Muzeul Național de Artă al României, partener al Teatrului Național Radiofonic cu ocazia participării la Festivalul Național de Teatru

0
96

Din 7 noiembrie 2021, de la ora 16.00, Muzeul Național de Artă al României prezintă la Sala Rotonda două evenimente conjugate secțiunii Instalații vizualedin Festivalul Național de Teatru 2021 – FNT31, ca urmare a parteneriatului cu Uniunea Teatrală din România (UNITER).

Elemente grafice si sonore vor interacționa cu vizitatorul în cadrul instalației de realitate augmentată „Solaris”, având ca unic intermediar obiectul probabil cel mai apropiat omului modern: telefonul mobil. Realitatea augmentată va genera conceptul vizual şi sonor pe dispozitivul fiecărui vizitator, sala propriu-zisă a muzeului constituindu-se în comentariul istoric și polemic la noile limbaje. Instalația sintetizează atmosfera „solariană” și se vrea o copertă audio-vizuală a spectacolului sonor Solaris produs de Teatrul Național Radiofonic în parteneriat cu institutul Polonez București, cu premieră în secțiunea FNT on air (8 noiembrie, ora 23.00, Radio România Cultural).

Cu aceeași ocazie, Institutul Polonez București ne oferă o introducere în opera lui Stanisław Lem, prezentată în foaierul sălii Rotonda. Expoziția de desene „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz” e realizată de artistul Daniel Mróz și curatoriată de prof. Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk.

 „Solaris”, cel mai cunoscut roman al scriitorului polonez Stanisław Lem, își păstrează spiritul vizionar la 60 de ani de la apariție (1961) și la aniversarea centenarului nașterii autorului. Relectura sonoră a regizoarei Ilinca Stihi propune o adaptare liberă a romanului în spectacolul sonor conjugat cu instalația omonimă de realitate augmentată prezentată în secțiunea Instalații vizuale a FNT31.

SOLARIS de Stanisław Lem,scenariu radiofonic de Ilinca Stihi, cu inserții din poeme de Halina Poświatowska. Traducerea: Sabra Daici și Ilinca Stihi. În distribuție: Mădălina Anea, Tudor Aron Istodor, Emilian Oprea, Gabriel Costin, Radu Bânzaru, Marcela Roibu, Costin Toma Dârțu. Regia de studio: Milica Creiniceanu.  Asistența tehnică: Marius Țoghină. Sound design: Tom Brânduș. Muzica originală: Cristian Lolea. Redactor: Oana Cristea Grigorescu. Regia artistică: Ilinca Stihi. Spectacol realizat în parteneriat cu Institutul Polonez București.

Solaris – instalație de realitate augmentată

Concept: Ilinca Stihi.

Realizare: Vlad Ioachimescu.

Storyboard: Valeriu Stihi.

Sound design:Tom Brânduș.

Curator: Oana Cristea Grigorescu.

Producători: Radio RomâniașiInstitutul Polonez București, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României

Instalația va putea fi vizitată în intervalul 7-14 noiembrie 2021, în programul obișnuit al muzeului, cu intrare liberă.

Accesul se va face din str. Știrbei Vodă 1-3, la Sala Rotonda, Auditorium.