Pe cât de repede a venit Olimpiada de la Rio, pe atât de repede s-a și încheiat.
Controversele iscate de evenimentul sportiv înainte de începutul său păreau să indice că vom avea parte de o ediție furtunoasă. Au existat incidente de securitate, precum gloanțele găsite la centrul ecvestru sau atacarea unui autobuz care transporta jurnaliști, dar nu cred că acestea au umbrit spectacolul sportiv.
Rezultatele au fost oarecum de așteptat. Statele Unite au reușit să ia cel mai mare număr de medalii, adică 121. Lor le-au urmat China și Marea Britanie, cu 70, respectiv 67 de distincții.
În ciuda controverselor legate de sportivii săi, Rusia a reușit să termine pe locul patru, obținând 56 de medalii. Primele cinci poziții au fost completate de Germania, care a plecat acasă cu 42 de premii.
Unii ar putea zice că prestația României a fost dezamăgitoare, considerând faptul că echipa olimpică a reușit să câștige doar cinci medalii: aurul la scrimă, argintul la tenis dublu masculin și bronzurile la haltere, canoe 8+1 și lupte libere. Statisticile le dau dreptate: performanța din 2016 a fost cea mai slabă din ultimii 64 de ani.
Totuși, nu mă consider în măsură să comentez rezultatul: e ușor să stai acasă și să îți dai cu părerea despre efortul altuia, decât să îți dai seama ce ar putea sta în spatele acestor rezultate. E chiar o dovadă de lene, să zicem așa, și o capcană în care nu mi-aș dori să intru.
Dar ce părți pozitive ne-au adus jocurile olimpice din acest an?
- Prestația înotătorului american Michael Phelps
Sportivul de 31 de ani a câștigat cinci titluri la competiția din Brazilia. Acestea au fost obținute la probele de 200 de metri fluture, cu ștafeta SUA de 4×200 de metri liber, cu ștafeta de 4×100 de metri liber, 200 de metri mixt și cu ștafeta de 4×100 de metri mixt.
Acesta a mai luat și argintul la proba de 100 de metri fluture, intrând astfel în istorie cu un palmares de 28 de medalii, dintre care 23 obținute la jocuri olimpice.
- Usain Bolt a rămas cel mai rapid om din lume.
Atletul jamaican a câștigat la 100 de metri, 200 de metri și la 4×100 de metri, la fel ca la olimpiadele de la Londra sau de la Beijing. El a devenit al treilea sportiv deținător a nouă medalii de aur pe acest segment, după americanul Carl Lewis și finlandezul Paavo Nurmi.
- A fost depășit recordul la cursa de 5000 de metri.
Performanța obținută în anul 2000 de către Gabriela Szabo a fost depășită de sportiva kenyană Vivian Jepkemoi Cheruiyot. Aceasta a luat aurul olimpic cu un timp de 14 minute, 26 de secunde și 17 sutimi, fiind mai rapidă cu 14 secunde decât Szabo.
- Statele Unite au strălucit și la gimnastică.
Cu toate că fanii au simțit lipsa echipei României la această disciplină, ei nu pot spune că nu au avut parte de spectacol. Gimnasta americană Simone Biles a reușit să câștige patru medalii la competiția de la Rio: aurul la sărituri, sol, individual compus și pe echipă.
- Brazilia a devenit campioană olimpică la fotbal
După eliminarea istorică de la Campionatul Mondial de Fotbal din 2014, țara gazdă a ambelor evenimente a reușit să își mai recapete o parte din mândrie prin victoria de la aceste jocuri.
- Rusia a devenit campioană olimpică la handbal feminin
Echipa feminină de handbal a Rusiei a reușit să obțină aurul după ce a învins reprezentativa franceză cu scorul de 22 la 19. Lotul nu mai reușise să câștige o competiție sportivă din 2009, când luase cel de-al patrulea titlu mondial.
Rămâne de văzut ce va mai aduce olimpiada de la Tokyo din 2020.
sursa foto: edition.cnn.com, digisport.ro, digi24.ro