Notes on a scandal: Cand singuratatea naste monstri

  0
  409

  Notes to a scandal sau Jurnalul unui scandal, o ecranizare a romanului omonim scris de Zoë Heller, este un thriller psihologic despre realitatea iluzorie a unei femei care nu depășește paginile jurnalului său. Regizat de Richard Eyre, filmul a apărut în 2006, ambele protagoniste fiind nominalizate la Oscar, dovadă că rolurile lor au fost unele demne de considerație.

  poster

  Judi Dench interpretează o profesoară de istorie într-o școală din Londra. Înaintată în vârstă, Barbara Covett este dezgustată de elevii săi și duce o viață singuratică, de aceea unicul său confident este jurnalul în care scrie fără rețineri cele mai ascunse gânduri. Sheba Hart (Cate Blanchett) este noua profesoară de arte plastice. Toți sunt fascinați de ea, mai ales Barbara care o analizează încă din prima clipă. Criticând-o, aceasta dezvoltă o pasiune pentru Sheba. Ea găsește un prilej de a se apropia de profesoară, astfel că cele două devin prietene.

  O simplă invitație la prânz din partea Shebei reprezintă un eveniment pentru Barbara, o binecuvântare, cum ea însăși o numește. Universul în care trăiește este unul înșelător. Cu un ideal de prietenie exagerat, în care primează egoismul, Barbara ajunge să îi îndepărteze pe cei care îi sunt la un moment dat apropiați. Furia și frustrările, caracterul dificil nu o fac o persoană agreabilă, dar profesoara încă nu știe acest lucru.

  Sheba, cu toate că are o familie fericită, este nemulțumită. Și-a petrecut ultimii zece ani având grijă de băiatul său care suferă de Sindromul Down în loc să devină o artistă, așa cum visa odată. Sătulă de monotonie, ajunge să aibă o relație cu un elev de numai 15 ani, o încercare de a gusta din cupa tinereții pierdute.

  Barbara, simțindu-se trădată, amenință că va divulga acest secret, dar își dă seama că tăcerea ei îi va aduce ceea ce și-a dorit mereu, și anume, atenție, sperând chiar și la ceva mai mult. Tensiunea vine tocmai din această disperare de a o ține legată pe Sheba, din faptul că îi acaparează treptat intimitatea, dar și de vorbele și atingerile subtile care lasă să se înțeleagă dorința sa ascunsă.

  Singurătatea naște monștri capabili de orice pentru a obține ceea ce le lipsește.

  [youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]http://www.youtube.com/watch?v=AruRpjQquQQ[/youtube]

  Vizionare plăcută!

  Sursă foto: imdb.com