Mexic

De ani de zile, Mexicul are unul dintre cele mai dezvoltate sectoare din domeniul turismului, în anul 2005 aflându-se pe locul 7 în topul celor mai vizitate țări, cu un număr de turiști ce depășea la acea vreme numărul de 20 de mii. Desigur, de-a lungul anilor, numărul acesta s-a înmulțit, tot mai mulți turiști dorind să ajungă pe teritoriul Mexicului, printre care și români. Însă, anul acesta, s-au întâmplat câteva lucruri neobișnuite, chiar și în contextul pandemiei de COVID-19.

Totul a început în data de 30 ianuarie, când pe aeroporturile din Mexico City si Cancun, mai mulți turiști români au avut probleme la intrarea în țară, fiind opriți pentru interogări și, ulterior, trimiși înapoi în România cu zboruri de repatriere, unele grupuri sau familii fiind chiar despărțite.

Însă, asemenea incidente se întâmplă încă din 2013, când la acea vreme alte 8 cupluri au fost deportate în țară fără nicio explicație. „Poliția mexicană avea o listă cu numele noastre și ne-a oprit pe noi. Ne-au cerut pașapoartele, ne-au băgat într-o cameră și după vreo oră am început să ne agităm. Ne-au spus: «nu puteți să intrați în țară, trebuie să vă întoarceți. Guvernul vostru vă vrea înapoi»”, povestea unul dintre românii implicați.

Sursă foto: Antena3

În urmă cu 9 luni, mai exact în 10 iunie 2020, întâmplarea se repeta cu un alt cuplu de români, aceștia fiind și Travel Vloggeri. Au documentat întâmplarea pe canalul lor de YouTube, “Caesars Show”. De menționat este faptul că aceștia plecau din Malaysia.

Deși au sunat la imigrări în Mexic pentru a se asigura că pot intra, fiind una dintre puținele țări deschise la acea vreme din cauza pandemiei de COVID-19, răspunsul primit fiind unul afirmativ, odată ajunși pe aeroportul din Mexic, entuziasmul de a ajunge și vizita Mexicul le-a fost tăiat de la rădăcină. Au fost băgați într-o cameră și intervievați de mai multe persoane în legătură cu scopul călătoriei și nu numai, pentru ca, în final, să li se spună că nu pot intra în Mexic. Deși pe site-ul oficial scria că Mexicul este o țară deschisă, aceștia nu le-au permis să intre. Au fost obligați să semneze câteva documente și li s-a spus că guvernul Mexican va suporta toate costurile pentru ca ei să zboare într-o altă țară deschisă, lucru ce nu s-a întâmplat, costurile fiind suportate tot de ei.

După această întâmplare, începe adevăratul calvar la care aceștia au fost supuși. Au fost duși în 2 încăperi, separați, „camere pentru criminali, cu paturi de fier prinse în șuruburi, scaune de fier prinse în șuruburi, foarte frig în camerele respective”, camere în care aceștia au fost sechestrați 31 de ore, într-un chin de nedescris, pe niște saltele foarte subțiri și înfrigurați. Mâncare au primit o dată la 8 ore, „așa știam câte ore au trecut, când vedeam sandwich-ul mai puneam 8 ore la socoteală”. Tot datorită companiei aeriene japoneze, cu care aceștia zburaseră până în Mexic și a autorităților române au reușit să plece, cumpărând bilete de avion spre România.

Ne-au tratat exact ca pe niște criminali[…] Am fost tratați ca niște animale. E de nedescris ceea ce am trăit noi în aceste 2 zile” afirmă aceștia.

Sursă foto: Youtube-BackPackYourLife

Cu ajutorul unei angajate de la compania aeriană japoneză au reușit să ia legătura cu Consulatul României din Mexic, care i-a informat că aceștia au sunat de cel puțin 30 de ori pentru a lua legătura cu ei, însă cei de la emigrări nu răspundeau. Mexicanii au refuzat să ofere Consulatului mai multe informații. Consulatul i-a informat că cea mai rapidă soluție de a pleca este să suporte ei costurile biletelor de avion oriunde în lume și în acest timp consula și angajata îi vor căuta un zbor. Primul zbor ce li s-a oferit, spre România, costa 4000$ și era peste 4 zile.

Le-a fost imposibli să facă rost de telefon pentru a plăti, paznicii nu îi lăsau să facă nimic. Ulterior, i-a sunat Consulatul pentru a-i informa că li s-a găsit un alt zbor în 3 ore, din Mexic în Amsterdarm, Olanda, ulterior din Olanda în România, erau 2 zboruri, „iar zborul din Amsterdam în România este un zbor de repatriere, un zbor de salvare.” La prețul de 600€, un preț de 3 ori mai mare decât ar fi normal, din nou au întâmpinat problema cu telefonul și internetul, fără de care nu puteau cumpăra biletul de avion, deoarece agenții de la imigrări nu le permiteau. Datorită angajatei de la compania aeriană au putut face rost de telefon pentru a-și cumpăra biletele de avion și într-un final, să plece spre casă. În total, aceștia au stat 31 de ore sechestrați.

Întreaga poveste, aici.

Însă la începutul acestui an, lucrurile au început să se repete.

Autoritățile precizau că în perioada 30-31 ianuarie 2021 Ambasada României la Ciudad de Mexico a primit o serie de solicitări de asistenţă consulară din partea unor cetăţeni români cărora nu le-a fost permisă intrarea în Statele Unite Mexicane, la sosirea pe aeroporturile din Mexico City şi Cancun.

Potrivit datelor preliminare comunicate de autorităţile mexicane cu competenţe în domeniul migraţiei, deciziile de interzicere a accesului pe teritoriul mexican au fost adoptate atât pe baza răspunsurilor cetăţenilor români la interviul realizat la sosire (scopul călătoriei nu ar fi fost justificat corespunzător), cât şi ca urmare a identificării unor alerte la verificarea documentelor de călătorie prezentate de persoanele în cauză, spun autoritățile.

La acea vreme autoritățile menționau: „Pe Aeroportul Internațional din Ciudad de Mexico este permisă intrarea doar pentru persoane care demonstrează că realizează o călătorie esențială, întrucât centrul țării a reintrat, începând cu 19 decembrie 2020, în codul roșu al semaforului epidemiologic. Persoanele care nu pot demonstra cu documente justificative acest lucru, sunt respinși la frontier și trimiși înapoi cu primul zbor disponibil. Cetățenilor străini care declară că intră în Mexic în scop turistic, pentru a se căsători sau pentru alte scopuri care nu sunt considerate esențiale (și care pot fi amânate), nu le este permisă intrarea prin intermediul acestui aeroport.

„La frontieră, poliția a decis să ne trateze ca entități separate, deși eram o familie! Soțului meu i-au acordat viza iar pe mine m-au deportat fără să mă lase să i-au legătura cu el! Nu mi-au dat acces la telefon, nu au acceptat să vorbească în engleză, m-au ținut pe mine și pe mai mulți turiști închiși într-o celulă și ne-au urcat în primul avion conduși cu forța de polițiști, fără să ne dea pașapoartele decât în momentul în care am ajuns înapoi în Paris de unde iarăși am fost așteptați și escortați de poliție. Totul se întâmpla fără absolut nici o explicație! Dacă din instinct încerci să te aperi sau să iți ceri drepturile, ești bruscat și amenințat că vei fi arestat! […] Vă scriu aceste rânduri după experiența mea la cald și dintr-un moment în care eu mă aflu în Romania, iar soțul meu în continuare în Cancun, fără bani și fără telefon pentru că toate erau la mine!” Acesta este un paragraf din textul publicat de o tânără pe un grup de Facebook pentru călătorii, în data de 31 ianuarie. Aceasta a apelat, la rândul ei, la Ambasada României din Mexic, însă răspunsul a fost unul fără de prea mare ajutor „Mexicul are dreptul să te deporteze fără nicio explicație”, lucru ce se întâmplase deja.

La postarea acesteia au existat nenumărate comentarii, printre care și experiențe asemănătoare precum „Pe 26.01 am pățit-o și eu cu un prieten. Aveam tot ce ne trebuie, rezervări, bani, chiar și teste Covid. Tot! Ne-au băgat într-o cameră, ne-au luat telefoanele și actele, am completat niște formulare și ne-au trimis acasă cu același avion! Au spus că nu avem rezervări la hotel deși aveam rezervările printate. Ne-au refuzat asistența consulară! Niște nemernici. Am pierdut banii pe biletele de avion, hotel, tot! Și 38 de ore pe drum!”

Alte experiențe prin care au trecut românii, (click pe poze pentru a ajunge la postare):

Sursă foto: Facebook-Georgiana Năstase
Sursă foto: Facebook-Gabriel Horț

În urma unor discuții dintre oficialii celor două țări, autoritățile mexicane au remediat situația românilor blocați pe aeroportul din Cancun. Toți cetățenii români au fost reevaluați în mod individual cu privire la condițiile de intrare pe teritoriul mexican, iar în cele din urmă, tuturor românilor aflați pe aeroport li s-a acordat permisiunea de a intra pe teritoriul Mexicului, cu excepția a 5 dintre ei, cărora în continuare nu li s-a permis accesul deoarece pe numele lor se afla o alertă de securitate individuală, în cele din urmă, revenind în țară.

În data de 4 februarie s-a anunțat că restricția pentru cetățenii români s-a ridicat și au putut pleca liniștiți din Mexic spre casă, sau le-a fost permis să intre în țară.

Problema a fost viralizată de mai multe persoane din mediul online, precum travel vloggerii, datorită cărora știrea a intrat în atenția presei, urmând ca autoritățile competente să-și facă treaba, iar în final, românii au fost liberi.

Odată ce restricția a fost anulată, un alt cuplu de călători români, Andreea si Ion, de la ,,Hai Hui în 2„, în data de 25 februarie au reușit să intre în Mexic, dar evident, cu emoții în ceea ce privește controlul de la imigrări. Deși nu au avut probleme, la check in li s-a cerut să prezinte biletul de ieșire din Mexic. Spre deosebire de ceilalți români care au avut probleme la biroul de imigrări, aceștia nu au avut, au intrat ca și cuplu la interviu și au fost scutiți de întrebări precum perioada pe care o vor petrece în țară, asigurarea medicală, QR codul, cazările și nu numai. Experiența prin care au trecut aceștia este un semn că situația dintre România și Mexic s-a îmbunătățit iar restricțiile s-au relaxat. Cei doi menționează că „am fost norocoși, privilegiați”.

Însă, principala întrebare ce sintetizează toate cele întâmplate, povestite anterior este: „De ce s-au întâmplat toate astea?”.

În urmă cu mai puțin de doi ani, dupa numeroare alerte din SUA, poliția mexicană a descoperit că toate bancomatele din zona Cancun, frecventată de turiști din întreaga lume, erau controlate de o rețea din România care făcea profituri colosale furând banii din conturile turiștilor. Până la momentul acesta, instituția care se ocupă de investigarea cazurilor de spălare a banilor din Mexic a reușit să afle că membrii bandei au transferat sume mari în conturile bancare ale rudelor, prietenilor și a unor companii, iar banii au fost folosiți mai departe pentru cumpărarea unor imobile în Mexic, dar și în alte țări.

Potrivit presei mexicane, banda ar fi ajuns să controleze 100 de bancomate cu dispozitive speciale care copiau datele a 1.000 de carduri în fiecare lună, din spusele unui fost membru al bandei care a ales să fie martor al autorităților care ancheteaza cazul, „Am retras aproximativ 200 de dolari de pe fiecare card. 20 de milioane de dolari retrași în fiecare lună”.

Această organizație, cu ramificații pe trei continente, ar fi reușit să fure între aniii 2014 și 2019 o sumă imensă, de ordinul milioanelor de dolari de la bancomatele controlate, aflate în principalele destinații turistice din Mexic. Însă rețeaua a acționat și în alte țări, precum Indonezia, India, Barbados, Paraguay, Brazilia, Japonia, Coreea de Sud și Taiwan.

Sursă info: Digi24

Mexicul la momentul actual se află în stare de urgență, iar din data de 12 martie 2020 au fost introduse, temporar, controale sanitare la toate punctele de frontieră.