Xiaomi-Mi3

A avea un smartphone pare ceva necesar în prezent. Mai ales pentru un student! Acestuia îi este mai ușor să utilizeze receptorul GPS, camera sau Browser-ul smartphone-ului decât să care la tot pasul o cameră foto, un GPS sau un laptop. Desigur, fiecare din cele trei device-uri amintite au rolul lor, le poți deține pe oricare dintre ele pe lângă smartphone, dar dispozitivul mobil inteligent care, pe lângă aceste funcții deosebite integrate, are și funcția de telefon, este indispensabil. Oricum porți cu tine un telefon, de ce să nu alegi unul cu funcții suplimentare?

Cel mai popular sistem de operare ce rulează pe un smartphone este Android. Iar majoritatea producătorilor acestor dispozitive vin din Asia. Cele mai cunoscute mărci de smartphone-uri sunt: Samsung și LG – Coreea de Sud, Sony – Japonia, HTC – Taiwan. Aș putea aminti și Nokia drept producător de smartphone-uri, producătorul finlandez nu are însă tangențe cu platforma Google Android; acesta are un parteneriat cu Microsoft, în prezent cota de piață a telefoanelor cu Windows Phone 8 de la Microsoft este în creștere.

România are și ea un producător de smartphone-uri foarte activ, reprezentat de Allview. Cel puțin un model de smartphone au mai implementat și alte firme românești, cum ar fi E-Boda, InfoTouch sau Evolio.

La nivel global, două firme din China se evidențiază datorită volumului mare de vânzări, a calității bune a acestor produse și a performanțelor: Huawei și ZTE. O mare parte din terminalele produse de aceste două firme se pot achiziționa și din România. Acum câțiva ani, multe din primele modele de telefoane comercializate de către operatorii telecom din România erau produse la origine de ZTE sau Huawei. Ca o confirmare a celor spuse, Huawei a ocupat locul 3 în anul 2012 ca volum de smartphone-uri vândute în toată lumea, iar ZTE a obținut un onorabil loc 5.

Cei de la Huawei s-au remarcat printr-un telefon ce a devenit popular rapid pe parcursul acestui an, Huawei Ascend P6, model care poate fi achiziționat și în România la un preț de aproximativ 1.400 – 1.500 lei. Acesta era la momentul apariției cel mai subțire smartphone din lume, 6,18 mm grosime, iar pe lângă acest lucru, este și un model foarte performant, cu un ecran HD, o cameră frontală de 5 MP și o autonomie ridicată a bateriei. ZTE a lansat recent un telefon foarte performant, ZTE Nubia Z5S, care este capabil să filmeze la o uriașă rezoluție 4K, care există și în variantă mini, ZTE Nubia Z5S Mini, un model aproape la fel de puternic. Prețurile celor două telefoane sunt probabil foarte bune, deoarece au fost deja înregistrate 2,5 milioane de precomenzi.

În 2013 am auzit și de alte mărci chinezești de smartphone-uri, care s-au remarcat prin modele ce pot rivaliza fără probleme cu cele mai rapide smartphone-uri produse de LG, Samsung sau HTC și anume: Xiaomi, Oppo sau Meizu.

Chinezii de la Xiaomi s-au remarcat după ce au vândut un stoc de 300.000 de exemplare dintr-un singur model în aproximativ 4 minute. Apoi au repetat isprava prin vânzarea de stocuri din noile modele prin intermediul propriului site, cu rapiditate. Modelul Xiaomi Mi-2S a devenit celebru după ce l-a bătut în teste de benchmark pe popularul Samsung Galaxy S4, deși părea mai puțin performant, iar modelul Xiaomi Mi3 datorită configurației excelente și a prețului rezonabil.

Oppo este o altă marcă din China, care a lansat recent un model puternic cu ecran mare, un phablet care integrează o singură cameră, de 13 megapixeli. Camera este montată pe un suport special, care poate fi învârtit la 206 grade, astfel încât poate fi utilizată și pe post de cameră frontală.

Cei de la Meizu s-au remarcat prin lansarea recentă a primului telefon cu 128 GB memorie internă. Iar acum tocmai au anunțat că vor lansa un telefon cu o rezoluție a display-ului mai mare decât Full HD.

Dacă până acum, un număr foarte mare de producători-fantomă din China se întreceau în producerea unor replici după modelele mai vechi de iPhone sau Nokia, în momentul de față chinezii lansează smartphone-uri proprii, foarte performante. Lansarea primului telefon cu procesor cu opt nuclee (până acum așa-zisele procesoare octa-core aveau la bază două procesoare quad-core atașate) sau cu 128 GB intern arată faptul că producătorii chinezi pot stabili recorduri de performanță.

Sursă foto: chinaphonereview.com