Ca student, în an terminal sau la master, stai uneori şi te gândeşti dacă tot ce ai făcut până acum la facultate îţi va fi întru totul de ajuns pentru o carieră, de succes, aşa cum sperăm toţi, sau o meserie care să îţi placă, un job pentru care să te scoli cu entuziasm în fiecare dimineaţă.

Oare este de ajuns facultatea pe care ai urmat-o pentru ce vrei tu să faci în viaţă?  

Si daca atat nu e de ajuns

 

Sau îţi dai seama într-o zi, după trei sau patru ani când deja vezi lumea cu alţi ochi şi vrei să ai alt parcurs al vieţii nevăzut de tine pană acum, că ai terminat ASE-ul dar ai vrea să fi urmat limbi străine. Ca să lucrezi în domeniul publicaţiilor, ai făcut facultatea de informatică dar ai vrea să fi făcut jurnalism, fiindcă îţi place să scrii şi poate chiar ai avea un viitor jurnalist, reporter, prezentator şi multe altele. Sau ai făcut facultatea de medicină dar ţi-ar fi plăcut să urmezi cursuri de arhitectură, şi tot aşa, combinaţiile sunt aproape nelimitate.

Şi tot gândindu-te aşa, începi să ai regrete, mai mici sau mai mari, începi să vezi o lume paralelă pentru tine, în care toate acele lucruri bune, şi oameni, care sunt acum în afara sferei tale de contact, sau mai greu de ajuns, ar fi fost în „cealaltă versiune a ta” tot ce ai fi avut nevoie. Chiar dacă la început, tu, cel de atunci, nu ai fi văzut asta.

Şi din păcate, ajungi la concluzia ca ai ajuns la polul nord, cand tu eşti de fapt, echipat pentru tropice. Vrei să te întorci înapoi în timp dar nu poţi, vrei să le reproşezi ceva părinţilor dar nu se cuvine, mai ales atunci cand alegerea a fost a ta.

Aşa că, ajungem la întrebarea: Ce rămâne de făcut?

De aici în continuare, tot ce voi spune este în mod sigur o viziune proprie asupra soluţiei, ce aş vrea să fac eu, care mă identific, într-o bună măsură, cu cel descris mai sus.

Prima variantă ar fi să tragi greutatea după tine, să mergi târâş cu toate, regrete şi frustrări, să îţi cauţi de muncă în domeniile în care ai studii şi să te blazezi, planurile, speranţele şi viaţa pe care o doreşti să se sfărâme ca o ruină.

A doua variantă ar fi să stergi cu burete patru ani din viaţa ta şi sa mai petreci încă patru urmând cea mai bună facultate din domeniul în care vrei să lucrezi.

Ştiu, am vorbit despre ceva greu de făcut, am detonat dinamita dar în acelaşi timp am spart şi gheaţa, am spus ceea ce altora le vine greu să zică. Dar nu pot să zic altceva. Aşa cum zicea un personaj de nuvelă: Atunci când elimini imposibilul, ce rămâne, oricât de puţin probabil ar fi trebuie să fie adevărat.

Şi ce dacă mai faci o facultate, şi ce dacă mai întalneşti alţi profesori care te pot ajuta să ajungi unde vrei, şi ce dacă mai treci odată prin febra examenelor, şi ce dacă mai petreci cateva veri cu colegii prin drumeţii şi tot felul de peripeţii, şi ce dacă te mai îndragosteşti odată, poate pentru ultima dată.

Poate că a doua facultate nu este cel mai rău lucru din lumea asta, poate că îţi va mai răpi patru ani din viaţa ta dar îţi vei mulţumi toată viaţa pentru ce ai făcut.

Cel mai rău lucru este să te complaci, cel mai bun lucru este să încerci pentru că altfel vei regreta toată viaţa. Banii vin şi se duc dar ocaziile nu se mai întorc ca să profiţi tu de ele pentru că timpul trece şi tu odată cu el.

 

Redactor: Mihăilă Cristian

Imagine: facebook.com 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here