Asta mi-a zis un amic de-al meu acum vreo două luni. Și are dreptate. Poate vă gândiți că e vorba de afaceri, de cumpărare de acțiuni sau imobile. Nu, este vorba despre orice ai face în lumea asta. Pur și simplu, asta e legea. Nu poți scoate bani, fără a investi alți bani.

college_money_ars

Mulți tineri se gândesc încă la faptul că dacă fac o facultate, vor avea șansa de a începe ceva pe cont propriu. Cred că le va merge mai bine decât părințiilor lor și că vor reuși prin forțe proprii totul fără a avea averi, mașini, vile ca alții. Dar nu este deloc așa.

V-ați gândit vreodată cât valorează de fapt o licență la ASE? Un simplu calcul, îmi spune că face vreo 12.000 de euro, într-un caz fericit. Cum am ajuns la suma asta? 

1) Majoritatea studenților sunt la taxă. Asta înseamnă că părinții achită 9.000 ron pe achitarea taxelor universitare.

2) Studentul are nevoie de mâncare, întreținere, chirie și bineînțeles bani de cafenele și de cluburi. O familie cu nivel mediu financiar îi va pune la dispoziție cam 1.000 ron pe lună minim. Pentru 3 ani, suma se ridică la 36.000 ron. 

3) Tânărul se duce acasă, să-și vadă prietenii din liceu. Pentru asta achită tot părinții. Dacă merge o dată pe lună acasă, calculând cu minim 50 ron drumul lunar (cu autocarul) ne dă cam1.800 ron pentru toată perioada facultății.

4) Dacă n-ai restanță, n-ai prestanță. Cât costa prestanța studentului? O medie de cam 500 ron. 

5) După atâta stres de la examene, restanțe și cursuri grele, studentul are nevoie de relaxare. Prin urmare va merge cel puțin o dată în cei trei ani la mare și va petrece măcar un Revelion mai decent + câteva escapade la munte. Asta înseamnă minim 3.000 ron. 

6) La finalul studiilor, cu mare fast, studentul se duce la balul de absolvire. Nota de plată de minim 1.000 ron, este transmisă telefonic părințiilor.

7) Studenții se îmbolnăvesc. Sau fac tâmpenii de genul să strice ceva pentru care trebuie să plătească. Sau se împrumută pentru niște haine de club. Sau vor un telefon nou. Și bineînțeles, au nevoie de un laptop nou. Aceste cheltuieli neprevăzute fac minim 5.000 ron pentru cei trei ani.

În total, suma medie se învârte undeva peste 12.000 de euro pentru cei trei ani de studenție nebună. În cât timp produce un absolvent de ASE acești bani? Depinde de multe variabile, dar cred că într-un caz mediocru (cum sunt cele mai multe), tânărul absolvent ajunge să obțină12.000 de euro cam în 3 ani și jumătate de muncă. Am luat în calcul un salariu mediu de 1.500 ron.

În niciun caz nu vreau să spun că studentul trebuie să achite un fel de împrumut părințiilor. Ei ne iubesc oricum ar fi, ajutându-ne în orice fel de situație.  Însă un astfel de calcul ne ajută să vedem exact adevărul. Dacă conștientizezi devreme că îngerii tăi păzitori, investesc zi de zi în viitorul tău, poate te vei gândi mai bine când vei spune următoarele:

– Dă-le încolo de examene. Dacă le pic, asta e. 

– Și dacă pic un an, ce? Parcă n-au picat și alții. Se întâmplă.

– Oricum facultatea nu mă ajută cu nimic. Dacă nu o mai termin, nu contează. Mă angajez și văd eu ce fac. 

Toți avem în spatele nostru niște oameni deosebiți care ne-au sprijinit mereu în toate problemele. Părinții sunt singurii care chiar sunt interesați de viitorul nostru și care ar face absolut orice pentru ca noi să fim mai bine decât ei. Nu merită dezamăgiți.

Și așa cum zicem noi economiștii: Investim, investim, dar doar după break even, putem calcula cu adevărat randamentul investiției. 

 

Redactor: Andra Ionescu / desprejoburi.com

Foto: cdn.arstechnica.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here