vineri, martie 29, 2024
Recrutare IQool
AcasăFun & culturăFilm și teatruNominalizații la Oscar pentru Cel mai bun film, în câteva rânduri: partea...

Nominalizații la Oscar pentru Cel mai bun film, în câteva rânduri: partea I

Știți și voi cum stă treaba. În fiecare an avem parte de câte un sezon al premiilor în cinematografie. O perioadă în care se crează mare vâlvă în jurul filmelor apărute în anul precedent, care au fost apreciate de critici. O lună, două, în care acordăm – sau încercăm să acordăm – atenție acelor filme nominalizate la Oscaruri. Adică în care încercăm să vedem dacă nominalizații la Oscar pentru Cel mai bun film chiar sunt buni sau nu.

Și, cum premiile Academiei Americane de Film se vor ține abia în martie anul acesta, m-am decis să abordez, pe rând, câte trei pelicule în următoarele săptâmâni. De ce? Pentru că e bine să oferi cititorului o imagine clară asupra peliculelor despre care se va discuta frecvent în următoarea perioadă. Și, bineînțeles, pentru că poți să găsești elemente comune între cele nouă nume nominalizate.

Săptămâna aceasta vom discuta despre peliculele cu, probabil, cei mai tineri protagoniști. Și nominalizați la Cel mai bun actor în rol principal, respectiv Cea mai bună actriță în rol principal. Cu alte cuvinte, ne vom concentra atenția asupra filmelor Call Me by Your Name, Get Out și Lady Bird.

Call Me by Your Name (regia: Luca Guadagnino)

nominalizații la Oscar pentru Cel mai bun film

  •  Despre ce este filmul, până la urmă?

Primul dintre nominalizații la Oscar pentru Cel mai bun film despre care vom vorbi se concentrează asupra unei povești de dragoste. Mai precis cea dintre Elio Perlman (Timothee Chalamet), un adolescent de 17 ani, și Oliver (Armie Hammer), asistentul de 24 de ani al tatălui său.

  • Cum este filmul? Poate fi recomandat?

Este o peliculă plăcută atât timp cât ești pasionat de filmele romantice, dar nu homofob. Sau dacă îți place frumosul,  de vreme ce cadrele din film sunt plăcute din punct de vedere estetic. Și de ce nu ar fi plăcute, că doar acțiunea are loc în Italia, nu?

Deși aparențele conform cărora Elio și Oliver nu se înțeleg prea bine la început par a fi un clișeu, jocul actoricesc atât al lui Chalamet, cât și al lui Hammer, mă face să nu mă simt deranjată de idee.

Ba mai degrabă mă face să fiu interesată de felul în care cele două personaje aleg să se împace cu sentimentele pentru celălalt. Și de felul în care sunt influențate de barielele lor, fie ele mai mult sau mai puțin personale…Și, bineînțeles, de cum aleg să își aducă aminte, ulterior, de legătura dintre ei.

  • Ce șanse are la a lua statuete?

La Cel mai bun film…probabil nu foarte mari, dacă luăm în considerare faptul că nu a beneficiat de cine știe ce atenție la Globurile de Aur.

Nici la Cel mai bun actor în rol principal nu prea pare a ieși victorios: deși interpretarea lui Timothee Chalamet este una șarmantă și chiar sinceră, ea nu prea pare a avea prea multe șanse în fața prezenței unor nume grele precum Gary Oldman sau Daniel Day-Lewis.

Ar fi însă drăguț dacă ar lua statueta pentru Cel mai bun cântec original. Nu de alta, dar Mystery of Lovecântată de Sufjan Stevens, e o piesă minunată.

Get Out (regia: Jordan Peele)

nominalizații la Oscar pentru Cel mai bun film.

  • Despre ce este vorba?

Pe scurt, este povestea lui Chris Washington (Daniel Kaluuya), un fotograf afro-american care trece prin întâmplări înspăimântătoare acasă la familia iubitei sale albe, Rose Armitage (Allison Williams)

  • Cum este filmul?

Al doilea dintre nominalizații la Oscar pentru Cel mai bun film știe cum să-și construiască atmosfera. Ceea ce este perfect, considerând că este parte a genului horror.

Este interesant să vezi cum aparențele din rândul apropiaților și cunoștiințelor familiei Armitage sunt răsturnate rând pe rând. Cum părinții lui Rose par a fi deschiși la minte, deși au îngrijitori negri care se comportă ciudat. Cum mama ei pare a fi un terapeut bun, dar ajunge să îl facă pe Chris să se simtă vinovat pentru moartea mamei lui. Cum invitații familiei par a admira afro-americanii, dar sunt incapabili de a relaționa cu ei în viața reală fără a-i controla.

De asemenea, pare a fi și amuzant să vezi cum sunt abordate clișeele genului. Mai ales din perspectiva prietenului lui Chris, care pare a juca rolul conștiinței unui personaj principal de peliculă de groază.

Și, nu în ultimul rând, muzica e și ea bună. Dacă nu ați ascultat până acum piesa de la începutul filmului – și anume Redbone al lui Childish Gambino – atunci înseamnă că v-ați privat de ceva cu adevărat special.

  • Ce șanse are să ia premii?

Get Out nu prea pare a se număra printre nominalizații la Oscar pentru Cel mai bun film cu cele mai multe șanse. Nici printre nominalizații la Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun regizor ori Cel mai bun actor în rol principal nu prea pare a avea mari șanse de a câștiga. Dar probabil senzația asta e dată de concurenței acerbă, pe care o vom aborda în următoarele postări.

Lady Bird (regia: Greta Gerwig)

nominalizații la Oscar pentru Cel mai bun film

  • Care este acțiunea filmului?

Lady Bird își concentrează atenția asupra lui Christine „Lady Bird” McPherson. Ea este o tânără din Sacramento, California, aflată în preajma vârstei de 18 ani, care trece prin întâmplări specifice vârstei. Se înțelege uneori prost cu mama ei, mai are ciocniri cu prietenii și colegii de liceu, nu e total mulțumită de cei doi băieți cu care ajunge să aibă legături amoroase…Are o relație conflictuală cu orașul ei, cu liceul catolic la care merge. Ar vrea să meargă la facultate la New York…dar acolo și ajunge până la urmă.

  • Cum este el, propriu zis?

Este un film bun. Destul de realist în ceea ce privește viața la cumpăna dintre adolescență și maturitate. Iar prestațiile actoricești sunt bune: Saoirse Ronan este credibilă în rolul fetei care încearcă să devină independentă. Laurie Metcalf este destul de impresionantă în postura de mamă pe alocuri dură. Iar Timothee Chalamet are o prestație bună, chiar și în rol de licean puțin arogant.

Nici cele două apropiate ale lui Lady Bird nu par a fi jucate prost. Atât Julie (Beanie Feldstein), cât și Jenna (Odeya Rush), sunt portretizate nu ca niște clișee, ci ca niște adolescente normale. Indiferent că sunt mai mult sau mai puțin populare, că sunt dispuse să riște în viață sau nu, ori de cât de bine ajung să se înțeleagă cu personajul titular. Și să îi tolereze anumite aspecte…

  • Ce șanse are să ia premii?

Nu se poate spune cu siguranță. Dar, dacă ar fi să ne dăm cu presupusul, am putea zice „mult mai mari decât Call Me by Your Name sau Get Out”. De ce? Poate din cauza faptului că Ronan a și câștigat un Glob de Aur pentru interpretarea ei.

Ar fi însă interesant să vedem ce șanse ar avea Laurie Metcalf la categoria Cea mai bună actriță într-un rol secundar.

Voi pe care dintre filmele de mai sus ați vrea să le vedeți? Dacă le-ați urmărit, care dintre ele v-au plăcut cel mai mult? Sau, în alte cuvinte, dintre cei trei menționați mai sus, care sunt preferații voștri dintre nominalizații la Oscar pentru Cel mai bun film?

surse foto: virginradio.ro, en.wikipedia.org

Catalina Murea
Catalina Murea
Prefer să las scrisul să comunice în locul meu. În general nu îmi place să vorbesc despre mine, deoarece consider că interesele mele pot părea mult mai fascinante.
RELATED ARTICLES

Most Popular