Nouă motive pentru a vizita Bucureștiul (conform CNN)

0
139
motive pentru a vizita Bucureștiul

Nouă motive pentru a vizita Bucureștiul (conform CNN)

Bucureștiul este un oraș interesant. El poate fi privit cu interes, dar și negativ. Uneori, motivele pentru care opiniile sunt împărțite asupra sa par a se intersecta. El are locuitori din mai toate colțurile țării, care au atât de multe personalități, că nici nu știi dacă să te temi de ei sau nu. Clădirile sale sunt construite în numeroase stiluri arhitecturale … dar nu poți să nu te gândești dacă să le admiri sau să te îngrijorezi că nu ar fi consolidate. Atmosfera sa îți dă atât de multe motive de îngrijorare … că ajungi să te întrebi dacă poți găsi nouă motive pentru a vizita Bucureștiul înainte de a trece prin el.

Dar este el oare așa de insuportabil precum dau uneori locuitorii săi impresia? Chiar nu e nimic admirabil la el?

Probabil că nu. Deși poate părea ciudat, cu siguranță vei găsi bucureșteni care să te convingă să îl vizitezi. Mai mult te aștepți ca străinii să facă asta … ceea ce se și întâmplă, dacă ar fi să luăm în calcul un articol apărut recent pe site-ul televiziunii americane de știri CNN.

În cadrul acestuia, Bucureștiul era descris ca fiind „una dintre cele mai promițătoare capitale din Uniunea Europeană”. Zilele sale de glorie nu par apuse în ochii jurnaliștilor americani, în ciuda faptului că era în care era cunoscut drept Micul Paris este de mult dusă. Capitala este văzută ca un oraș aflat în continuă redefinire, care încearcă să își îmbine trecutul cu modernul. Arhitectura sa este descrisă ca fiind amețitoare, dar și un amestec captivant.

Totuși, care au fost motivele concrete pentru care capitala a primit laude (și recomandări)?

  • Centrul Vechi

motive pentru a vizita Bucureștiul

Bineîntețes, nicio listă cu motive pentru a vizita Bucureștiul nu poate exclude Centrul Vechi. Fostul punct de întâlnire al negustorilor și una dintre zonele urbane care a scăpat demolărilor lui Nicolae Ceaușescu este descris ca fiind un fost spațiu mlăștinos, care a început treptat să își recapete strălucirea prin recondiționări.

Cea mai atractivă zonă de pe harta vieții de noapte bucureștene conține, pe lângă cluburi, librării, cafenele, restaurante și teatre. Acestea mai oferă, pe lângă un aer special, o varietate de opțiuni pentru cei care au mult timp liber.

  • Muzeul Curtea Veche

motive pentru a vizita Bucureștiul

Monumentul, situat în aceeași zonă ca și primul nostru subiect, își leagă existența de una dintre cele mai cunoscute figuri istorice ale României: Vlad Țepeș.  Însă existența lui a fost legată de mulți alți domnitori, printre care Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu.

Interesul pentru figura mitologică a lui Dracula, inspirată de Țepeș, l-a determinat pe autorul articolului să mai facă o recomandare. Acesta a menționat existența traseelor turistice intitulate Two Castles in a Day, care pornesc din București și ajung la castelele Bran și Peleș.

  • Palatul Parlamentului

motive pentru a vizita Bucureștiul

Bineînțeles, a doua cea mai mare clădire administrativă din lume nu putea lipsi de pe lista celor nouă motive pentru a vizita Bucureștiul.

Mai multe detalii despre posibilitatea de a vizita acest colos puteți afla aici.

  • Ateneul Român

motive pentru a vizita Bucureștiul
Interiorul Atenelului Român

Cunoscuta clădire istorică de secol XIX este recomandată mai ales celor care vor să se bucure de concertele filarmonicii George Enescu. Dar nu numai muzica reprezintă o atracție: interiorul său este alcătuit din balcoane de marmură, scări largi, spiralate și o frescă de 70 de metri lungime și 3 metri înălțime care prezintă istoria României.

  • Biserica Stavropoleos

motive pentru a vizita Bucureștiul

Și ne întoarcem în Centrul Vechi pentru a vedea o biserică micuță și liniștită, alcătuită în stil brâncovenesc.

Aceasta a fost construită în secolul al XVIII-lea de către călugărul grec Ioaniche Stratonikeas. Ea prezintă, la exterior, o intrare cu coloane atent sculptate, iar la interior are elemente de origine romană și bizantină sculptate în lemn și piatră fină.

  • Rămășițele Micului Paris

Prin această expresie, autorul înțelege Calea Victoriei. Sau, mai precis, palatul Cantacuzino, devenit sediul muzeului dedicat lui George Enescu.

Nici Arcul de Triumf nu este ocolit. Replica de 27 de metri a Arcului de Triumf de la Paris, situată la intersecția Șoselei Kiseleff cu bulevardele Constantin Prezan, Alexandru Averescu și Alexandru Constantinescu, este menționată în legătură cu bogatul trafic care se învârte în jurul său.

  • Muzeul Satului

motive pentru a vizita Bucureștiul

În cadrul Muzeului Național al Satului, care se întinde de pe Șoseaua Kiseleff și până în Parcul Herăstrău, se pot regăsi circa 300 de clădiri tradiționale. Acestea provin din diferite colțuri ale României și variază de la case cu acoperișuri țuguiate până la hambare acoperite cu paie, biserici și mori de măcinat.

  • Parcurile Bucureștiului

motive pentru a vizita Bucureștiul

Materialul prezintă și varietatea de spații verzi din capitala României. Prima menționată este înfloritoarea Grădină Cișmigiu, apărută în secolul al XIX-lea. Urmează apoi spațiosul Parc Herăstrău, care conține un teatru de vară și numeroase spații de recreere.

Ultimul pe listă este Parcul Carol, originar din secolul al XX-lea și descris ca fiind „cel mai frumos”. Aici sunt amintite și existențele Mormântului Soldatului Necunoscut și a celebrului spațiu pentru concerte Arenele Romane.

  • Cărturești Carusel

motive pentru a vizita Bucureștiul

Cred că am auzit cu toții de librăria Cărturești Carusel. Aceasta este găzduită de o clădire de secol al XIX-lea care a aparținut familiei de bancheri Chrissoveloni. Ea este aflată pe celebra stradă Lipscani și este considerată a fi una dintre cele mai uimitoare librării din lume.

Designul minimalist al clădirii este accentuat de razele de lumină, care sunt filtrate de un luminator central. El le oferă vizitatorilor impresia unui spațiu amplu.

 

Voi la ce alte motive pentru a vizita Bucureștiul vă mai puteți gândi?

Surse info: edition.cnn.com, adevarul.ro,  blog.carturesti.com, cic.cdep.ro

Surse foto: edition.cnn.com, casapoporului.ro, festivalenescu.ro, ro.wikipedia.org, vinland.ro, hotelelizeu.ro, observator.tv, zf.ro, b365.ro, carturesticarusel.ro