Diana Ioana Prepeliță sau DYA, după cum o știm cu toții, este o tânără artistă născută la Iași, care ne încântă cu muzica ei, de ceva timp. Cu zâmbetul mereu pe bune, plină de optimism și vise mărețe, ea ne-a demonstrat că poți să ajungi departe prin muncă, tenacitate, determinare și un strop de noroc. Atunci când nu face ce știe ea mai bine, și anume să cânte, Dya se delectează cu o carte bună, își petrece timpul cu prietenii, îi place să meargă cu bicicleta, să se detașeze de stresul cotidian vizitând locuri noi, merge la karaoke și se bucură de un film bun oricând are ocazia. Muzica reprezintă „medicamentul sufletului” pentru ea și ceea ce o face să fie fericită. Am stat de vorbă cu ea și iată ce am aflat.

1. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru muzică?

Pasiunea pentru muzică a început la vârsta de cini ani şi jumătate, mai exact educatoarele de la grădiniţă au fost cele care mi-au descoperit talentul muzical. Ele i-au sugerat mamei să urmez cursuri de muzică pentru că am ureche şi voce muzical; ştiam toate poeziile şi cântecelele de la grădiniţă. Am început să lucrez cu un profesor de muzică, iar la șapte ani am participat la primul meu concurs de muzică uşoară, festivalul Mamaia Copiilor, unde am obţinut Premiul Juriului. Au urmat numeroase festivaluri de profil, în toată ţara, iar la 12 ani am reprezentat România la Eurovision Junior, împreună cu trupa New Star Music, componenţi fiind colegii mei, Liviu Teodorescu şi Cristian Sanda, concurenţi la „Vocea României”. Am ocupat poziţia a 6-a. Am participat şi la festivaluri internaţionale în Rusia, Bulgaria, Republica Moldova, Serbia, Germania.

2. Cum a început proiectul Dya?

Proiectul „Dya” a început la 14 ani, atunci când l-am întâlnit pe Costi Ioniţă, cel care îmi compune piesele. Am înregistrat prima piesă, am colaborat şi colaborăm foarte bine şi tot el este cel care a ştiut să-mi contureze stilul muzical, prin piese în care mă regăsesc 100%.

3. Cum a fost să lucrezi cu Costi Ioniță?

Ne înţelegem foarte bine, ne sfătuim în materie de muzică.  Am înregistrat foarte multe piese,fiecare melodie având povestea ei.

1938115_10152254349604708_446704844_n

4. Este dificil să reușești în acestă industrie, ce rol au avut prietenii și familia în dezvoltarea ta personală?

Este dificil pentru că ai în faţă un drum lung, plin de obstacole. E important să te menţii, să munceşti foarte mult, să ai răbdare şi să fii sigur de ceea ce-ţi doreşti. Eu asta am ştiut că vreau să fac, am simţit că vreau să cânt, pe scenă mă simt cel mai bine, îmi pot exprima trăirile cel mai bine cântând. Familia a avut un rol important în cariera mea, părinţii şi fratele meu sunt cei mai buni prieteni, m-au susţinut necondiţionat şi mi-au dat cele mai bune sfaturi.

5. Ce ai simțit când ai urcat prima dată pe scenă ca Dya? 

E un sentiment sublim de fiecare dată când cânt pe o scenă. Sunt fericită că lumea îmi ştie piesele, versurile, că sunt alături de mine oameni calzi, care se regăsesc în melodiile mele.  Accept cu mare plăcere când oamenii vor să le dau un autograf sau să facă o poză cu mine.

6. Cum a fost la filmările melodiei Don’t know?

Am colaborat foarte bine cu Spike, regizorul videoclipului, a pus accentul pe tranziţia dintre copilărie şi adolescenţa în clip. Este al patrulea videoclip filmat. A trebuit să fac o schimbare radicală de look, de la părul meu şaten, am trecut la o nuanţă aprinsă de roşcat. Iniţial n-am vrut să mă vopsesc, dar după ce-am văzut rezultatul final, am zâmbit în oglindă.

1940095_702867789734057_1546757355_n

 7. Pe cine consideri un model de urmat din industria muzicală?

Îmi plac artiştii care au într-adevăr talent şi care se dedică pasiunii lor. Sunt mulţi care îmi plac, atât din ţară cât şi din străinătate. Printre ei se numără Direcţia 5, Holograf,  Delia, Michael Buble, Beyonce,  Jessie J, Alicia Keys…

 8. Ce ai descoperit de când te-ai apucat de cântat și oamenii au început să te recunoască?

Am descoperit că oamenii pot simţi dacă transmiţi sau nu acel ceva care poate ajunge la ei, dacă muzica ta îi inspiră, le place sau nu. Publicul e cel mai important şi ţin cont de feedback-urile lor. Vreau să nu îi dezamăgesc şi să fac lucruri cât mai frumoase pentru ei, piese cât mai bune.

 9. De ce ai ales Jurnalismul și nu Artele sau Conservatorul, având în vedere talentul tău?

Am terminat Colegiul Naţional de Arte „Octav Băncilă” din Iaşi, secţia canto-jazz-muzica uşoară. Am ales Jurnalismul pentru că pot îmbina cele două pasiuni ale mele: muzica şi televiziunea. Vreau să mă axez şi pe partea de divertisment. Nu exclud în viitorul apropiat Conservatorul.

 10. Unde vei cânta în următoarea perioadă?

Voi scoate în curând un single nou, am multe evenimente în ţară  pe care le voi onora. Săptămâna viitoare voi pleca la Londra.

 11. Un sfat pentru cei care vor să se apuce de cântat.

Credeţi în şansa voastră! Cu un strop de noroc, ambiţie şi perseverenţă nu ai cum să nu reuşeşti!

Sursă foto: arhivă personală

Comentarii

comentarii