Urmeaza stația Politehnica, cu peronul pe partea stângă.” (auzi vocea de la metrou a actriței Isabela Neamțu )

Cobori și, fără să-ți dai seama, metroul tocmai te-a purtat într-o călatorie în timp. Pentru că ai ocazia să pășești pe bucăți din trecut, din Cretacicul superior, mai exact de acum 180 de milioane de ani. Și asta te-a costat doar cât o călătorie cu metroul.

Untitled1

În stația de metrou Politehnica, mii de bucureșteni pășesc zilnic pe un ocean pietrificat, mulți dintre ei fără să știe. Iar asta pentru că stația de metrou Politehnica, inaugurată cu mare fast in 1983, este pavată cu plăci de marmură încărcate de urme de fosile de acum aproximativ 200 de milenii. Adică din perioada în care nu exista viață decât în apă. Acest lucru transformă stația de metrou într-un adevărat muzeu unic în Europa sau într-un sit paleontologic spectaculos, pentru cei care au curiozitatea de a se uita pe unde calcă.

Untitled2

Interesant este că acest lucru a apărut dintr-o eroare pentru că nimeni nu a avut intenția să pună la picioarele bucureștenilor o perioadă din istorie.

Un membru al echipei, care a participat la montarea plăcilor de marmură, a povestit că, în marea grabă de a da în folosință cât mai repede stația de metrou, pe constuctori nu i-a interesat ce fel de materiale folosesc, ci pentru ei conta doar potrivirea cromatică, asortarea granitului cu întregul decor. Muncitorii și-au îndeplinit misiunea și au pavat stația cu dalele roșii extrase din Munții Apuseni, din Roșia Montană. Mai apoi, paleontologii și-au făcut și ei treaba și au descoperit că aspectul interesant al marmurei este obținut datorită numeroaselor fosile de scoici și animale marine, cunoscute sub denumirea de „vaccinites” și „hippurites”.

Untitled6

În afară de acestea, aici se mai găsesc și fosile ale organismelor marine care se asociau cu rudiștii în biocenoza recifală de la sfârșitul Cretacicului: gastropode (melci), rodofite calcaroase (alge rosii) și cyanobacterii (alge albastre-verzi) care au generat stromatolite (structuri organo-sedimentare laminitice).

Dacă formațiunile din plăcile de ceramică sunt atât de prețioase, de ce nu sunt puse mai mult în valoare? Poate te întrebi tu. Ei bine, intenția de a transforma stația de metrou într-un muzeu a existat de prin 2003, dar probabil că s-a fosilizat și ea pe undeva.

În 2012, fosta conducere a Metrorex a încercat să obțină finanțare din partea mai multor firme private pentru un proiect numit „Muzeul de trei minute”, dar a eșuat și acesta. În marele ocean pietrificat. O finanțare din bani publici a proiectului este imposibilă, pentru că sponsorizările din bani publici sunt îndreptate spre alte domenii de activitate.

Untitled

Daca muzeul se transformă în realitate, stația de metrou Politehnica ar fi fost decorată cu mai multe plasme pe care ar fi rulat informații și imagini cu fosilele din marmură din care este facută podeaua stației. De asemenea, ar fi fost amplasate și vitrine în care ar fi fost expuse bucăți din placile de calcar folosite în construirea stației, dar și panouri fixe, informative.

Actuala conducere a Metrorex încă speră că acest proiect se poate concretiza. Iar speranța nici nu trebuie să se fosilizeze, că oricum nu moare, vorb-aia.

sursa fotmetrorexo: lataifas.ro