Donarea de sânge este privită cu teamă de cei mai mulți dintre noi, adesea din cauza unor motive imaginare, care ne fac să fim îngrijorați pentru starea noastră fizică în urma acestui proces și mai ales din cauza lipsei de încredere în ceea ce privește sterilitatea instrumentelor folosite. Există o mulțime de avantaje de care beneficiază fiecare donator de sânge, pe lângă faptul că salvează trei vieți, doar din 450 ml de sânge donați.

J097 - website diagrams FINAL3

În România, oamenii sunt încurajați să facă acest gest caritabil și li se acordă o serie de drepturi și avantaje în acest sens, pe care le puteți citi mai jos:

1.     Orice donator are dreptul la un set de analize gratuit.

2.     Persoanele care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic și unul biologic gratuit, în fiecare an.

3.     Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului pentru că sângele este împrospătat, imunitatea organismului crește, iar șansele de paralizie și accident vascular se reduc cu 30%.

4.     În urma donării, rezistența organismului la șocuri crește. De exemplu, în cazul unui accident, organismul va fi obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui.


J097 - website diagrams FINAL5

5.     Donatorii de sânge au dreptul să primească pentru fiecare donare 7 tichete de masă în valoare de aproximativ 9 lei fiecare.

6.     Cei care donează sânge vor primi în ziua respectivă o adeverință pentru locul de muncă sau scutire de frecvență pentru elevi și studenți.

7.     Donatorilor care au domiciliul sau reședința în altă localitate decât cea în care are loc donarea, li se vor deconta cheltuielile de transport.

8.     Dacă donarea se face în localitatea de domiciliu sau în cea în care donatorul este angajat, acesta va primi o reducere de 50% la abonamentul pentru transport în comun.

Cel mai important avantaj rămâne, de departe, posibilitatea de a salva vieți. Practic, devii eroul cuiva doar pentru că decizi să renunți la o cantitate de sânge nesemnificativă pentru corpul tău. Sper că avantajele pe care ți le-am prezentat te-au convins să donezi sânge și să începi și tu să salvezi vieți!

J097 - website diagrams FINAL6

Sursă poze: donateblood.com, imedicalapps.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here