Muzica ascultata la maxim in casti – o moda

    0
    1688

    adevarul.ro

    Căștile audio sunt un accesoriu la modă printre copii și adolescenți, chiar și printre adulți în ultimul timp. Oriunde s-ar afla: la facultate, în metrou, pe stradă, uneori chiar și la serviciu, oamenii nu pierd nicio ocazie de a asculta muzică, mai ales că toate dispozitivele tehnologice moderne sunt compatibile cu căștile audio. Până aici, e totul OK, dar oare toți dintre ei sunt conștienți că se expun la unul unul dintre cele mai mari riscuri pentru pierderea auzului sau pentru alte afecțiuni ale urechilor, ascultând muzică în caști la un volum mare?

    Organizația Mondială a Sănătății avertizează că, dacă ascultăm muzică la căști cu un volum de peste 85 de decibeli, mai mult de o oră, fără pauze, auzul nostru va fi iremediabil afectat. MP3 playerele, la volum maxim, pot transmite 104 decibeli în ureche. Asta înseamnă aproape cât transmite un burghiu electric (110 decibeli).

    Cum afectează auzul?

    În urechea internă există celule senzoriale care au rolul de a transmite semnale creierului, acesta interpretându-le drept sunete. Sunetele puternice pot afecta aceste celulele care, odată distruse, nu se mai refac, iar auzul se deteriorează.

    De cele mai multe ori, oamenii aleg și folosesc greșit căștile audio. Optează pentru modele ieftine, cu un design care afectează interiorul urechii și abuzează de volumul acestora, fapt care conduce la afecțiuni frecvente ale urechii interne și mijlocii, iar în cazuri extreme, la surditate.

    Modelele noi, introduse direct în urechi(intraauriculare) sunt mult mai periculoase pentru auz decât cele vechi, care se amplasau pe cap și nu dispersau sunetul atât de aproape de urechea internă. În cazul lor, cu cât volumul crește, cu atât sunetul ajunge mai aproape de timpan și de urechea mijlocie sau internă și afectează auzul.

    Nu numai sistemul după care sunt făcute este periculos, ci și timpul pe care îl petrecem ascultând la căști este important pentru a crea sau nu probleme cu auzul. Dacă se abuzează de ele ore în șir, auzul are de suferit.

    Ce putem face pentru a ne proteja?

    Important este să realizăm când nivelul sunetului este prea ridicat. Dacă persoana de lângă noi poate auzi muzica pe care o ascultăm la căști, atunci trebuie să reducem volumul. De asemenea, este indicat să facem pauze de câte cinci minute la fiecare oră de ascultat muzică, pentru a permite urechilor să se refacă.

    Trebuie să avem grijă și la tipul de căști folosit. Dacă vrem sa ascultăm muzică o perioadă mai lungă de timp, specialiștii americani recomandă utilizarea căștilor care acoperă întreaga ureche și nu pe cele care se introduc în ureche.

    Prin urmare, specialiștii nu susțin interzicerea acestor accesorii, ci doar folosirea lor corectă și rațională.

    Sursă foto: adevarul.ro