Te-ai lovit de foarte multe ori de “zidul experienţei”. Te-ai întrebat când vor înţelege angajatorii că la 20 şi ceva de ani nu ai cum să oferi cât de multe par ei să ceară. Iar pe de altă parte, te frămânţi cum poţi face să suplineşti această lipsă în ochii lor. Avem câteva soluţii pentru tine, sperăm să-ţi fie de folos:
1. Încearcă o asociaţie studenţească unde chiar poţi face lucruri interesante
Sunt multe organizaţii studenţeşti care îţi oferă şansa de a învăţa atât pe plan teoretic, dar mai ales pe cel practic. Balta are pește, iar asociațiile și organizațiile studențești cu duiumul. Cu siguranţă poţi găsi una care să fie cât mai aproape de viziunea ta.
2. Implică-te în acţiuni de voluntariat
În funcţie de filosofia proprie, poţi alege dintr-o paletă destul de largă de activităţi de voluntariat care te vor ajuta în viitorul profesional. Poate iei parte la o acţiune destinată protecţiei mediului înconjurător, sau doreşti să ajuţi copiii defavorizaţi prin meditaţii educaţionale ori vrei să fii părtaş la susţinerea oamenilor săraci prin colectarea de donaţii. Orice activitate te va ajuta. Atât pe plan social, cât şi pe cel practic. Voluntariatul nu înseamnă doar spirit de caritate. Vei deprinde abilităţi de gestiunea fondurilor, responsabilizare în situaţii de criză, vei învăţa să funcţionezi într-o echipă şi, cel mai important, vei avea şansa de a lucra după planuri bine stabilite şi obiective tangibile.
3. Începe-ți cariera cu un internship
Un internship te ajută să observi activitatea dintr-o anumită companie fără a avea pe umeri presiunea unui job real. Ai şansa de a acumula foarte multe informaţii într-un timp scurt (de obicei trei luni de zile), iar acest lucru se petrece într-o manieră extrem de interactivă. Nu apuci să te plictiseşti pentru că în fiecare zi se întâmplă ceva nou şi ai ocazia de a descoperi mult mai multe domenii decât ai face-o în cadrul unui job. Dacă alegi un internship neremunerat ai mare grijă să merite acest compromis. Adică să pleci la drum cu garanţia că vei experimenta foarte mult şi nu că vei fi nevoit să accepţi o muncă de rutină pe care cei mari n-o mai doresc. Un exemplu pozitiv de internship neplătit, dar care merită tot respectul, este cel organizat de compania de web-design X3. Anul trecut pe vremea aceasta inițiau un stagiu, iar în cadrul lui doi tineri talentaţi au avut şansa de a participa la cursuri săptămânale cu directorul de creaţie, iar lucrurile învăţate le aplicau într-un proiect fictiv. La finalul programului, unul dintre cei doi a fost angajat în companie.
4. Documentează-te şi singur
Google este sursa de studiu a multor tineri ca şi tine în zilele noastre. Multe lucruri le poţi învăţa foarte repede, iar distanţa dintre tine şi ele este doar de un click. De asemenea, te poţi înscrie la diverse cursuri pe internet, cum ar fi:
…continuarea o puteți citi accesând acest link.