Nouă melodii de care nu te poţi dezlipi (conform cercetătorilor britanici)

0
139
melodii de care nu te poţi dezlipi

Nouă melodii de care nu te poţi dezlipi (conform cercetătorilor britanici)

Este complet normal să găseşti melodii de care nu te poţi dezlipi. La fel de obişnuit poate fi şi să fredonezi un cântec pe care l-ai auzit de prea multe ori.

Totuşi, ţi se pare de neînţeles să îţi rămână în cap o piesă pe care o consideri enervantă. Ştii că muzica are capacitatea să trezească emoţii, dar eşti oare în stare să crezi acest lucru şi în acest context? Sau te gândeşti că există o explicaţie mai detaliată în spatele fiecărei experienţe negative de acest gen?

„Ştiinţa” din spatele melodiilor care îţi rămân în minte

Cercetătorii de la University of London au descoperit, într-un studiu recent, mecanismele din spatele pieselor enervante care îţi rămân în minte.

Pentru ca o melodie să îţi rămână în cap, ea trebuie să fie repetitivă, să aibă o linie melodică simplă şi un tempo rapid.  De asemenea, ea trebuie să mai fie difuzată foarte des pe posturile de radio.

Sigur, concluziile cercetării par oarecum intuitive. Era de aşteptat ca cei 3000 de oameni intervievaţi să menţioneze cântece difuzate frecvent, chiar dacă ele nu erau în baza de date a iniţiatorilor. Probabil şi ei au anticipat acest lucru; de aceea au şi consultat în paralel clasamentele locale.

Este utilă studierea acestui fenomen?

Da. Analizarea unor earworms, adică melodii de care nu te poţi dezlipi, te poate ajuta să înţelegi felul în care se conturează emoţiile şi percepţiile tale. Adică îţi dau posibilitatea să te înţelegi mai bine.

Care sunt melodiile care ilustrează perfect conceptul de earworm?

Cercetătorii britanici au alcătuit un top cu nouă cântece perfecte pentru întipărirea în memorie. Acestea sunt:

1.Lady Gaga – Bad Romance

2.Kylie Minogue – Can’t Get You Out Of My Head

3. Journey – Don’t Stop Believin’

4. Gotye feat. Kimbra – Somebody That I Used To Know

5. Maroon 5 feat. Christina Aguilera – Moves Like Jagger

6. Katy Perry feat. Snoop Dogg – California Gurls

7. Queen – Bohemian Rhapsody

8. Lady Gaga – Alejandro

9. Lady Gaga – Poker Face

E uşor de înţeles de ce autorii studiului au ales cele nouă cântece. Majoritatea, dacă nu toate, s-au bucurat de mult succes ori la lansare, ori pe parcursul timpului.

Caracteristicile menţionate mai sus par a se îndeplini şi ele. Atât Bad Romance, cât şi Can’t Get You Out Of My Head au refrene enervant de repetitive. Don’t Stop Believin’ şi California Gurls au melodii simple. Moves Like Jagger, Somebody That I Used To Know, Alejandro şi Poker Face au refrene uşor de reţinut. Iar Bohemian Rhapsody e captivantă din toate punctele de vedere: dă impresia că ar fi simplă, dar şi complexă în acelaşi timp.

Ar fi interesant de văzut cum ar arăta rezultatele unei astfel de cercetări în România. Şi nu spun asta doar pentru că m-aş aştepta ca lista melodiilor să fie puţin diferită, ci şi pentru că îmi imaginez că cei pasionaţi ar lua în calcul şi difuzările videoclipurilor pieselor respective la televizor.

surse info: unsitedemuzica.ro, gold.ac.uk, dur.ac.uk, apa.org

surse foto: grumpycatjummi.wordpress.com, tumblr.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.