O societate marcata de conflicte…

  0
  636

  vietnam warÎncă din cele mai străvechi timpuri au avut loc nenumărate războaie care au influenţat şi au schimbat cursul evenimentelor. Istoria este încărcată de asemenea mărturii… În general, aceste conflicte sângeroase au la origine cauze economice, politice, religioase sau de orice altă natură. Dacă aruncăm o privire în trecut, putem observa faptul că durata acestor războaie variază de la câteva zile, la chiar şi câţiva zeci de ani, precum Războiul Olandez de Independenţă. Fiecare conflict este diferit, este declanşat de interese diferite, însă cu siguranţă moartea atâtor persoane nevinovate reprezintă punctul comun al acestor evenimente, care, din punctul meu de vedere, sunt odioase. În rândurile de mai jos voi încerca să prezint succint principalele conflicte care marchează prezentul. Nu pot să nu mă întreb de ce într-o societate care se vrea a fi modernizată, civilizată, cu principii solide, încă mai există asemenea evenimente? Oare pe cale diplomatică nu există nicio soluţie?

  Cu toţii cunoaştem situaţia din Ucraina. Este un subiect cu care deja ne-am obişnuit. În fiecare zi mai aflăm câte ceva, dar în fond nu e nimic nou. Aceleaşi ştiri despre violenţa dintre insurgenţii pro-ruşi şi combatanţii lor, despre măsurile Occidentului împotriva Rusiei, ori despre noile decizii ale administraţiei Putin. Luptele s-au intensificat în apropiere de oraşul Doneţk, fieful separatiştilor pro-ruşi, înregistrându-se numeroase victime, atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul soldaţilor. Statutul de vecini ne obligă, oarecum, să urmărim îndeaproape acest conflict.

  Războiul din Fâşia Gaza a provocat pagube imense, cuprinse între patru şi şase miliarde de dolari. În urma unui bombardament israelian, unica centrală electrică a încetat să funcţioneze. Palestina, afectată din 2006 de o blocadă impusă de Israel, suferă de o acută lipsă de apă şi are probleme serioase de aprovizionare cu electricitate. Când se va termina veşnicul conflict? Cine ştie…

  Din cauza conflictului din Ucraina, noua criză din Irak a fost într-un con de umbră. Chiar şi aşa, specialiştii anunţă că totul ar putea degenera într-un conflict de proporţii. Cert este faptul că Statul Islamic din Irak şi Levant a ocupat o mare parte a nordului Irakului. Armata irakiană a încercat să oprească aceste atacuri, însă nu a reuşit să recupereze oraşele deja ocupate. Ba mai mult, soldaţii şi-au abandonat posturile şi au fugit din faţa militanţilor sunniţi. Irak este o naţiune care, de-a lungul timpului, a fost măcinată de conflicte sângeroase, conflicte la care, într-o măsură mai mică sau mai mare, a luat parte şi SUA de fiecare dată.

  WAR AND CONFLICT BOOK ERA: KOREAN WAR/AID & COMFORT

  Concluzia este una singură: trăim într-o lume măcinată de lupta pentru putere, iar pentru a câstiga bătălia sunt folosite tot felul de tertipuri. Ba chiar mai nou se pare că ar exista o mare legătură între anumite grupări teroriste şi virusul Ebola. Acestea sunt pure speculații… De fapt, adevărul este că noi aflăm doar ceea ce ne este permis să cunoaștem. Nenumărate clauze secrete sunt ținute departe de privirile indiscrete ale celor care ne-ar putea furniza informațiile respective. Oare trăim în minciună?

  Sursă poze:

  en.wikipedia.org

  prism.gatch.edu