Marți, 29 noiembrie 2016, ora 12.00, Muzeul Național al Literaturii Române, în parteneriat cu Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române și Fundația Națională pentru Știință și Artă, organizează o dezbatere cu tema: Onirismul estetic.

Invitați: scriitorii Dumitru Țepeneag și Virgil Tănase.

La ora 13.00, va avea loc conferința cu titlul: Grupul oniric s-a născut în România lui Ceaușescu, susținută de Dumitru Țepeneag.

Evenimentele vor avea loc în Sala de Consiliu a Institutului „G. Călinescu”, Casa Academiei Române (Str. 13 septembrie nr. 13, sector 5)

Marți, 29 noiembrie 2016, ora 17.00, Muzeul Național al Literaturii Române organizează o lansare de carte a celor mai recente volume semnate de Virgil Tănase: Viața misterioasă și terifiantă a unui ucigaș anonim  și Balul de la castelul bântuit, lucrări apărute la Editura Muzeul Literaturii Române.

Prezintă: acad. Eugen Simion, prof. Mircea Martin, membru corespondent al Academiei Române, și scriitorul Dumitru Țepeneag.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Contemporanul, AgenţiadeCarte.ro, publicația on-line Iqool.

Dumitru Țepeneag (n. 14 februarie 1937București), scriitor stabilit la Paris, este membru marcant al Grupului Oniric, teoretician al onirismului literar românesc. I s-a retras cetățenia română printr-un decret prezidențial, în 1975, după care s-a stabilit la Paris, unde, pentru câtva timp, a fost unul dintre animatorii exilului literar românesc. După 1990, face naveta între Paris și București, unde desfășoară o intensă activitate publicistică și editorială.

Este unul dintre traducătorii cei mai importanți de limbă franceză. A tradus în limba română scriitori precum Alain Robbe-GrilletPinget, Albert Béguin, Jacques DerridaAlexandre Kojève. Din română în franceză a tradus:  Leonid DimovDaniel TurceaIon MureșanMarta PetreuEmil Brumaru și Mircea Ivănescu.

Face parte din comitetul de redacție al revistei Po&sie. A publicat cronici în La Revue littéraire. În anul 2008 i se decernează Premiul Uniunii Latine pentru întreaga activitate literară.

Romane publicate: Arpièges, Le mot sablier. Cuvântul nisiparniță, roman bilingv; Roman de gare, Pigeon vole, Hotel Europa, Pont des Arts, Maramureș, La belle Roumaine, Camionul bulgar.

A publicat și un jurnal intitulat Un român la Paris, Cluj, Dacia, 1993, ediția definitivă, Cartea Românească, 2006.

Publicistică: Reîntoarcerea fiului la sânul mamei rătăcite, Călătorie neizbutită, Războiul literaturii nu s-a încheiat, Destin cu popești, Clepsidra răsturnată. Dialog cu Ion Simuț, Capitalism de cumetrie, Frappes chirurgicales.

Virgil Tănase este autor și regizor de teatru, distins, în Franța, cu titlul de ofițer al artelor și literelor, iar în România cu Premiul de literatură al Uniunii Latine, Premiul de dramaturgie al Academiei Române și Premiul Șerban Cioculescu al Muzeului Literaturii Române.

Virgil Tănase s-a născut în 1945 la Galați. După studii de litere la Universitatea din București și de regie de teatru la IATC, își susține doctoratul la Ecole de Hautes Etudes de la Paris cu o teză despre semiologia regiei de teatru. Opus fățiș autorităților statului totalitar român, i se cere să părăsească țara. În 1977, se stabilește la Paris unde publică numeroase române la editurile Gallimard, Flammarion, Hachette și Ramsey/de Cortanze, dintre care cităm Apocalypse d’un adolescent de bonne famille, L’amour, l’amour roman sentimental, Ils refleurissent les pommiers sauvages, La vie mystérieuse et terrifiante d’un tueur anonyme, Zoïa, le bal sur la goélette du pirate aveugle și Le bal autour du diamant magique.

Predă arta teatrală în diferite școli de teatru și Istoria artelor și spectacolului la Institutul internațional de Imagine și sunet. A pus în scenă aproximativ 30 de spectacole în Franța și România și a adaptat pentru scenă texte diverse de la Crimă și pedeapsă de Dostoievski Ia Povestirile deșucheate de Balzac și de la În căutarea timpului pierdut de Proust la Micul Prinț de Saint-Exupéry.

În ultimii ani a publicat la editura Gallimard biografiile unor personalități de seamă: Cehov, Dostoievski, Camus,Saint-Exupéry și sfântul Francisc.

untitled

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here