MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ CONTEMPORANĂ – MNAC PALATUL PARLAMENTULUI VERNISAJ: JOI, 27 APRILIE 2017, ora 19:00

0
460

METAREALIA – ÎN ACELAȘI TIMP
2META / Maria Manolescu, Romelo Pervolovici
Curatori: Raluca-Elena Doroftei, Andreea Drăghicescu
27.04.2017 – 08.10.2017
Expoziția METAREALIA – în același timp prezintă preocupările recente ale grupului de artiști 2META – Maria Manolescu și Romelo Pervolovici. Cunoscuți mai ales ca artiști media, ei abordează pictura ca mediu de exprimare începând din 2010. Lucrările celor doi se intersectează în jurul noțiunii de meta. Pictura 2META caută breșele în real, realitățile multiple, realul după real, cei 2 artiști lucrând împreună pe pânze diferite. În același timp se desenează și o practică proprie, cu estetici identificabile, radical distincte și inconfundabile. Metarealia circumscrie un spațiu vizual hibrid în care ideea se unește cu materia. (Raluca-Elena Doroftei, Andreea Drăghicescu, 2META)
Arhitect: Radu Pervolovici
Coordonator MNAC: Magda Predescu
Proiect câștigător al Apelului de proiecte MNAC 2015

ERROR 404. TERITORII ALE ABSENȚEI

Curator: Horea Avram
Artişti: Alexandru Antik (RO), Gary Hill (US), Kinema Ikon (RO), Mihaela Kavdanska (RO/BG/AT),Yann Le Guennec (FR), Klaus Obermaier (AT), Pipilotti Rist (CH), Dilma Yordanova (RO/BG)
27.04.2017 – 08.10.2017
Proiectul Error 404.Teritorii ale absenței este o expoziție-cercetare care pleacă de la mesajul primit atunci când utilizatorii accesează un website defect sau un link corupt. „Eroarea” în acest caz, însă, trimite mai degrabă la absență, mai exact la absența teritoriului, a spațiului funcțional şi comunicațional, a informației ca atare. Lucrările incluse în acest proiect au de-a face, într-un fel sau altul, cu ideea de eroare, disfuncționalitate, lacună sau defect înțelese în egală măsură în sens concret (tehnic, formal, vizual) şi în sens figurat, ca (im)posibilitate a reprezentării, a comunicării, a interacțiunii corporale la granița dintre real şi virtual. (Horea Avram)
Coordonator MNAC: Adriana Oprea
Partener: Asociaţia ElektroArts
Proiect câștigător al Apelului de proiecte MNAC 2014

În cadrul vernisajului, Klaus Obermaier va susține performance-ul multimedia FACELESS, la ora 20:00. FACELESS explorează potențialul vizual şi simbolic al feței umane în relație cu elemente sonore şi texturi imersive produse electronic. Obermaier duce mai departe experimentele tehnologice de transformare a corpului până la totala alienare, prin utilizarea unor tehnici variate, bazate pe perturbarea semnalului, reprezentări fragmentate şi manipulări digitale ale vocii. FACELESS reia câteva dintre elementele instalației interactive VISAGE R-0-R, prezentă în expoziția Error 404.Teritorii ale absenței. (Horea Avram)

EFEMERISTUL. O RETROSPECTIVĂ MIHAI OLOS

Curator: Călin Dan
Asistent curator: Sandra Demetrescu
10.11.2016 – 08.10.2017
Efemeristul este o explorare semnificativă a operei lui Mihai Olos (1940 – 2015), probabil cel mai important artist postbelic din România, spirit înrudit cu Buckminster Fuller, Yona Friedman și alți vizionari. Activ între România și Germania, Olos a lăsat în urma sa un corpus impresionant de lucrări, explorând diferite medii (pictură, sculptură, desen, ceramică, vestimentație, performance, poezie) și direcții stilistice ale modernismului târziu, precum conceptualismul și minimalismul. Al doilea episod a expoziției inaugurate în noiembrie 2016 dezvoltă cunoașterea vieții și operei lui Olos prin fotografii, documente, obiecte și o selecție cuprinzătoare de desene. (Călin Dan)

Design expoziție: skaarchitects
Parteneri: Galeria Plan B Cluj / Berlin, Olos Estate, Muzeul Țării Oașului, Muzeul de Artă Baia Mare, Muzeul Municipiului București / Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei, Pinacoteca Municipiului Bucureşti

TRIAJ 

10.11.2016 / 27.04.2017 – 08.10.2018
Continuând abordarea propriei colecții ca bază de date aleatorie (demers inaugurat în expoziția Colecția ca arhivă, 2015), MNAC folosește spațiile încărcate simbolic de la parterul sediului său din fosta Casă a Poporului ca pe o stație de triaj, unde lucrările de artă sunt aduse pentru vizionare, dar și pentru conservare, în cadrul unei operațiuni complexe de reorganizare a depozitelor.
Design expoziție: atelier ad hoc
Coordonator MNAC: Irina Radu

APOSTROF. TOTUL A ÎNCEPUT CU O EZITARE A PORTARULUI

IRINA BOTEA BUCAN (RO)
Capitolul VI al proiectului expozițional în șase părți „Punctul alb şi cubul negru”
Expoziție concepută și curatoriată de Anca Verona Mihuleț

Input curatorial: Diana Marincu

27.04.2017 – 14.05.2017

Expoziţia personală a Irinei Botea Bucan reprezintă ultimul capitol al proiectului curatorial în șase părți „Punctul alb şi cubul negru”, desfășurat în perioada noiembrie 2015 – martie 2017. Expunerea a fost construită în mai multe etape începând cu anul 2014, ajungând ca această formulă să se compună în jurul a trei nuclee – o serie de şase filme care tratează istorii secundare, suspendate, mare parte necunoscută privitorilor; o selecţie de filme concentrată pe gesturi şi fragmente comportamentale; şi o a treia direcţie, care prezintă două poveşti personale, marcate de antagonismul dintre privat şi public, proiectate la Sala Dalles și vizibile din stradă.

Arhitect: Attila Kim

Coordonator MNAC: Mălina Ionescu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.