Mostenitori de ocazie

  0
  1031

  Suntem deja  obişnuiţi să auzim mai mereu în mass-media că în România se fură…

  Legat de acest lucru, am fost surprinsă să aflu dintr-un reportaj tv că mai există o portiţă prin care cei „îndemânatici”  se îmbogățesc de pe urma moştenirii lăsate de Uniunea Tineretului Comunist (UTC)

  opinitimisoarei.roCare este moştenirea UTC?

  Vreme de aproape două decenii s-a vorbit despre fabuloasa moștenire a Uniunii Tineretului Comunist, însă nici până astăzi nu s-a făcut o centralizare a bunurilor care i-au aparținut. Cert este că Uniunea deținea sedii în fiecare județ, terenuri şi imobile din circuitul Biroului de Turism pentru Tineret, existând şi numeroase conturi bancare.

  Activele UTC au fost evaluate in urma cu 15 ani la 200 milioane dolari. De-a lungul vremii, tot felul de grupuri de interese au dat din coate pentru a pune mana pe patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist. Administrat de fel şi fel de fundații şi asociații de tineret, pe parcurs acest patrimoniu s-a înjumătățit, după anul 1989 multe dintre clădiri şi spaţii fiind înstrăinate, căci ce afacere poate fi mai bună decât aceea pe care o faci pe banii altuia?

  După revoluţie, autorităţile au găsit, ca de obicei în acea vreme, o soluţie „originală” privind moştenirea tinerilor. Astfel, în 1990, fostul preşedinte Ion Iliescu a emis un decret-lege, netrecut niciodată prin aprobarea Parlamentului, prin care a încredinţat patrimoniul fostei UTC unor organizaţii create peste noapte: Fundaţiile Române pentru Tineret (FRT), înfiinţate la nivelul fiecărui judeţ.

  Adepţi ai capitalismului, adăpostiţi în fundaţii-fantomă, care există doar pe hârtie şi demult trecuţi de vârsta tinerilor pe care pretind că-i reprezintă, preşedinţii acestor fundaţii gestionează patrimoniul lăsat de UTC din perspectiva propriilor buzunare.

  nony1

   Ce s-a întâmplat cu averea UTC?

  Un search pe Google şi câteva click-uri sunt suficiente pentru a-ți construi o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă.

  Spre exemplu, moștenirea fostei Uniuni a Tineretului Comunist din județul Hunedoara constă într-o clădire cu etaj, de aproximativ 200 de metri pătrați, situată în zona centrală a municipiului Deva. Imobilul, in care funcționează acum un restaurant, un club, o sală de fitness, precum şi mai multe birouri, este administrată de o organizație „fantoma”, respectiv Fundația Județeana pentru Tineret (FJT).

  Nimeni nu știe cine este președintele organizației şi nici cine face parte dintr-un eventual consiliu de administrație. Cu toate astea, spațiile din clădirea aflată în patrimoniul FJT au fost închiriate către diverși întreprinzători.

  10 milioane de lei care s-au evaporat, dotări scumpe şi moderne pentru ultimii ani de comunism şi o clădire evaluată la câteva milioane de euro astăzi au fost bunurile Uniunii Tineretului Comunist din Timiș. Din ce a fost atunci, acum mai stă în picioare doar clădirea, construită de tinerii comuniști.

  Exemplele ar putea continua, dar să nu credeţi că lucruri de genul celor prezentate mai sus  se întâmplă doar în „teritoriu”. Şi în Bucureşti, moştenirea de care ar trebui să se bucure tinerii de astăzi se află în mâna unui singur om. O avere de peste 60 de milioane de euro în care intră 5 cluburi, 11 apartamente, 10 000 de mp de terenuri, o benzinărie şi un magazin, toate situate în zone foarte bune din Bucureşti, sunt gestionate domnul Ticu Plăcintă.

  Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti, care a fi trebuit să sprijine tinerii, a intrat,  după puţin timp de la venirea acestuia la conducere, în colaps, ajungând la pierderi dezastruoase.

   Ce este de făcut?

  Încă din capul locului, o primă soluţie ar fi ca patrimoniul să revină organizațiilor de tineret active, din judeţe, şi nu unor fundații fantomă, administrate de propriile interese ale preşedinţilor lor.

  Mai mult, aleşii noştri ar trebui să îşi facă treaba, căci din moștenirea Uniunii Tineretului Comunist nu a mai rămas mare lucru, legislația incoerentă încurajând anumite grupuri „să fure ca-n codru” din activele statului.

  inpremiera.antena3.ro

  Acest lucru e demonstrat prin faptul că nu s-a făcut nici o centralizare a bunurilor, cum era firesc. Sedii, terenuri şi imobile din circuitul biroului de turism pentru tineret sunt doar câteva dintre bunurile de care pe vremuri tinerii comuniști se mândreau. Multe dintre bunuri au fost înstrăinate demult, legislația fiind cea care a încurajat acest lucru.

  Sursa:.hotnews.ro; inpremiera.antena3.ro; romanialibera.ro; opiniatimisoarei.ro

  Sursa foto: inpremiera.antena3.ro; opiniatimisoarei.ro