miercuri, decembrie 4, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipOameni ai satului românesc: proiect bazat pe tradițiile și obiceiurile românești

Oameni ai satului românesc: proiect bazat pe tradițiile și obiceiurile românești

Noul an se anunță a fi unul foarte promițător, la fel ca proiectul inițiat de 8 tineri pasionați de tradițiile și obiceiurile neamului românesc, uniți în cauza comună de a ajuta la dezvoltarea comunităților locale și promovarea turismului durabil. În data de 1 ianuarie, 2015, a fost creată pagina de Facebook, intitulată Oameni ai satului românesc, anunțând primii pași spre promovarea satului românesc, ,,acolo unde veșnicia există”. Poze care surprind locurile natale și viața de zi cu zi a oamenilor de la sat, sunt postate periodic, alături de un scurt dialog care conține cuvintele personajelor. Oameni ai satului românesc este un proiect inspirat de Humans of New York, și până în prezent, s-a bucurat de un real succes local, național și internațional. Zeci de tineri s-au arătat plăcut impresionați și și-au arătat suportul prin comentariile lăsate.

Și pentru că nu dorim ca nimic să ne scape, echipa IQool, a răpit câteva minute din timpul președintelui Clubului Român pentru Volunturism, Alin Grigore, pentru a ne răspunde la câteva curiozități, pe care ne-am dorit să le împărtășim cu voi.

  1. Cum a luat naștere proiectul?

Povestea proiectului Oameni ai satului românesc a început într-o zi friguroasă de decembrie, când eu și alți 8 prieteni, studenți ai Facultății de Geografie, din cadrul Universității din București și membri ai Clubului Român pentru Volunturism, ne-am întâlnit în campus, cu scopul de a crea ceva inedit și original, bazat pe tradițiile și obiceiurile românești. Ideile nu au întârziat să apară, iar până la sfârștul întâlnirii deja aveam conturat și teasing-ul, un puzzle ce a reprezentat un preambul al ideii generale. Acesta a fost format din 10 piese care au fost descoperite zilnic, una câte una, împreună cu un citat în strânsă legătură cu satul românesc.

OAMENI

2. Ce motive v-au făcut să abordați tema: Oameni ai satului românesc?

După cum am postat și pe pagina proiectului, aceasta a apărut din dragoste pentru oameni, sat și tradiții. Considerăm că ceea ce suntem și ceea ce ne reprezintă va fi întotdeauna satul românesc, acolo unde veșnicia există.

3. Ce urmăriți prin acest proiect?

Urmărim elementele primordiale: pământul proaspăt răstălmăcit de arătură, apa rece și vie a râului, focul ce arde-n soba bunicilor și aerul îmbibat cu mireasma sutelor de generații crescute pe acele meleaguri, ne transpun din urban într-un colț al sufletului fiecăruia, unde se ascund originile noastre. Prin imaginile surprinse dorim să aducem un strop de inocență și simplitate în viețile aglomerate ale orășenilor, ale oamenilor care sunt departe de țară sau de case și să trezim în fiecare sentimentul de respect și dragoste față de ceea ce reprezintă esența poporului nostru.

4. Cum reușiți să adunați toate poveștile înduioșătoare, postate pe pagina oficială de Facebook a proiectului?

Odată cu vacanța de sărbători și vizitarea familiilor, am fotografiat locurile natale și oamenii de acolo fără vreun fel de filtru. Naturalețea românilor de la sat și a activităților acestora este punctul focal al acestui proiect și motivul pentru care dialogul aferent fiecărei fotografii conține cuvintele personajului. De asemenea, vrem să continuăm cu descoperirea cât mai multor zone rurale pe care să le promovăm prin locuitorii și vorbele lor. Iar în acest sens, chiar ne-am propus organizarea unui teambuilding în luna februarie, atât pentru consolidarea echipei, cât și pentru strângerea unei baze consistente de povești și poze.

– Ce faci, bunicule?

– Ce să fac, mă lupt cu gerul. E ger de ţipă pasărea. Mai facem ce putem pe la adăpost. Nu am lucrare mare aşa aici, doar pentru potcovit calul, pentru reparat căruţa, pentru casă. Mi-a fost drag să fac totul cu mâna mea.

GER

5. Cat de mult credeți că mai păstreză tinerii din zilele noastre tradițiile neamului românesc?

Sincer, chiar am rămas surprins de câți tineri ne-au trimis mesaje în semn de apreciere și recunoștință. După cum îmi place să afirm, ,,Generația noastră construiește!”, iar faptul că alege să construiască prin promovarea tradițiilor și a obiceiurilor neamului românesc, nu poate decât să ne bucure, pe noi toți, tineri, adulți sau bătrâni.

ochi

6. Povestiți-ne un obicei sau o tradiție care v-a amuzat sau poate v-a atras atenția într-un mod plăcut și surprinzător.

Toate obiceiurile și tradițiile românești sunt deosebite, însă cel mai interesant amănunt este că aceeași sărbătoare, cum ar fi Crăciunul de exemplu, este sărbătorită prin tradiții diferite în fiecare regiune a țării.

7. Ce este Clubul Român pentru Volunturism și care sunt obiectivele lui?

Clubul Român pentru Volunturism este o organizație independentă, neguvernamentală, non-profit, fără scop patrimonial și apolitică, ce își propune să contribuie la dezvoltarea durabilă (culturală, educațională, socială și economică) în diferite zone de interes, precum și la dezvoltarea comunităților locale și promovarea turismului durabil, în special în rândul tinerilor. Contribuie astfel la schimbarea atitudinilor acestora față de mediu, având la bază valori precum: calitatea, continuitatea, echilibrul.

volunturism

De asemenea, clubul încurajează practicarea unui turism durabil, de calitate, care să asigure o experiență valoroasă pentru vizitatori, îmbunătățind în același timp calitatea vieții comunității gazdă, dar și identitatea sa culturală. Urmărim reducerea sărăciei și protejarea mediului prin asigurarea exploatării optime, utilizarea rațională a resurselor naturale, promovând principiul echilibrului între nevoile industriei turistice, ale partizanilor mediului și comunității locale, cu beneficii economico-sociale, distribuite corect, tuturor actorilor implicați.

Clubul Român pentru Volunturism va adopta și dezvolta ideea de voluntariat, ca un mod eficace de educaţie civică, fiind axat pe satisfacerea motivațiilor volunturiștilor, precum și pe imersiunea culturală dintre aceștia și comunitatea gazdă.

8. Ce planuri aveți de viitor? Vor urma și alte proiecte?

Avem un plan bine definit pentru Oameni ai satului românesc, însă vă vom lăsa să descoperiți pas cu pas fiecare surpriză pe pagina noastră de Facebook. Suntem convinși că vorbele culese de la oamenii ce au tricolorul în suflet vă vor bucura pe măsură.

În ceea ce privește activitatea Clubului Român pentru Volunturism, avem multe idei de proiecte pe care sperăm să le putem organiza cât mai bine în anul ce tocmai a început. Nu vă pot dezvălui foarte multe, însă vă pot spune că unul dintre proiecte vizează promovarea satului românesc, a tradițiilor, a portului popular, la un nivel internațional, prin sosirea în România a volunturiștilor din lumea întreagă. Pe lângă acest proiect vă pregătim câteva aplicații, cel puțin la fel de frumoase, ca cea din Munții Bucegi, concursuri și multe alte evenimente.

BUCEGI1

9. Cum vă pot contacta oamenii care doresc să împărtășescă cu voi experiențe, obiceiuri și tradiții ale neamului românesc?

Ne pot contacta pe paginile de Facebook: Clubul Român pentru Volunturism și Oameni ai satului românesc, pe adresa de e-mail: volunturism@gmail.com, dar și la numărul de telefon 0767.979.783. De asemenea, în cel mai scurt timp ne pregătim să lansăm un site oficial, așadar, îi vom aștepta și pe www.volunturism.ro.

Sursă foto: paginile de Facebook ale Clubului Român pentru Volunturism și Oameni ai satului românesc

RELATED ARTICLES

Most Popular