„O relație deschisă”- printre cele mai promițătoare piese de la Teatrul de Artă

  0
  566
  „O relație deschisă

  Dacă nu ați fost pe fază la avanpremiera piesei „O relație deschisă”, care s-a pus în scenă la Teatrul de Artă, atunci sigur o să aveți un motiv să mergeți s-o vedeți. Noi am fost pe 9 septembrie în sala mică, dar care îți dă sentimentul de apartenență, de la Teatrul de Artă, luând astfel parte la una din cele mai îndrăznețe piese pe care am văzut-o într-o vreme lungă.

  „O relație deschisă” s-ar putea spune că este un one woman show al unei femei (Andreea Bibiri) care, în urma adulterelor repetate ale soțului (Lucian Pavel) care au și adus-o în starea de a vrea să se sinucidă, decide să accepte propunerea acestuia de a avea o relație deschisă.

  Rezultatul este destul de previzibil și de aceea mă aștepam la momente de crispare când, într-un final, relațiile se încheie deoarece unul dintre personaje nu poate păstra o legătură strict sexuală cu ceilalți parteneri. Nu mi-a luat mult să-mi dau seama că nu mă puteam înșela mai tare.

  Ce se întâmplă, de fapt? Personajul Andreei Bibiri monopolizează de la început scena cu prezența ei expansivă când povestește despre derapajele căsniciei pe care o avea. Ca să fie totul mai interactiv decât monologul unei femei dezamăgite, literalmente își aduce în scenă soțul pentru a recrea sub ochii noștri seria de întâmplări începute de la prima aventură extraconjugală.

  Relația lor disfuncțională scoate la suprafață trăsăturile deloc exagerate ale fiecăruia, dar care luate împreună creează momente demne de stand-up. Cât despre replici, pot spune doar că niciunul dintre personaje nu l-a menajat pe celălalt. Deși piesa durează o oră și un sfert, mi-a dat impresia că a durat mult mai puțin când m-am lăsat prinsă de replicile spumoase dintre cei doi.

  Lucrurile devin și mai interesante atunci când el află că soția nu numai că și-a găsit în sfârșit un partener, dar că s-a și îndrăgostit de el. Dacă la început era degajat, căci relația deschisă parea să-i aducă numai avantaje în viața amoroasă, acum că nu mai are siguranța loialității nevestei, începe să devină gelos. Povestea se croiește în continuare în jurul individului misterios care a reușit să-i cucerească nevasta.

  Până la urmă, nu mai contează cine este sau cum este el cu adevărat, ci mai mult faptul că a atins o coardă sensibilă pentru soț, aflat acum în plasa propriului plan. Desigur că povestea celor doi nu se oprește aici, cu o lecție asupra moralității în mariaj. Vă lăsăm plăcerea de a urmări pe viu dinamica piesei în care femia regizează povestea de dragoste apusă dintre ea și soțul ei, și implicările certurilor (cu siguranță mult mai amuzante decât v-a obișnuit experiența) de cuplu.

  Recomandarea noastră este să stați cu ochii pe programul Teatrului de Artă, să vă luați câțiva prieteni și să-i scoateți la „O relație deschisă”. Și nu vă speriați, nu este o piesă inconfortabil de văzut în cuplu; probabil este cu atât mai amuzant.

  Cu: Andreea Bibiri și Lucian pavel
  Scenografia: Adrian Pitica
  Regia: Ana Ioana Macaria

  Durată: 1h 15