Fundația „Cartea Călătoare” și „Bursa Binelui”: front comun pentru lectură

0
77
Fundația

Oferă unui nevăzător lumina cunoașterii!

Deși în perioada sărbătorilor, la final de an, toată lumea simte imboldul unei generozități de sezon, eu sunt mai mereu sceptică și indecisă. Teama de a mă implica într-un proiect care să se dovedească ulterior fals mă îngrozește, de aceea nu citesc și nu scriu în mod normal articole militante. De data aceasta, astrele s-au aliniat perfect: BCR a lansat o competiție provocatoare, “Campionatul de Bine”, în cadrul proiectului „Bursa Binelui”, iar Fundația “Cartea Călătoare”, un ONG ambițios din Focșani unde am fost voluntar doi ani în timpul liceului, participă cu proiectul “Oferă unui nevăzător lumina cunoașterii!”. Având în vedere că am vizitat sediul FCC de nenumărate ori, am stat în studioul lor de înregistrări ore în șir, fie perfecționându-mi dicția, fie înregistrând romanele de popularizare ale lui Stephen Hawking, am tradus documente administrative pentru FCC și am întâlnit beneficiarii direcți ai acestor proiecte, pot spune fără nicio îndoială că inițiativa FCC merită susținută pentru că e sinceră, cunoaște un precedent, e utilă și are în spate o echipă dedicată pentru care educația și accesul liber la cultură sunt priorități.

Cum citesc nevăzătorii?

fcc3

În limbajul Braille…v-ați putea răspunde repede, cu toată siguranță. Totuși, secolul vitezei e la fel de presant și pentru nevăzători și deslușirea fiecărui caracter în parte este o muncă minuțioasă și pe termen lung, creează o barieră de receptare. Pentru ca un nevăzător să aibă șanse de angajare trebuie să se instruiască la fel de rapid ca o persoană fără deficiențe de vedere, de aceea fundația “Cartea Călătoare” a demarat de ani buni un proiect ambițios de accesibilizare a cărților și de convertire a acestora în format Daisy. În primul rând, FCC își instruiește lectorii și le perfecționează dicția. Credeți-mă, un training cu Mircea Bucur, președintele fundației, un perfecționist cu veleități de matematician, este ca o operație pe creier. Apoi, cărțile sunt înregistrate într-un studio izolat fonic din cadrul Bibliotecii “Duiliu Zamfirescu” din Focșani, apoi materialele audio sunt editate într-un program specializat și într-un final, sunt distribuite bibliotecilor publice din țară. Nevăzătorii care vor să citească și care trimit constant fundației cereri noi de accesibilizare împrumută aceste cărți gratuit și le citesc cu ajutorul unui aparat Daisy, disponibil în bibliotecile partenere. Prin intermediul unui aparat Daisy, lectura este facilă și flexibilă, nevăzătorii pot “răsfoi” cartea, nemaifiind nevoiți să parcurgă pagină cu pagină un volum până când înregistrarea ajunge la paragraful care îi interesează. Până acum, FCC a accesibilizat 250 de titluri în format audio Daisy (consultă catalogul aici) și cu fonduri noi, ar putea să ducă această inițiativă cu un pas înainte, înregistrând alte 50 de cărți de literatură, echivalentul a 15.000 de pagini tipărite. Conform cererilor nevăzătorilor din țară, aceste 50 de cărți urmează a fi selectate în ordinea relevanței din lista “1001 cărți de citit într-o viață”.

fcc2

BCR și cursa faptelor bune

foto-bursa-binelui

BCR, în parteneriat cu EuPlătesc.ro, a dezvoltat o platformă online, numită generic “Bursa Binelui”. Prin aceasta, oricine vrea să susțină proiectul unui ONG poate să doneze bani direct de pe card, online, fără a i se percepe comision. În perioada 6 decembrie 2016 – 15 februarie 2017, mizele au crescut cu prilejul unei competiții noi, “Campionatul de Bine”. Mecanismul e simplu: orice ONG din țară se poate înscrie pe platformă, poate propune unul sau mai multe proiecte și în funcție de sumele strânse până la finalul competiției, se face un top 3 cu cele mai populare proiecte și BCR le dublează suma acumulată organic, prin donații distincte.

De la vorbă la faptă

Dacă te interesează accesul liber la educație, dacă vrei ca nevăzătorii să fie integrați mai ușor în societate și dacă ești deschis unei societăți tolerante, în care diferențele dintre oameni să fie o o sursă de învățare reciprocă, nu de excludere, atunci intră pe platforma BCR și donează cât simți inițiativei FCC. Urmează linkul, apasă butonul “Donează”, completează câmpurile cu datele necesare și oferă o adresă de email validă astfel încât să fii înregistrat ca donator distinct. De asemenea, dacă vrei să oferi nu numai bani, ci și timp, dacă vrei să te implici și mai mult decât atât, dacă vrei să te dezvolți personal ajutând, poți să devii voluntar FCC/lector/organizator. Tot ce trebuie să faci e să scrii un mesaj convingător la adresa mircea@fcc.ro. Dacă ești un magician al erei digitale, poți să pui bannerul proiectului pe site-ul tău sau să promovezi pagina proiectului pe rețelele de socializare. Orice fel de sprijin e binevenit și poate face diferența dintre o lume brutală și una liberă, în care fiecare primește o șansă și în care singurele criterii de departajare între oameni sunt ambiția și setea de cunoaștere.

Surse foto:
bursabinelui.ro, facebook.com/FundatiaCarteaCalatoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.