O nouă expoziție de artă fotografică la Muzeul Naţional de Artă al României

0
19
expoziția de artă fotografică Atilla Bartis. Pe insule afiș

Muzeul Naţional de Artă al României și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București organizează o nouă expoziție de fotografie contemporană maghiară, aceasta fiind cea de-a doua manifestație înscrisă în parteneriatul dintre cele două instituții.

În anul 2018, publicul bucureștean a avut ocazia să admire operele artistului KORNISS Péter, care a prezentat în special fotografii documentare inspirate de activități din viața satului de astăzi.

Anul acesta, vizitatorii vor cunoaște un alt fotograf care fascinează pe de o parte prin tematică, dar și prin forța de expresie a imaginilor: BARTIS Attila. Acesta va aduce în prim-plan experiențele de viață și poveștile din spatele imaginilor.

Privind fotografiile sale, vom ajunge să înțelegem cum artistul „crede în puterea de abstractizare a alb-negrului, în transcendența luminii, în sensul metaforic al umbrelor”, după cum mărturisește curatorul expoziției, istoricul de artă Petrányi Zsolt.

Bartis Attila este mai bine cunoscut din ipostaza de scriitor, în ultimele trei decenii dedicându-se cu predilecţie scrisului, însă activitatea sa fotografică a început înainte de cariera literară. A studiat fotografia, iar portretele sale au atras atenţia criticilor încă din anii `90.  Propuse de autor sub titlul Pe insule „operele se leagă de Insula Java, de acel mediu unde artistul trăiește și creează (ca și la Budapesta) într-o mare parte a timpului său, dar nu sunt fotografii documentariste.

Lumea acestei insule îndepărtate nu este pentru Bartis un loc exotic, pe care-l prezintă celor de-acasă ca pe o curiozitate, ci un teren al purelor experiențe de viață. Este locul unei existențe și al unui mod de gândire dispărute din Europa deja de ani buni, unde apropierea dintre om și natură profită încă de puterea elementară, originală a miticului.” – scrie Petrányi Zsolt.

Expoziţia Atilla Bartis. Pe insule va fi vernisată marţi, 17 septembrie 2019, la ora 19.00, în Rotonda Auditoriumului Muzeului Naţional de Artă al României, iar  la eveniment vor fi prezenți domnul Arh. Liviu Constantinescu, directorul muzeului, domnul Kósa András László, director al Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, doamna Brendus Réka, director în cadrul Oficiului Primului Ministru al Ungariei, precum şi istoricul de artă Petrányi Zsolt, curatorul expoziţiei.