-a născut pe 22 februarie 1926 în Mexico City. A fost profesor la Facultatea de Filozofie și Litere a Universității Naționale Autonome din Mexic (UNAM) din 1957 și, fără îndoială, unul dintre cei mai recunoscuți cercetători, atât în țară, cât și în lume. De-a lungul vieții, a primit peste treizeci de titluri Doctor Honoris Causa de la numeroase universități din Mexic, America Latină, Statele Unite, Europa și Israel.
 
Timp de mai bine de 60 de ani, filologul și filozoful mexican s-a dedicat studiului popoarelor din Mexicul precolumbian și modern.
Prin operele sale, a făcut ca literatura și filozofia acestei țări să fie apreciate în întreaga lume, opere precum: Conchistadorii prin ochii aztecilor (1959), Anticii mexicani prin cronicile și cântecele lor (1961), Treisprezece poeți ai lumii aztece (1967), Literatura indigenă din Mexic (1992) și Cincisprezece poeți ai lumii náhuatl (1994), printre multe altele.
 
Omagiul face parte din activitățile culturale ale Ambasadei Mexicului în România.