De fiecare dată când simțim că lumea își întoarce armele asupra noastră, dăm play la o melodie, iar tristețea se schimbă pe versurile preferate. Și tristețea tinde spre fericire, acompaniată de cele mai bune melodii, mereu acolo pentru ajutor. Se întâmplă de fiecare dată să avem un playlist specific pentru diferite stări. Fie că e bucurie, dezamăgire sau tristețe, muzica mereu ne încarcă cu acel ceva care ne ajută să trecem peste sau să ne exteriorizăm.
S-au făcut numeroase studii care arată cât de benefică e muzica pentru sănătatea mintală, cât și pentru relaxare. De fapt, e un remediu pentru orice situație. Că te afli în plină sesiune și îți acorzi acea mică pauză, redând playlistul preferat sau te afli la un drum lung care se transformă în plăcere, doar pentru că cineva te ajută să uiți cât ai de mers. Și aș putea să mă întind la mai multe exemple, că aș avea de unde.
Dar mai intervine încă o întrebare care pune accentul pe adevăratul rod al muzicii. Ce ascultăm ca să simțim, într-adevăr, muzica ca un adevărat prieten? Da, categoric depinde de gusturi. N-o să mă apuc s-o ascult pe Katy Perry când mă simt binedispusă, când aș putea să mă bucur, mai bine, de The Neighbourhood. Și nici n-aș putea să-i las pe cei de la Linkin Park pe pauză, doar că un cântăreț cool, în trend și-a lansat nu știu ce piesă.
Dar, lăsându-i pe preferații muzicii internaționale (din perspectiva mea, bineînțeles), m-aș opri puțin la muzica autohtonă. Și acum îmi vin în minte versurile melodiei „Praf de stele” de la Vița de Vie. Frumoasă piesă, pentru mine nu se demodează niciodată. Vama, Coma, Alternosfera și….multe altele aduc o acel ceva care ne lipsește din viața noastră.
Dar nici aici nu aș vrea să ajung. Aș vrea să ating, totuși, alt subiect.
Nu mă consider în măsură să judec anumite versuri, însă aș putea fi critică în anumite aspecte. Nu de multe ori, remarc cu tristețe că trupele autohtone, consacrate, se „bucură” de puține vizualizări pe youtube. Ok, poate nu are o importanță majoră acest aspect. Dar, în comparație cu hit-urile noi apărute și cu artiștii ieșiți pe bandă rulantă, e puțin supărător. Pentru că, noile melodii care primesc titlul de hit-ul verii, primăveri etc., nu arată cu adevărat esența.
Analizând versurile, îți vei da seama că nu au coerență, ci sunt împletite în așa fel încât, să iasă un produs final fără prea multă tragere de inimă. E drept, pentru fiecare melodie există o adevărată muncă. Mai bună sau mai rea, se vede după ce melodia este scoasă și difuzată.
Și muzica diferă în funcție de gusturi. Și multe alte diferențe care ne fac să credem că totul e bine și frumos, numai noi suntem prea critici.
Ideea e în felul următor. Noi ar trebui să fim conștienți de ceea ce ascultăm. Muzica românească s-a schimbat într-un mod brutal. Acum, totul se transformă într-o melodie, fiecare gând venit peste noapte. Și au acel ceva care, vrei nu vrei, se lipește instantaneu de tine. De câte ori nu ți s-a întâmplat ca, din întâmplare, să asculți ceva nu chiar pe gustul tău și să-ți rămână în minte toată ziua? Trist moment.
Și mai trist este că lăsăm în urmă valorile, adică muzica românească care chiar e bună. Trupele de care poate, nici măcar n-ai auzit, dar care încă se mențin vii, fără versuri comerciale actuale.
Cu toate că auzim, în fiecare zi, fel și fel de melodii, trebuie să vină din partea noastră ideea de a asculta tot ce e bun. Nu că am face parte dintr-o specie aparte, numai că am putea face diferența ușor între ce e bine și ce e rău.
Iar mai jos, las câteva melodii care merită din plin ascultate, fie pe vreme bună sau rea.
sursă foto: pinterest.com