marți, aprilie 16, 2024
Recrutare IQool
AcasăLifeStyleO enzimă care mănâncă plastic ar putea ajuta la combaterea poluării

O enzimă care mănâncă plastic ar putea ajuta la combaterea poluării

Nu cred că e ceva nou dacă spun că plasticul este peste tot. Îl poți găsi în magazine sau în coșuri. Gropile de gunoi sunt pline de el…..chiar și plaja, vara. Uneori chiar și apa. Ceea ce e enervant: el nu e numai un material prezent aproape peste tot, ci și unul care se descompune foarte greu. Din fericire, știința ne spune că nu va trebui să disperăm: cercetările de specialitate ne arată că o enzimă care mănâncă plastic ar putea să ne ajute, în viitor, la combaterea poluării.

Cum a apărut organismul?

Accidental…și nu prea. Totul a pornit în Japonia. Acolo, cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din Kyoto au recoltat probe de la un spațiu de reciclare. În cadrul acestora s-au descoperit bacterii care puteau să roadă pelicula materialului.

enzimă care mănâncă plastic
Schema procesului de funcționare a bacteriilor

Descoperirile au primit denumirea de Ideonella sakainesis. În urma cercetărilor, s-a descoperit și felul în care funcționează acestea. Microorganismele ajung pe suprafața plasticului și secretă o enzimă care dă startul unei reacții chimice. De aici rezultă o substanță care este ingerată de bacterie și apoi dizolvată mai departe….și tot așa, ca să își asigure necesarul pentru a crește.

În cazul în care procesul continuă în acest ritm, o peliculă de PET ar putea să fie dizolvată în aproximativ șase săptămâni. Dar numai dacă temperatura rămâne constantă, de 30 de grade Celsius.

Cum au contiunat cercetările?

Pe filieră britanico-americană. Cercetările japonezilor legate de această enzimă care mănâncă plastic au intrat în atenția specialiștilor de la Universitatea din Portsmouth și din Laboratorul Național pentru Energie Regenerabilă al Departamentului de Energie al Statelor Unite. Aceștia au decis să modifice puțin structura organismului, adăugându-i niște amino acizi în componență.

enzimă care mănâncă plastic
John McGeehan alături de aparatul care l-a ajutat să descopere structura atomică a enzimei. Rezultatele cercetării le-au permis ulterior lui și colegilor de cercetare să facă modificări în structura microorganismului.

Rezultatul modificărilor? Procesul de „digerare” al plasticului a fost accelerat. Unul dintre autorii studiului, profesorul John McGeehan de la Universitatea din Portsmouth, s-a declarat încântat de evoluția cercetărilor. El a afirmat, pentru agenția de presă Reuters, că turnura pozitivă a experimentelor arată că „există posibilitatea de a merge mai departe cu eforturile de a perfecționa enzima”.

Ce poate aduce viitorul?

Echipa care stă în spatele cercetărilor încearcă să vadă dacă enzima care mănâncă plastic poate fi răspândită la scală industrială. McGeehan vede cu optimism posibilitatea de a avea un proces răspândit prin care PET-urile să poată fi reciclate în mod sustenabil.

Cu siguranță va mai trece ceva timp până când vom putea vorbi de rezultate în materie de răspândirea organismului numit enzimă care mănâncă plastic. Asta înseamnă că nu ne mai rămâne decât să urmărim cum va evolua situația. Și să sperăm că totul iese bine….că, nu de alta, dar i-am face un bine planetei dacă am face plasticul să dispară mai repede.

surse info: playtech.ro, reuters.com, stirileprotv.ro

surse foto: stirileprotv.ro, en.wikipedia.org, telesurtv.net

Catalina Murea
Catalina Murea
Prefer să las scrisul să comunice în locul meu. În general nu îmi place să vorbesc despre mine, deoarece consider că interesele mele pot părea mult mai fascinante.
RELATED ARTICLES

Most Popular