O zi din viața lui David Popovici, înotătorul – fenomen de 16 ani: „8 ore pe zi aloc sportului”

0
101
David Popovici
David Popovici la JO 2020

David Popovici e definiția a ceea ce numim un tânăr de succes, care a ales, printr-o muncă titanică și multă determinare, să facă performanță din cea mai mare pasiune a lui: înotul. Are doar 16 ani și numele lui se află pe buzele tuturor după rezultatele deosebite obținute la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

La finalul lunii iulie, la JO 2020, David Popovici a terminat pe locul patru la proba de 200 de metri. A fost la doar două sutimi de secundă de a obține medalia de bronz, terminând cursa cu timpul de 1.44.68. Fiind cel mai mic dintre participanți și concurând cu „titani ai înotului mondial”, David a obținut un loc excelent și ne-a făcut mândri pe toți.

O altă experiență deosebită, care i-a adus trei medalii de aur și una de argint, a fost cea de la Campionatele Europene de Juniori din acest an. David Popovici a avut cel mai bun rezultat din istoria înotului realizat la vârsta de 16 ani, dar și cel mai bun timp mondial (seniori) în 2021 la proba de 100 de metri, înregistrând timpul de 47.30 de secunde.

Cum a început povestea cu înotul

David Popovici a descoperit sportul cu care a cucerit lumea la vârsta fragedă de 4-5 ani, când medicul ortoped le-a recomandat părinților lui să-l înscrie la înot pentru a-i corecta postura. A fost dragoste la prima vedere. Din acel moment, David și înotul au devenit cei mai buni prieteni. Din 2013 este antrenat de Adrian Rădulescu, omul din spatele performanțelor uimitoare ale lui David, despre care tânărul spune că îi este „prieten, mentor și antrenor”, „fără el nu aș fi avut aceste rezultate și nu aș fi persoana care sunt azi”.

O zi din viața lui David începe la 4.45

Dacă v-ați imaginat vreun moment că o zi oarecare din viața lui David poate fi comparată cu o zi din viața oricăruia dintre noi, ei bine, nu aveați cum să greșiți mai mult. În spatele rezultatelor sale se ascunde o muncă incredibilă. 8 ore de antrenament pe zi dedică sportului pe care îl îndrăgește atât de mult.

„O zi din viața mea începe la 4.45, când mă trezesc să mănanc micul-dejun (face parte din programul meu de a mânca cu două ore înainte de antrenament), adorm încă o oră și apoi, de la 7:00 la 08:15 merg la pregătirea fizică urmată de antrenamentul în apa 09:00-11:00. Refacerea (criosauna, masaj sau ce avem în program) îmi mai ocupă o oră, iar apoi mai am patru ore libere până la următorul antrenament 16:00-18:00. Practic sunt 7-8h pe zi pe care le aloc sportului. În timpul școlii organizăm programul astfel încât să particip și la ore și la antrenamente”, a explicat David Popovici.

David Popovici

„Experiența de la JO m-a îmbogățit”

După Jocurile Olimpice, a început să se bucure de o atenție uriașă venită atât din partea românilor, cât și din partea celor de peste hotare care l-au urmărit. Presa de pretutindeni a început să scrie despre el, toată lumea îi cere interviuri, oamenii îl recunosc pe stradă. Totuși, David rămâne cu capul pe umeri.

„Experiența de la JO m-a schimbat în sensul că m-a îmbogățit: am înotat alături de titani ai înotului mondial, am cunoscut sportivi și am simțit că sportul ne unește indiferent de locul în care trăim. Cel mai mult din toata experiența am apreciat susținerea românilor din toată lumea și gândul că ei se trezesc special să mă urmărească m-a impulsionat, mi-a dat o stare excelentă și m-a făcut dornic să îi fac mândri. Imi doream să ajung la JO acum sau în viitor tocmai pentru că voiam să reprezint România și când am conștientizat cât de mulți oameni au fost alături de mine am fost, la rândul meu, mândru că am reușit. În rest, eu consider că am rămas același, chiar dacă acum sunt recunoscut pe stradă. Sunt tot David, un licean care va împlini curând 17 ani”.

„Nu mă tem de adversari, învâț de la ei”

L-am întrebat dacă a fost intimidat de adversarii săi de la Jocurile Olimpice, având în vedere că era cu cel puțin 4 ani mai tânăr decât ei și am primit un răspuns cât se poate de onest din partea unui om care chiar își cunoaște nivelul.

„Nu am fost „intimidat de adversari”, mi-am câștigat dreptul de a fi acolo la fel ca și ei, am muncit și, chiar dacă eram cel mai tânar participant, nu am simțit asta în atitudinea lor. Dimpotrivă, am fost onorat ca Brent Hayden știa despre mine că sunt „that fast kid from Romania”, sau că Dressel m-a sfătuit să rămân cu picioarele pe pământ. I-am privit cu respect și admiratie, am învățat multe de la toți înotătorii din jur și abia aștept să retrăiesc experiența olimpică, e doar o chestiune de timp”.

Cât ai putea rezista fără înot

„Nu m-am gândit vreodată să îmi programez o vacanță fără apă, iar fără apă total am rezistat doar în perioada în care piscinele au fost închise, dar forțat de împrejurări”.

Studiile, la fel de importante ca sportul

Are toată lumea la picioare, însă David nu se pierde, știe mai bine ca oricine ce are de făcut și nu va neglija nici studiile. Tânărul a mărturisit că ” educația este importantă, la fel de importantă ca sportul de performanță, așa că încerc să le fac pe amândouă la fel de bine”. Momentan nu știe exact ce facultate dorește să facă, dar e sigur că vrea să aibă studii superioare.

Sfaturi pentru tinerii aspiranți la cariera sa de înotător

„Evident că i-aș îndruma să meargă spre inot. Este un sport perfect pentru corp, lucrează toți mușchii și, pe langa un corp frumos construit, vor deveni disciplinați, vor lega prietenii și, sper eu, vor trăi senzația de libertate totală pe care ți-o dă apa”.