O impresie, două impresii – Chiar, cum mai e viața pe la facultate?

0
1071
cum mai e viața pe la facultate

Proverb românesc: ,,Gluma-i glumă, dar oamenii ajung în Iad”.

Proverb studențesc: ,,Gluma-i glumă, dar oamenii ajung la facultate.”

Așa că, gata cu gluma.

Acum nu mai e vorba despre libertate, frate, nici despre viața de noapte, e despre facultate. Of, cum apare ea în gândul nostru în miez de noapte. Mai zic unii că li s-a împlinit un vis când au intrat unde și-au dorit. Îi cred. Și alții zic că s-au temut, că n-au știut, că poate așa le-a fost scris. Îi cred și pe ei.

Procesul arată cam așa: Mă înscriu la facultatea X, pentru că am aflat de la Y că acolo se învață Z lucruri. E momentul în care s-ar zice că  nimic nu  e clar, parcă nu ai încredere și ai vrea să le încerci să vezi pe pielea ta cum sunt, dulci, sărate. Cum mai e viața pe la facultate, ca proaspăt absolvent de liceu, rămâne o enigmă, bine măcar că de a Otiliei ai scăpat. Și ajungi să te lași pradă sclipirii de moment, când într-o zi extrem de călduroasă mergi să îți unești destinul cu facultatea. Sau presiunii de moment.

O studentă a dat cărțile pe față: ,,Unde dai la facultate?”, pentru o nehotărâtă ca mine, e la fel de aiurea precum ,,Când te căsătorești și tu?” pentru un burlac la 30 de ani.”.  E greu să iei cea mai bună decizie de unul singur. Apoi mai e vorba și despre oraș: Cum preferați? Mediu sau mare?

În final, alegem. Mie mi-a fost greu. Azi mă gândeam că îmi place o, sau de o facultate, mâine mă trezeam că sper la alta. Am ales-o în cele din urmă. Am plăcut-o eu, m-a plăcut și ea.

Și i-am plăcut și pe studenții care au fost de acord să îmi răspundă la câteva întrebări despre cum mai e viața pe la facultate. Întreaga lor istorioară e o poveste minunată, cu bune și cu rele. Întrebările sună cam așa:

  • Cum ai ales facultatea?
  • Ce îți place cel mai mult la facultatea ta?
  • Ce ai îmbunătăți la ea?
  • Ai recomanda-o? Dacă da, cui?

Mai departe, spațiul le este rezervat lor.

Ana

 Facultatea de Litere, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, Craiova

,,Am ales facultatea știind că de mică vreau să devin educatoare. Am căutat dacă în Craiova există specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar și am fost surprinsă plăcut. Acum, uitați-mă aici urmându-mi visul.

Îmi place că am un program ok și pot să fac și altceva pe lângă facultate, cum sunt activitățile de voluntariat. Pe lângă asta, la facultatea aceasta se face practică încă din anul I și așa poți să capeți experiență mult mai repede.

Aș îmbunătăți sălile de curs, care nu sunt deloc primitoare, fără căldură, neîncăpătoare și, de asemenea, în universitate ar fi foarte util un lift pentru persoanele cu handicap.

Aș recomanda cu tot dragul Facultatea de Litere și, în principal,  specializarea mea, persoanelor cărora le plac copiii, îi divinizează mai bine spus și vor să fie dedicate 100% locului de muncă. Vorbind de salarii, știm cu toții că în învățământ nu sunt deloc mari, de aceea contează să îți placă să fii un cadru didactic.

Andreea

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, București

,,Am cunoscut un profesor care m-a făcut să-mi dau seama că mi-ar plăcea să studiez la facultatea la care sunt acum. Au trecut doi ani și încă știu că e cea mai bună alegere. Bineînțeles, înainte de asta am căutat, m-am documentat împreună cu mama mea, pe urmă a venit și o mică influență din restul părților. Faptul că nu a trebuit să dau admitere a fost un plus. Categoric, după bac, nimeni nu mai are chef să învețe, să fim serioși!

Cel mai mult îmi plac profesorii. Deși nu e deloc un lucru bun să-ți placă o facultate pentru cum arată, sau pentru oameni, pot spune că-mi plac profesorii din facultatea mea tocmai pentru faptul că majoritatea dintre ei sunt oameni/ umani, s-a eliminat cumva zidul chinezesc dintre noi și de multe ori putem să-i considerăm egali. Îmi place super mult asta.

Legat de ce aș îmbunătăți, noi facem în două clădiri, e groaznic, mai ales când avem ore de la 8 sau când avem în ambele clădiri în aceeași zi și trebuie să fugim dintr-un loc în altul.

Aș recomanda-o celor care vor să facă ceva, să muncească pentru a schimba ceva. La FSAS avem Antropologie, Asistență Socială, Sociologie și Resurse umane, ai de unde alege. Aș recomanda facultatea pentru că, în general, colectivul e unul unit, oamenii chiar se ajută unii pe alții. Da, câteodată e vorba de convingeri și principii, dar, de cele mai multe ori, majoritatea dă tot ce poate. Chit că asta vine de la un profesor sau de la un student. Aș recomanda facultatea asta pentru că nu știu cum sunt altele, dar a noastră e chiar mișto!

Lavinia

Facultatea de Administrație Publică, SNSPA, București

,,Cum mi-am ales facultatea? Oh, that’s a hard one. Niciodată nu am fost prea sigură de lucrurile pe care mi le doresc, cu atât mai puțin când a venit vorba să îmi aleg facultatea. În ultimul an de liceu toată lumea mă bătea la cap în legătură cu subiectul acesta și cred că știți și voi că răspunsul la întrebarea ,,Unde dai la facultate?pentru o nehotărâtă ca mine e la fel de aiurea precum ,,Când te căsătorești și tu? pentru un burlac la 30 de ani. Revenind la subiect, pentru mine a fost o alegere destul de grea, având în vedere că am terminat profil uman și nu știam în ce direcție urmează să o ia viața mea. Singurul moment în care mi-am dorit, poate, mai serios, să mă îndrept spre o anumită meserie, a fost în clasa a 11-a, când am studiat la liceu psihologia și mi-a plăcut enorm. Am renunțat repede, după câteva consultări interne, nu era o meserie de viitor și urma să mor de foame ca psiholog. Așa că am făcut ce făceam mereu cu deciziile care nu-mi plăceau: am lăsat-o pe ultima sută de metri. So here I am: cu bac-ul luat, dar fără niciun scop în viață. Întrucât în liceul meu era un mic trend în perioada aceea cu UTCB, am încercat și eu, dar totodată auzisem și de SNSPA și mi-a sunat super bine. Am reușit să intru atât la limbi străine- UTCB, cât și la Administrație Publică- SNSPA, dar cred că a fost vorba de o sclipire de moment, a fost ceva ce m-a făcut să o aleg pe cea din urmă. Je ne regrette rien.

Îi auzeam pe cei din anii mai mari sau pe cei care au terminat că se plângeau de clădirea din Povernei și cea de la Polizu , ambele cu buline roșii, ultimele generații s-au bucurat de un sediu nou și foarte mișto, asta ignorând drumul lung de la 1 Mai sau Piața Presei până la facultate. Majoritatea materiilor sunt foarte mișto, eu le găsesc super utile, pentru că învățăm în mare parte lucruri legate de drept, dar există și materii plicticoase, cărora nu le văd rostul. La SNSPA sunt atât profi pe care nu-i înțeleg neam, dar și genul de profi la care nu poți nota nimic, fiindcă ești pur și simplu fascinat de ce bagaj de cunoștiințe poate avea omul din fața ta și cred că a avea profesori foarte buni, care știu să te facă să înțelegi, îți poate schimba experiența legată de facultate. Iar pentru haterii care zic că facultatea asta este una unde o cam freci la rece toată ziua, ei bine, nu e chiar așa. E de muncă, evident, dacă îți place ce se întâmplă și dacă într-adevăr vrei să faci ceva cu facultatea pe care ți-ai ales-o”.

Lavinia nu ar schimba nimic la facultatea ei și ar recomanda-o cu drag.

Bogdan

Facultatea de Drept și Științe Administrative, Craiova

,,Am ales Facultatea de Drept datorită spiritului justițiar pe care consider că îl am în sânge, dorinței de a afla mai mult decât mi se arată și pentru a obține șansa de a deveni judecător!

La facultatea mea îmi place modul în care cadrele universitare ne ajută să interpretăm dreptul, pe care îl consider o ramură foarte importantă a societății în care trăim.

În acest moment, nu pot spune că aș îmbunătăți ceva, deține multe aspecte pe care încă nu le-am cunoscut.

O recomand doar celor care se simt atrași de acest domeniu, celor care sunt pregătiți să-și dedice ani buni studiului, dar și celor care vor să încerce, poate astfel devin atrași pe parcurs și excelează în domeniu”.

Andreea

Facultatea de Administrație și Afaceri, București

,,Facultatea am ales-o pe ultima sută de metri, nu știam la ce facultate să merg, apoi am auzit o prietenă că a fost la Afaceri și a fost super tare, iar eu am intrat pe pagina facultății, m-am documentat și am simțit că mi se potrivește.

Cel mai mult la facultatea mea îmi place cercul studențesc din care fac parte, este vorba de un cerc numit AERS, Afaceri, Etică și Responsabilitate socială. Ei organizează strângeri de fonduri materiale și financiare pentru casele de copii din București și pentru copiii cu dizabilități.  Îmi mai place și programul de la facultate, este lejer, colegii sunt drăguți, nu toți, dar trecem peste. Prin această facultate mi-am îmbunătățit modul de viață, activitatea, gândirea și comportamentul.

Aș recomanda această facultate doar persoanelor care chiar vor face ceva după terminarea ei, pentru că te ajută foarte mult să te dezvolți ca viitor antreprenor.”

Mădălina

Facultatea de Balneofiziokinetoterapie, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila”, București

,,Am ales această facultate după ce am discutat cu o prietenă care a terminat facultatea de kinetoterapie în cadrul UNEFS. Am primit numai  încurajări, așa că m-am decis . După admitere am fost foarte nerăbdătoare să încep și iată-mă în prag de sesiune învățând în ziua de Crăciun .

Mi-a plăcut foarte mult facultatea de Medicină, la început m-am plimbat prin ea numai din plăcere. Un amfiteatru pe două etaje, două săli de lectură cu volume inepuizabile ….și o singură baie în toată facultatea. Apoi ni s-a spus că în România facultatea noastră este una tânără și că BFKT-ul este o anexă UMF.  Apoi ne-am simțit ca niște martiri , toți profesorii ne spuneau cât de importanți suntem noi, dar ne-am făcut veacul numai prin subsoluri, săli neîncălzite, mici și neaerisite . Deși nu îmi făcusem mari iluzii și așteptări de la ,,o facultate tânără”, începusem să mă gândesc dacă în alte țări, tot în astfel de condiții se formează un kinetoterapeut .

Mi-a plăcut faptul că vom face multă practică , dar apoi am aflat că facultatea noastră nu are niciun program de master … pur și simplu, nu mai are. Însă am fost asigurați că UNEFS (Universitatea Națională de Fizică și Sport) încă mai are două.

Programul este foarte încărcat și ne-am fi dorit din tot sufletul să fi avut doar jumătate din materii, cele mai utile, dar ni s-a spus că nu se poate, dar că putem încerca să facem demersuri pe lângă decan și poate se va schimba ceva pentru generațiile viitoare.

Pe de altă parte, există burse… iar eu sunt bucuroasă că le port în buzunar, dar încă aștept ca facultatea să mă surprindă.

Alina

Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Victor Babeș, Timișoara

,,Mi-am ales facultatea în clasa a 7-a, pentru că am vrut să fac cercetare și să ajut oamenii aflând lucruri noi.

Îmi place profesionalitatea cu care cadrele didactice își fac meseria, dotările care ne-au fost puse la dispoziție, interesul conducerii astfel încât nouă să nu ne lipsească nimic și ajutorul pe care îl primim atunci când avem nevoie.

Mi-aș dor să învăț strict ce am nevoie pentru meseria ce mi-am ales-o, nu 1000 de materii și la sfârșitul acestor cinci ani să nu rămân cu nimic.

Recomand cu mare drag universitatea și specializarea pe care eu mi-am ales-o. Consider că meseria de farmacist este una plăcută și curată, ce îți deschide ușile pentru o mulțime de domenii alternative pe viitor”.

Claudia

Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limba franceză, ASE, București

,,În timpul liceului am trecut de la o opțiune la alta în ceea ce privește facultatea pe care trebuia sa o aleg. Este greu să îți dai seama care este facultatea potrivită din cauza slabelor informații pe care le deținem la momentul respectiv. Eu m-am decis să aleg această facultate (Facultatea de Administrare a Afacerilor cu predare în limba franceză, ASE), pentru că în timpul liceului am început sa învăț limba franceza și doream să mi-o fixez. Domeniul economic nu era în totalitate  necunoscut pentru mine, deoarece sora mea a absolvit o facultate similară și îmi furniza informații, devenind interesată din ce în ce mai mult de acest domeniu.

Cel mai mult îmi place interacțiunea pe care o avem cu persoane de alte naționalități învățând despre mentalitatea și obiceiurile lor.

As dori că în cadrul facultății să existe mai multe cursuri, activități practice care să îți dezvolte și mai mult spiritul antreprenorial. Ca în toate facultățile, există mult prea multă teorie și prea putină practică.

Trebuie sa recunosc că la început mi-a fost dificilă acomodarea, ținând cont că toate cursurile se țineau într-o limbă străină, dar m-am acomodat. Consider că am evoluat mult în cadrul acestei facultăți, iar evoluția sigur va continua.

Dacă aș recomanda-o? Dacă îți place respectiva limbă străină și dacă ești curios sa descoperi domeniul economic, răspunsul este da. Alegerea facultății este importantă pentru viitorul pe care dorești să îl parcurgi și trebuie să te gândești ce îți place/ce nu îți place să faci, dacă te-ai vedea sa lucrezi în domeniul respectiv.”

Sandra

Absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, București

,,Acum că mă întrebi cum mi-am ales facultatea îmi amintesc cu drag de sentimentele și emoțiile pe care le-am avut pe tot parcursul procesului. Îmi doream să fie totul ok, să reușesc ce mi-am propus și sa îmi duc decizia pana la capăt.

Cum mi-am ales eu facultatea? Să trec direct la subiect, cred că de la început am știut spre ce direcție să mă îndrept. Am știut tot timpul ca îmi doresc ceva care sa aibă legătură cu relațiile publice și comunicarea, cu scrisul și cu șansa de a-ți pune cât mai mult ideile în practică.

Deși părinții mei aveau deja alte planuri pentru mine, după mai multe documentări, după ce m-am convins ce mă motivează și unde îmi doresc sa ajung în carieră, mi-am ales Facultatea de Comunicare și Relații Publice, specializarea Comunicare din cadrul SNSPA.

Pot spune ca pentru mine decizia a fost mai ușoară și din prisma faptului că aveam deja prieteni care studiau Comunicare și Relații Publice în cadrul SNSPA. Ei m-au îndrumat și au adus suficiente argumente pentru a-mi susține decizia.  Am studiat programa, site-ul facultății, m-a atras ceea ce înseamnă SNSPA, astfel că am renunțat la a mai ține cont de părerile părinților mei și am decis că SNSPA este cea mai înțeleaptă alegere pentru mine.

Ce mi-a plăcut cel mai mult? Pot spune ca au fost mai multe lucruri și o sa ți le spun pe cele care îmi vin acum în minte.  M-a atras faptul că SNSPA formează tineri capabili să gândească liber, ne încurajează gândirea critică, numărul de absolvenți care deja sunt lideri în domeniile lor și care reflectă excelența profesionala a facultății. M-a bucurat faptul că încurajează dezvoltarea relațiilor internaționale și permite studiul în condiții moderne și potrivite specializării alese. Mi-a plăcut personalul calificat 100%, biblioteca destul de bine dotată, oferta educațională diversificată.

Un lucru extraordinar pentru mine, organizarea constantă de evenimente care m-a ajutat foarte mult și abia după ce m-am înscris la un master în organizarea evenimentelor în UK, am realizat acest lucru.

Mi-a plăcut și organizarea de simpozioane și conferințe științifice, naționale și internaționale, precum și șansa de a participa uneori la astfel de evenimente.  Faptul că are o editură proprie prin care își publică lucrările cadrelor didactice. Cel mai tare lucru mi se pare faptul că oferă un Master în Marketing, Publicitate si PR în parteneriat cu University of Sheffield. Și mi se pare super ok o faptul că  studenții care urmează acest program vor finaliza studiile în București, dar vor primi diploma dubla de la University of Sheffield și SNSPA.

Nu știu ce aș îmbunătăți… poate folosirea insuficientă a echipamentelor moderne, lipsa unui centru sportiv. Aș fi vrut să pună la dispoziție studenților o sală pentru festivități. Îmi amintesc ca pentru absolvire am fost nevoiți să închiriem o sală specială pentru ceremonie tocmai din motivul pentru că nu dispuneam de spațiu. Fondurile insuficiente pentru diferite lucruri necesare în facultate, spațiul restrâns din sala de lectură a bibliotecii, serviciile din cadrul secretariatului. Îmi pare rău, dar nu am fost deloc mulțumită de acest serviciu. Mi-aș dori sa se schimbe atitudinea studenților dezinteresați, o mai bună comunicare internă între anumite cadre didactice și studenți.

Cu siguranță aș mai îmbunătăți și platforma în cadrul căreia ne puteam verifica notele de la examene sau proiecte.

Poate o să fiu puțin mai mult subiectivă, însă, cu siguranță aș recomanda-o. Dacă ar fi să dau timpul înapoi, aș avea aceeași alegere. Nu regret decizia mea, ba chiar sunt mândră de ea și mă bucur că am ajuns în punctul în care să realizez cât de mult m-a ajutat Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

Acum ați aflat cum mai e viața pe la facultate. Odată cu Sandra, trag cortina.

Concluzia ei este următoarea: ,,Știu că poate una dintre cele mai mari dileme ale tinerilor în ziua de azi este ce facultate sau specializare să urmeze. Îmi permit să le dau un sfat, sfatul meu este să se concentreze pe ceea ce le face lor plăcere, pe abilitățile lor și să studieze puțin piața muncii înainte. Încă un sfat, cu puțin mai multă încredere în forțele lor și cu ambiție, cu siguranță vor reuși. Vă spune asta o proaspătă absolventă SNSPA. Credeți-o pe cuvânt! 🙂 „.