Comunitatea #ÎmpreunăÎnUE anunţă câteva acţiuni dedicate cetăţenilor ce îşi doresc o implicare europeană activă. Printre oportunităţi se numără dezbateri şi concursuri, precum Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni, iar înscrierile şi desfăşurarea evenimentelor încep chiar de luna aceasta.
#ÎmpreunăÎnUE a atins recent numărul de 90.000 de membri, dintre care 5000 sunt din România. Această comunitate s-a născut în urma experienţei din campania pentru alegerile europene organizată de comunitatea #DeDataAstaVotez, cu scopul de a stabili o legătură mai puternică între public şi instituţiile europene şi de a creşte gradul de conştientizare al acţiunilor UE pe care îl au cetăţenii europeni.
În aceste sens sunt lansate şi acţiunile de anul acesta: Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni, Moving EuropE Together (MEET)- #meetEU, podcastul „Să înţelegem Europa” şi premiul publicului LUX.
Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni
Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni se adresează tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16-30 de ani şi constă în scrierea unui proiect care să cuprindă o viziune de schimbare a viitorului Europei. Acest premiu pune în prim plan ideile tinerilor, pentru o consolidare a democraţiei şi pentru a acorda importanţă ideilor tinerilor europeni în ceea ce priveşte viitorul Europei.
Lansarea concursului a avut loc pe 10 ianuarie, iar termenul limită pentru trimiterea proiectelor, pe pagina de aplicare este 13 februarie. În martie va avea loc anunţarea câştigătorilor la nivel naţional şi în mai se va organiza ceremonia de decernare a premiului la Aachen. Coordonatorii susţin că acest premiu este o ocazie de a dezvolta o iniţiativă propire, iar valoarea premiului constă în 7500 de euro.
Premiul a fost înfiinţat în 2008 şi este gestionat de Parlamentul european şi de fundaţia pentru Premiul Internaţional Charlemagne de la Aachen.
Citeşte şi: Uniunea Europeană desemnează anul 2022 drept Anul European de Tineret.
Implicare europeană prin dialog – Moving EuropE Together
Proiectul Moving EuropE Together (MEET)- #meetEU este organizat de GEYC – Group of the European Youth for Change implementat de o rețea de organizații ale societății civile din opt state membre UE și coordonat de European Policy Centre. Acesta îşi propune să să se asigure că cetățenii UE participă la dezbateri pe teme importante pentru toţi, desfăşurându-se în paralel cu Conferinţa privind viitorul Uniunii Europene.
Anul acesta se vor organiza două evenimente, pe 21 ianuarie având ca temă economia verde şi pe 18 februarie pe tema Transformarii digitale. Oricine are o iniţiativă în ceea ce priveşte îmbunătăţiri ale Uniunii Europene şi comunicării acesteia poate participa pentru a-i fi ascultate ideile. La conferinţe sunt prezenţi reprezentanţi ai Parlamentului European, care vor participa la discuţiile lansate de participanţi. Termenul limită de înscriere este 15 ianuarie, participarea fiind condiţionată doar de completarea unui formularul de înscriere.
„Această conferință este o oportunitate reală de a reuni cetățenii europeni și de a ne uni în jurul unei ambiții comune pentru viitorul nostru, așa cum au făcut-o generațiile anterioare. Și, de asemenea, nu ar trebui să subestimăm binele pe care [Conferința pentru Viitorul Europei] îl poate avea – pentru oameni în mod individual și pentru societate în ansamblu.”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anul trecut la Strasbourg.
Podcastul „Să înţelegem EUropa!”
Pe 15 decembrie a apărut primul episod al podcastului „Să înţelegem Europa”, dezvoltat de Biroul de Legătură al Parlamentului European în România. Acesta este realizat de Oana Tache, voluntar al comunităţii #ÎmpreunăÎnUE şi are ca temă demontarea a trei mituri despre Uniunea Europeană. Având scopul de a informa corect publicul despre activitatea instituţiilor europene, podcastul constă într-o discuţie cu europarlamentari români.
Acesta poate fi ascultat pe Spotify.
Premiul publicului LUX
LUX-Premiul European pentru film al publicului a fost introdus în 2020. Acesta are la bază Premiul LUXFILM creat în 2007 şi, la fel ca acesta, reprezintă angajamentul Parlamentului European pentru cultură. Filmele nomnalizate au ca teme probleme sociale şi politice de actualitate, implicând publicul în dezbateri despre Europa: „Parlamentul crede că cinematografia, fiind un mediu cultural de masă, este platforma ideală pentru dezbateri și reflecții despre Europa și viitorul său.”.
Anul acesta, premiul se află la cea de-a doua ediţie şi invită toţi cetăţenii europeni să îşi voteze filmul favorit. Cele trei filme finaliste, „Flee”, „Great Freedom” şi „Quo Vadis, Aida?” au fost anunţate oficial pe 11 decembrie. Filmele se pot vota până pe 25 mai aici: https://luxaward.eu/ro şi pot fi vizionate în fiecare stat membru al UE: „Filmele nominalizate sunt subtitrate în cele 24 de limbi oficiale ale UE. În perioada de vizionare și votare se organizează proiecții gratuite în fiecare stat membru al UE.”
Cele patru oportunităţi se află la dispoziţia cetăţenilor europeni pentru a creşte gradul de implicare al acestora în societate. Comunitatea #ÎmpreunăÎnUE îi invită pe toţi cetăţenii din statele membre UE să participe la aceste oportunităţi. Dacă te-ai gândit să participi, înscrie-te cât mai repede, pentru că evenimentele au loc începând cu luna aceasta.