joi, mai 23, 2024
Recrutare IQool
AcasăEducație & carierăJob și internshipMuzica rock, un protest interpretat pe o linie melodică

Muzica rock, un protest interpretat pe o linie melodică

De la formarea Rock ‘n Roll-ului, prin combinarea muzicii blues cu cea country, şi până la formarea genurilor muzicale precum punk, grunge, heavy metal şi multe altele, muzica rock a avut o evoluție complexă de-a lungul timpului și un impact enorm în societate. De la începutul existenței sale, începutul anilor 50, și până în ziua de azi, se află într-o continuă schimbare. Astfel, în zilele noastre există mai multe subgenuri ale muzici rock.

Muzica rock transmite mesaje puternice

Un singur lucru nu se schimbă odată cu trecerea timpului. Muzica rock transmite mesaje cu o semnificație majoră oamenilor de pretutindeni. Prin acestea se atrage atenția asupra multor aspecte teribile și asupra absurdității existente în lumea în care trăim. Acestea sunt scrise sub forma unor proteste interpretate pe o linie melodică.

Muzica rock reprezintă lupta împotriva formelor incorecte de guvernare. Numeroase trupe de muzică rock s-au manifestat împotriva regimului, iar muzica lor a ajuns să simbolizeze o formă de protest prin care sunt cerute drepturile omului. Acest fapt se datorează mesajelor pe care le transmiteau.

Phoenix, o trupă română care a făcut istorie

Una dintre acestea este chiar trupa Pheonix care a luptat împotriva regimului comunist din România, pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. După un concert la Sarmisegetuza care a fost cenzurat şi al cărui difuzare a fost interzisă, şi după mai multe interogări ale autorizațiilor române, membrii formației au fugit în Germania.

După întoarcerea lor în țară, formația a lansat piesa intitulată “În umbra marelui U.R.S.S.”. Nicu Covaci, solistul trupei, a scris piesa după ce a observat că nimic nu s-a îmbunătățit în țară, aceasta fiind rezultatul dezamăgirii lui. După un timp, piesa a devenit virală şi chiar a fost folosită de către tinerii români ca formă de protest.

Am văzut o filmare de la protestele studenților din vară, din Timișoara, când au împânzit Piața Unirii și au cântat vers cu vers toată melodia, în timp ce ieșeau în stradă și își cereau drepturile care li se cuvin. Nu pot explica ce am simțit atunci… Pentru mine a însemnat o confirmare, a fost unul din momentele acelea în care îți dai seama că tot ce ai făcut, tot ce ai sacrificat, nu a fost degeaba”, a declarat solistul în articolul “«În umbra marelui U.R.S.S. », unul din hit-urile formației Phoenix, susţine educația” al ziarului Timpolis, publicat pe 6 decembrie 2013.

Incidentul COLECTIV

Cu toate acestea, există un număr mare de persoane care consideră că mesajul transmis de muzica rock este violența. Mai multe persoane au ajuns să gândească astfel în România mai ales după incidentul din clubul Colectiv din Bucureşti. Acesta a avut loc pe 30 octombrie 2015.

S-a creat o petiție în care oamenii cereau interzicerea muzicii rock deoarece se susținea că “promoveaza violența şi satanismul” şi că acesta ar fi fost motivul pentru care tinerii din clubul Colectiv au murit incendiați. Petiția a fost formată pe niște argumente nefondate. Adevărul este că prin majoritatea pieselor formațiilor rock se dorește transmiterea unui mesaj relevant pentru societate, care să fie ascultat şi înțeles de generații întregi.

Piesa “În umbra marelui U.R.S.S.” transmite un mesaj puternic împotriva regimului comunist prin versurile sale, precum: “Şi timpul vostru s-a scurs/ La umbra marelui URSS/ Dar ghearele v-au rămas/ În orice-mbrăţişare/ Astăzi doare sărutul pe obraz!”. Acestea reprezintă dezastrul pe care l-a lăsat regimul comunist în urma sa şi efectele pe care acesta încă le are asupra oamenilor. Este vorba de drepturile care le-au fost furate, printre care şi libertatea individuală. Ea esteprezentată în versul urmator sub forma vieţii: “Dar daţi-mi viaţa ‘napoi”.

“Another brick in the wall” şi lupta împotriva învăţământului incorect

Acest gen muzical transmite în multe situaţii mesaje prin care este susţinută educaţia şi libertatea de gândire. Se manifestă împotriva sistemelor stricte de învăţământ care în loc să ajute tinerii, îi împiedică în mod violent să se dezvolte.

Cel mai mare impact în acest sens l-a avut trupa britanica Pink Floyd prin piesa “Another Brick In The Wall”. Această piesă reflectă protestul împotriva instituţiilor de învăţământ care nu îşi doreau ca elevii să aibă o gândire deschisă pentru a putea fi uşor de manipulat.

muzica rock

Multă lume consideră că piesa este o revoltă contra educaţiei din cauza versului “We don’t need no education”. Acest vers încearcă să accentueze revolta împotriva sistemului prin dubla negaţie. Mai apoi este urmat de versurile “We don’t need no thought control/ No dark sarcasm in the classroom/ Teachers leave them kids alone”.

Aceste versuri sunt recitate de elevii unui sistem strict, prezentaţi în videoclipul piesei. Recitarea lor are un impact major asupra ascultătorilor şi transmite clar mesajul piesei. În acest mod elevii îşi exprimau dorinţa de a fi lăsaţi să gândească, de a nu fi controlaţi ca nişte marionete.

Zombie, război şi divergenţe politice

Un alt mesaj transmis prin muzica rock este pacea, protestul  împotriva războaielor. Acesta atrage atenţia oamenilor înspre fapte importante din istorie și dezastre întâmplate din cauza unor divergenţe politice. Anumite piese sunt scrise în memoria oamenilor care au luptat pentru pace. Altele chiar în memoria victimelor unor războaie sau a unor atacuri înfăptuite în vremuri întunecate.

Trupa The Cranberries a dat exemplul unei piese de acest fel, intitulată “Zombie”. Piesa este scrisă în memoria a doi copii, Tim Parry și Jonathan Ball. Aceştia au murit în urma unui atac cu bombe plasate de către republicanii irlandezi. Cântecul reprezintă o revoltă împotriva violenţei și atrage atenţia asupra lucrurilor care încă se întâmplă şi în zilele noastre.muzica rock

Solista a vorbit în trecut despre piesă și semnificaţia ei, iar într-o declaraţie apărută într-un articol pe unsitedemuzica aceasta spunea ca piesa reprezenta “plânsetul nostru împotriva cruzimii omului împotriva omului. Şi împotriva cruzimii omului faţă de un copil”.

Muzica rock, o altă percepție asupra realității

Muzica rock reprezintă ceva mai mult decât un simplu gen muzical. Aceasta cu timpul s-a transformat într-un mod prin care unii oameni percep realitatea. Semnificațiile melodiilor reprezintă mai mult decât simple cuvinte interpretate pentru a distra publicul.

Mesajele pieselor reprezintă forme de protest împotriva lucrurilor teribile care se întâmplă în viața de zi cu zi. Totodată şi împotriva minților închise. Piesele sunt scrise în aşa fel încât oamenii să ajungă la conştientizarea problemelor majore existente în lume și eliminarea zidului de ignoranță.

RELATED ARTICLES

Most Popular