Tot timpul am crezut despre studenți că sunt solidari unii cu ceilalți. Am crezut că au în ei bunul simț și altruismul de a ajuta un alt student la nevoie, fie că e vorba de o tigaie, o picătură de ulei sau un zâmbet aruncat în treacăt pe holul căminului.  Însă experiențele de anul acesta mă fac să-mi schimb părerea.

Totul a început în toamnă, când m-am mutat în Grozăvești A. După un timp, ca orice studentă care nu beneficiază de prea mult spațiu ca să-și întindă hainele proaspăt spălate în cameră, mi-am mutat stenderul pe hol. Nu eram singura care a făcut asta, mai erau uscătoare pe lângă ușile de cămin. Și bineînțeles că, a doua zi dimineață, când m-am dus să-mi recapăt hainele înmiresmate, ce să vezi? Îmi lipsea un tricou. Care, pe deasupra, mai era și de la Adidas. Nu înțeleg de ce a trebuit să-l fure tocmai pe acela. Mai aveam și alte tricouri pe suportul de rufe, dar nu de la vreun brand renumit. Nemulțumită, am lăsat un bilet pe perete în care îi băteam obrazul hoțului. Impresionată peste măsură de drama prin care treceam, femeia de serviciu l-a dat jos cu prima ocazie.

A urmat apoi o perioadă în care hainele mele stăteau înghesuite în cameră, pentru că mi-era frică de hoții de haine. Într-o zi, mergând pe hol, văd lipit, tot pe perete, un bilet cu următorul mesaj: ”Să-i fie rușine celui care mi-a furat hainele la două noaptea de pe hol. De ce mi-ai lăsat doar șosetele? Măcar adu-mi-le să-mi iau adio”. Se pare că biata fată a trecut și ea prin aceeași experiență.

Peste un timp, întâlnind-o pe holul căminului, am vorbit despre cele întâmplate. Mi-a spus că i s-au furat doar haine de firmă, rămânând doar șosetele, care nu erau create de vreun designer. În timp ce discutam noi, a mai trecut o fată care a povestit și ea cum i-au dispărut două perechi de jeanși de pe uscător. Culmea, erau de firmă. După o discuție înflăcărată, am ajuns la concluzia că hoțul/hoața trebuie să fie foarte fashion, pentru că fură doar pe alese.

Având o teorie conform căreia făptașul nu ar fi fost din cămin, ci ar fi venit din afara lui, m-am dus, împreună cu alte victime, la portar. Acolo ni s-a spus că noaptea nu au cum să păzească toate holurile și nici pe cei care intră în cămin, pentru că sunt mulți care își uită cheile în camere. Ba mai mult, noaptea nu prea găsești pe nimeni la intrare. Ne-a sfătuit să nu le mai lăsăm pe hol. Nici chiar în camere nu sunt în siguranță, pentru că s-a raportat și un furt de laptopuri.

În schimb, studenții continuă și acum să-și lase hainele pe hol, făcându-i hoțului care rămâne nepedepsit, o bucurie.

 

Text și foto: Paula Filip