Munca în fabrica iPhone din China (din perspectiva unui student american)

0
280
fabrica iPhone din China
Fabrica Pegatron, de lângă Shanghai, unde a lucrat Dejian Zeng

Munca în fabrica iPhone din China (din perspectiva unui student american)

Ideea folosirii unei forțe de muncă ieftine în condiții precare nu mai reprezintă o noutate. Ba a devenit chiar o practică frecvent utilizată în rândul companiilor mari. Însă, în cazuri precum fabrica iPhone din China, ea este ținută sub secret.

De ce? Probabil din cauza faptului că produsele din serie, parte a companiei Apple, sunt în general învăluite în mister înainte de lansare. Teama de un eventual boicot cauzat de mediul fabricării nu ar fi realistă, dacă luăm în considerare numărul mare de deținători de iPhone-uri și capacitatea lor de mobilizare.

Posibilitatea unor dezvăluiri în legătură cu detaliile din spatele telefoanelor, mai ales pentru noutățile aduse de fiecare model aflat în lucru, ar putea reprezenta un risc mai mare. De aceea există și un control aspru al informațiilor care circulă despre tot ceea ce crează.

Totuși, el nu funcționează tot timpul. Dacă erați curioși în legătură cu ceea ce se petrece în spatele „cortinei” inovațiilor tehnologice, acum aveți posibilitatea de a afla mai multe. Dejian Zeng, un student la New York University, a petrecut șase săptămâni în fabrica din Shanghai care asamblează celebrele telefoane. El și-a dezvăluit ulterior experiența într-un interviu cu publicația Business Insider.

Programul și condițiile de lucru

Zeng își începea slujba la ora 7:30 dimineața, iar tura sa dura 12 ore. Lunga perioadă de muncă punea la dispoziție atât pauze, cât și mese.

Jumătatea de zi putea trece ori prin repetiție, ori prin așteptare. În cazuri normale, chinezii repetau același proces până la asamblare. În zilele cu producție redusă, aceștia așteptau nemișcați și cinci ore pentru a pune la un loc piesele unui alt telefon.

fabrica iPhone din China

Mesele nu erau extraordinar de scumpe, dar le puteau împovăra viața celor care erau deja săraci lipiți. Costul acestora varia între 5 și 8 yuani, adică aproximativ 0.72, respectiv 1.16 dolari. Însă prețurile puteau ajunge și până la 20 de yuani, circa 2.90 de dolari, dacă erau procurate din afară.

După terminarea programului, angajații de la fabrica iPhone din China se retrăgeau în dormitoare. Acestea puteau fi împărțite chiar și de șapte persoane. Posibilitatea de a face un duș depindea de cât de multă apă caldă – sau apă, în general – exista.

Salariul

Experimentul lui Dejian Zeng s-a soldat cu câștiguri în valoare de 665 de dolari. În prima lună, acesta a obținut 450 de dolari (3100 de yuani). 336 dintre aceștia reprezentau salariul de bază.

Sigur, acești bani pot fi suficienți, mai ales când trăiești la limita de jos. Sau când te afli în China, unde salariile pot fi și mai mici de atât. Dar nu ajung pentru cumpărarea unui iPhone.

Alte impresii

Mutarea producției în Statele Unite ale Americii nu ar aduce multe slujbe, consideră Zeng. El crede că roboții ar putea face ușor treaba din întreprinderi, dar știe că aceștia nu vor fi folosiți datorită costurilor de întreținere.

El mai este conștient că sabotarea multinaționalei americane este greu de realizat. Însă discutarea mecanismelor din spatele creației unui iPhone este ușoară. Mai ales pe rețelele sociale.

Așa că, dacă vreți să militați împotriva condițiilor aspre din locuri precum fabrica iPhone din China, știți de la ce puteți să porniți. Trebuie să vă documentați și să atrageți atenția asupra lor pe cât de mult posibil.

sursă foto: thenextweb.com