duminică, noiembrie 28, 2021
Recrutare IQool
AcasăBREAKING NEWSNO MAN’S LAND, un spectacol în care viaţa şi moartea îşi dau...

NO MAN’S LAND, un spectacol în care viaţa şi moartea îşi dau mâna

Teatrul Național “I.L.Caragiale” București a programat pentru vineri, 3 februarie, ora 19:00, la Sala Studio spectacolul “NO MAN’S LAND” de Danis Tanović, în regia bulgarului Alexander Morfov.

Alexander Morfov este cunoscut publicului din Romania pentru două spectacole grandioase montate la Sala Mare a Teatrului Național – “Vizita bătrânei doamne” de Friedrich Dürrenmatt cu Maia Morgenstern și Mircea Rusu în rolurile principale si “Furtuna” de William Shakespreare, cu Ion Caramitru în rolul Prospero și Mihai Călin în rolul Caliban, rol pentru care actorul a primit și un Premiu UNITER în 2015.

“No Man’s Land” este un spectacol în care viaţa şi moartea îşi dau mâna, dar se trădează cu zâmbetul pe buze, după cum scria și Alina Epîngeac în Yorick.ro

No Man`s Land este o satiră la adresa războiului, cu toate implicaţiile sale, plecând de la conflictele din războiul balcanic dintre sârbi şi bosniaci, unde are loc acţiunea.

Scenariul tratează lumea dură a războiului (cu lupte de putere, cu arme, grenade şi tancuri, cu oameni abrutizaţi or meschini, cu tragedii) într-o notă de sarcasm, cu mult umor negru şi ironii.

Povestea este simplă: doi soldaţi inamici, un sârb şi un bosniac, sunt prinşi într-un context ciudat la mijlocul frontului, în tranşeele dintre linii. Aceştia vorbesc aceeaşi limbă, au cunoştinţe comune cu care şi-au petrecut copilăria şi totuşi se află pe poziţii de frondă, sunt inamici.

‘’Pentru că eu am puşcă şi tu n-ai’’, aceasta este regula, arma dictează cine are dreptate pe timp de război. Conflictele armate topesc individul, neutralizează interesele comune şi rezumă totul la doi, la două tabere rivale. Conflictele sădesc distrugere, nimicire şi praf.

În mijlocul războiului, forţaţi să stea împreună între taberele rivale, personajele se transformă însă, se dezbară într-un fel de război. Între insulte, poziţii de forţă, bruscări, bătăi şi înjurături, apare plăpând dar se multiplică repede şi îi domină ’”umanul”.

Un cuvânt ne-ţipat, un bandaj oferit, o ţigară întinsă sau un gât de alcool, o atingere sau o strângere de mână, metamorfozează personajele şi le apropie. Într-o lume neagră, devastată de ura propovăduită de război, vedem prietenie, bunătate şi grijă faţă de cel de lângă tine, pentru că este om, cel dintâi (dispare duşmanul de luptă, aşa cum dictează războiul).

Biletele se pot achiziționa online, de pe platforma www.mystage.ro, dar și de la casa de bilete a teatrului.

http://www.tnb.ro/ro/no-mans-land

https://www.facebook.com/NoMansLand.Spectacolul

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_img
spot_img

Most Popular