Un om şi casa sa/Raduz Cincera/Cehia/1967/Comedie

0
212

Ce am învăţat din filmul Un om şi casa sa? Titlul este destul de general, nu individualizează pe nimeni, astfel povestea acestui om ar putea fi valabilă pentru oricine dintre noi. Sau nu? Deşi am votat cu telecomanda, nu am schimbat finalul filmului, doar schimbam traiectoria spre final.

Finalul rămâne acelaşi, dar li se oferă spectatorilor posibilitatea sau o presupusă putere care îi încântă că pot participa la deciziile personajelor. Un om şi casa sa este primul film, care se joacă cu puterea de a decide a spectatorilor. Decizii luate în maxim 10 secunde cu o singură apăsare pe butonul roşu sau verde. Din păcate nu am putut salva apartamentul care luase foc, dar am observat că nu toată lumea decide la fel. E normal, suntem diferiţi, luăm decizii diferite. O sală  plină de  spectatori care ba doreau să arate că sunt iubiţi fideli sau şoferi responsabili.

Filmul se oprea şi noi de-abia aşteptam să luăm decizia potrivită. Dar de unde puteam noi şti care este decizia potrivită? Ne-am bucurat când filmul a continuat exact cum am decis noi. Ne-a plăcut sau nu să simţim că deţinem controlul? Ne-ar plăcea să decidem mereu în locul celorlalţi? E doar un film. Separam ficţiunea de realitate. Filmul s-a dovedit a fi o comedie neagră, iar moderatoare chiar fiica regizorului.

Publicul bucureştean din Cinemateca Eforie a râs pe seama personajelor implicate în diverse încurcături dintr-un bloc. Cum să îţi încurci propria uşă de la apartament? Pentru că uşile din acel bloc erau identice plus vecinii curioşi. Nu mai avem uşile identice în bloc acum, dar vecini curioşi vor exista mereu.

Şi cum să te afli în situaţia jenantă de a fi cu vecina ta acoperită doar de un prosop de baie în ziua aniversării soţiei tale? Ce explicaţie găseşti? Cum te poate ajuta publicul? Nu ne-ar fi trecut prin cap că vinovata incendiului era o vecină, fostă profesoară care s-a jucat cu chibriturile. Şi personajul nostru, domnul Novák s-a învinuit în tot acest timp. Până la urmă a fost un oarecare happy ending, în afară de blocul care ardea în continuare, personajele se descurcaseră probabil cu explicaţiile. Deşi filmul nu a prezentat aceste detalii spectatorilor.

 

Cristiana Salahoru

Sursă foto: www.rtv.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.