Ȋmi voi ȋncepe acest articol prin introducerea unui citat, al lui Nicolae Mǎnescu, privind rolul societǎții. Astfel ȋn viziunea domniei sale, societatea asigurǎ ͈„o solidaritate  și o capacitate de reacție spontană a indivizilor și a grupurilor de indivizi față de deciziile statului și, mai în general, față de tot ce se petrece în viața de zi cu zi a țării.” Ce vrea sǎ ȋnsemne mai exact aceastǎ afirmație? Faptul cǎ cetǎțenii sunt implicați activ ȋn acest proces de luare a deciziilor, proces care este vital pentru buna funcționare a tuturor instituțiilor.

Patronatele din turism ȋși doresc introducerea unei „taxe pe bacșiș” de 16%. Este binecunoscut faptul cǎ barmanii, ospǎtarii sau chelnerii primesc adesea așa-zisul bacșiș. Acest lucru se ȋntȃmplǎ ȋncǎ din cele mai vechi timpuri, ȋn orice bar sau cafenea. Dacǎ aceastǎ mǎsurǎ ar fi pusǎ ȋn aplicare, atunci valoarea bacșișului ar urma sǎ fie trecutǎ ȋn nota de platǎ, cu scopul de a fi impozitatǎ. Ȋntrebarea mea este urmǎtoarea: chiar ar reuși Statul sǎ facǎ primul pas spre eliminarea mitei care de altfel existǎ ȋn orice domeniu? Asta rǎmȃne de vǎzut. Ȋnsǎ greu de zis, din moment ce noi, cetǎțenii, alimentǎm permanent acest obicei.

copii-gradinita

Ministerul Educației a luat ȋn calcul extinderea, din 2015, ȋnvǎțǎmȃntului obligatoriu la vȃrsta de cinci ani, iar apoi gradual spre trei ani. Ar fi bine de știut cǎ ȋn Europa, ȋnvǎțǎmȃntul obligatoriu de la patru ani este implementat ȋn Cipru, Luxemburg, Irlanda de Nord, ȋn timp ce ȋn Grecia, Letonia, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia sau Marea Britanie copiii ȋncep să meargă la grǎdinițǎ de la cinci ani. Specialiștii susțin cǎ aceastǎ metodǎ ar fi beneficǎ preșcolarilor, ȋn ideea de a le facilita dezvoltarea unui vocabular de peste 1000 de cuvinte, așa cum ar fi normal. Astfel ȋn eventualitatea ȋn care s-ar și concretiza propunerea, numeroși copii care provin din medii defavorizate ar avea o șansǎ ȋn plus de a avea acces la o educație adecvatǎ. Probabil cǎ Ministerul, ȋn acest caz, ar primi numai laude.

Zilele acestea, ȋn Albania, au fost capturate peste douǎ tone de cannabis. Drogurile au fost capturate ȋntr-un camion inmatriculat ȋn Macedonia. Astfel anchetatorii au lansat o ipotezǎ conform cǎreia ar exista posibilitatea unui trafic de droguri ȋntre Albania și Macedonia. Ministrul de Interne albanez a declarat cǎ ȋncepȃnd cu luna ianuarie a acestui an au fost înregistrate capturi de peste 15 tone de cannabis. Este important de precizat cǎ toate aceste stupefiante ar fi urmat sǎ ajungǎ pe piețele europene. La ora actualǎ, Albania este consideratǎ ca fiind principalul furnizor de marijuana ȋn Europa. Orașul Larazat este cel mai mare producǎtor de droguri, ȋnregistrȃnd o producție de peste 500 de tone pe an, ceea ce se traduce printr-o valoare estimatǎ la 4,5 miliarde de euro.Deși autoritǎțile fac eforturi mari pentru a ameliora gravitatea acestui fenomen, ȋncǎ mai sunt multe de fǎcut ȋn aceastǎ privințǎ.

Vǎ doresc un Paște fericit!