Noaptea Albă a Filmului Românesc vine cu premiere, avanpremiere, dar și cu cu producții de succes recent lansate în cinema, filme premiate la festivaluri de renume, filme de public, lungmetraje, scurtmetraje, filme de ficțiune, precum și documentare. Ce-a de-a şasea ediţie a maratonului filmului românesc se va desfăşura anul acesta vineri, 18 septembrie, în Bucureşti şi Cluj.
Iubitorii de film românesc sunt așteptați pe 18 septembrie în 8 locații din București: Cinema Studio, Cinemapro, Cinema Elvire Popesco, Sala ArCub, Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Dianei 4, J`ai Bistrot, Deschis Gastrobar. Cinefilii din Cluj-Napoca vor putea viziona filme româneşti în Noaptea Albă la Cinema Victoria şi Casa TIFF.
Un film mult așteptat, ce va rula în avanpremieră la Noaptea Albă, este filmul de debut al regizoarei Ana Lungu, „Autoportretul unei fete cuminți”, recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun film la Festivalul Crossing Europe din Linz, Austria, Premiul Publicului și Premiul pentru Cel mai bun regizor la Bucharest International Film Festival. Filmul o aduce în prim plan pe Cristiana, 30 de ani, de „familie bună”, care își petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex și Michelle, și întâlnirile, rare, dar mult așteptate, cu un bărbat căsătorit, cu care are o relație.
Un alt film care a trezit deja mult interes și va lăsa o amprentă puternică în rândul participanților la Noaptea Albă, este unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, „Aferim!”. Câștigător al Ursului de Argint pentru Cea mai bună regie la Berlin 2015, cel de-al 3-lea lungmetraj al regizorului Radu Jude reprezintă propunerea României pentru o nominalizare la categoria Cel mai bun film străin, la Premiile Oscar 2016.
Spectatorii care nu au reușit să vadă thriller-ul politic „De ce eu?”, unul dintre cele mai așteptate filme ale anului 2015, au ocazia la Noaptea Albă. Cel de-al 3-lea lungmetraj al regizorului Tudor Giurgiu se bazează pe cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele.
Lista peliculelor ce vor rula în cadrul nopții de 18 septembrie este continuată de lungmetrajul „Live”, debutul în regie al producătorului Vlad Păunescu, care aduce pe marile ecrane povestea Emei, o prezentatoare TV de succes, gazda unei apreciate emisiuni de investigații, dispusă să își pună la bătaie sănătatea, dar și toate resursele pentru a scoate adevărul la iveală. Unul dintre cazuri o aduce în mijlocul unui scandal de proporții care îi va schimba dramatic viața. În rolurile principale ale filmului îi putem vedea pe Rodica Lazăr și Tudor Chirilă.
Printre documentarele prezentate în cadrul Nopţii Albe a Filmului Românesc se numără „Paşaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, „Aliyah DaDa”, de Oana Giurgiu, şi „Bondoc”, de Mihai Voinea, Mihai Mincan şi Cristian Delcea.
În cadrul evenimentului va fi prezentată şi selecţia de scurtmetraje româneşti de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) 2015, din care face parte „Ramona”, de Andrei Creţulescu, „Scor Alb”, de Marius Olteanu, „Dispozitiv 0068”, de Radu Bărbulescu, alături de alte 10 titluri.
Programul evenimentului va fi disponibil în curând pe site-ul www.romfilmpromotion.ro şi pagina oficială de Facebook:www.facebook.com/NoapteaAlba.
Sursă foto: www.facebook.com/NoapteaAlba